Naslovnica / NOVICE / Pojav neznane in nenavadne snovi pri Korošaških slapovih

Pojav neznane in nenavadne snovi pri Korošaških slapovih

V bližini Korošaških slapov pod Kamniškim vrhom se je pojavila nenavadna in neznana bela snov, ki predvidoma ni naravnega izvora oz. gre najbrž za onesnaženje.

Naš bralec, Rado Pivk iz Stahovice nas je obvestil, da je pri sprehodu v bližini Korošaških slapov naletel na nenavadno in neznano belo snov, ki se nahaja ob stezi za planino Osredek oz. celo na dveh različnih lokacijah na obeh straneh grebena.

Ker mu vse skupaj ni dalo miru, je zavrtel kar nekaj telefonskih številk, s seboj v dolino pa odnesel tudi vzorec omenjene snovi, ki zagotovo ni srež, sodro ali sneg, kot so ga sprva želeli pomiriti na ARSU, kamor je tudi klical, saj se ne stopi.

Da bi preveril, če morda vseeno ne gre za naravni pojav, in sicer za mineral lehnjaka oz. travertina, ki se lahko pojavi ob določenih pogojih, se je obrnil na poznavalca rudnin in mineralov iz podjetja Calcit, ki mu je dostavil vzorec, le-ta pa mu je, po ogledu snovi dejal, da ne gre za naravno oz. mineralno snov, ampak gre bržkone za nekakšna vlakna, kar najbrž pomeni, da neznana snov pod Kamniškim vrhom izvira iz onesnaževanja.

 

Za kakšno snov gre, še posebej pa, kako se je le-ta znašla v bližini Korošaških slapov oz. pod Kamniškim vrhom, pa je bržkone urgentno vprašanje, na katero bodo morale v najkrajšem možnem času odgovoriti pristojne inštitucije. Predvsem zaradi tega, da izključijo možnost, da gre morda za kako nevarno snov, ki bi utegnila onesnažiti tudi vodo.

Fotografije: Rado Pivk