Naslovnica / NOVICE / Pogum in kamniška folklora ob zvokih Trobentic

Pogum in kamniška folklora ob zvokih Trobentic

Za nastop pred kamero je potrebno imeti tudi nekaj poguma, ampak članom Folklorne skupine Kamnik ga ni manjkalo, zato so se radi odzvali povabilu Podokničarja, ki jih je povabil na snemanje oddaje k Planinskemu orlu, kjer je gostil člane zasedbe Pogum ter glasbene ‘manekenke’ iz spremljevalne skupine kamniških folkloristov, Ansambel Trobentica.

Praznično obarvan teden je bil prav simpatičen, saj je bil ponedeljek pravzaprav šele v torek, podaljšan vikend, pa se je začel že s četrtkom. Človek bi se kar navadil, tako kot smo se že navadili torkove oddaje Veselje s Podokničarjem, ki ga zabavna ekipa TV Golica v živo prenaša iz gostilne Pri planinskem orlu.

podoknicar_pogum11

V tokratni oddaji je Podokničar gostil Ansambel Pogum, ki sta ga zastopala Andrej Jurečič in Emil Šinkec. Fantoma iz ansambla, ki slišita tudi na partizanski imeni Penz’l in Žmukle, ambient gostilne Pri orlu ni neznan, saj so tu tudi že nastopali oz. igrali. Ansambel Pogum je pred časom izdal novo ploščo s pogumnim naslovom: »Nocoj boš spet sama«, vendar naslovna pesem albuma ni kaka poskočna napitnica v slogu »Žena naj bo doma«, ampak bolj opravičilo njihovim dekletom in ženam za vsa nočna potepanja, ko vandrajo in ga žingajo naokrog. Pri takšnih potepanjih, pa običajno ne manjka zanimivih dogodivščin o katerih je Podokničar Andreja in Emila podrobno izprašal.

podoknicar_pogum86

Je pa Podokničarja, po prebolelem prehladu, kar dobro zagrabila pomlad, zato je spremljevalno skupino kamniških folkloristov Trobentica, po vzoru pesmi Zvončki in trobentice, po nesreči preimenoval kar v Zvončke, kar je tekom oddaje zbudilo nemalo hudomušnih asociacij, vključno s spominčicami in kamilicami. Podokničarjev zabavni spodrsljaj, pa je bil kar na mestu, kajti Trobentice, ki so med oddajo skrbeli za vesele viže, so se izkazali kot pravi glasbeni manekeni, saj so se za vsak svoj nastop, bržčas po vzoru Helene Blagne, preoblekli, tako je vse skupaj že skorajda spominjalo na izbor za miss oz. mistra Stahovice. Žal je bila eno in pol urna oddaja vseeno nekoliko prekratka, da bi lahko, na veselje gledalk, vključili tudi njihov morebitni nastop v kopalkah. Ampak vesele viže, ki so jih igrali, bi znali fantje najbrž odigrati tudi goli.

podoknicar_pogum8

Preoblačiti pa se ni bilo treba članom Folklorne skupine Kamnik, saj so na snemanje oddaje tokrat povečini prišli v civilu, kajti večina jih je bila odeta v prvomajsko rdeče majice, medtem ko je bilo narodnih noš, v katerih običajno nastopajo, le za vzorec. So se pa na račun tega lahko toliko bolj sprostili, kajti narodne noše so precej drage in je nanje treba paziti. Tudi zato, ker je članom Folklorne skupine Kamnik nedavno tega uspel lep dosežek, saj so se uvrstili na regijsko srečanje folklornih skupin, ki bo 9. maja v Radovljici, kjer bodo s svojim nastopom poskusili prepričati tudi državni selektorki.

podoknicar_pogum80

Delo ter nekaj zgodovine Folklorne skupine Kamnik sta Podokničarju predstavila predsednik društva Janez Hribar in mentorica folklorne skupine Tanja Drašler.

podoknicar_pogum70

Poln poguma je bil tudi plesni junak z Velike planine Stane Erjavšek – Krčmar, ki si upa zaplesati valček tudi s katero izmed svojih krav in je prisotnost folkloristk urno izkoristil za prikaz njegovega najljubšega plesa – ‘povštertanca’. Ples mu je šel, najbrž tudi zavoljo brhke soplesalke, kar dobro izpod cokel, če pa bo atraktiven prikaz tega plesa na Planini izvajal tudi s svojimi kravicami, ali vsaj s turistkami, pa utegne Velika planina morda letos poslovati celo brez izgube.

podoknicar_pogum44

Da se zna urno zasukati okrog štedilnika že vemo, naj pa kot zanimivost dodamo, da je bil v šestdesetih letih član nekdanje Folklorne skupine Kamniška Bistrica tudi Janez Uršič oz. Orlov Janez, ki pa je tokrat, kot običajno, plesal zgolj po kuhinji s kuhalnico ter znova pripravil kopico izvrstnih jedi, ob katerih so se nam pocedile sline.

Glede na prihajajočo poletno sezono je tokrat posegel po nekoliko lažjih jedeh, ki bi, če bi jih človek le zmogel zaužiti v zmernih količinah, lahko pripomogle tudi k temu, da bi nam bile prav še lanske kopalke. Z ‘njami-njami’ mizice je namreč že zadišalo po morju z alpskim pridihom. Gratiniranim pokrovačam in morski solati s hobotnico je družbo delalo »veslo« odlične domače šunke, torta s polente, špinačni njoki, teletina s šparglji, paradižnikova zloženka z mozzarelo, zvitki iz svinjskega fileja ter mediteranska solata s testeninami, vse skupaj pa je bilo prav zares njami-njami.

podoknicar_pogum93

Ponovitev oddaje z ansamblom Pogum, Folklorno skupino Kamnik ter zasedbo Trobentice, pa bo na TV Golica v soboto, 2. maja, zvečer.