Naslovnica / NOVICE / Poklon žrtvam vojn

Poklon žrtvam vojn

Tudi letos smo se ob 1. novembru s polaganjem cvetja k osrednjim kamniškim spomenikom na spoštljiv način poklonili žrtvam vojn. Minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin in župan Matej Slapar sta danes, 1. novembra, ob prisotnosti Častne enote Slovenske vojske in trobentača Orkestra Slovenske vojske, s spoštovanjem položila cvetje k spomeniku Rudolfa Maistra na Trgu talcev.

Župan je nato na kamniških Žalah skupaj s predsednikom Združenja slovenskih častnikov Kamnik – Komenda Marjanom Schnablom, predsednikom Društva general Maister Kamnik Jožetom Berlecem, predsednikom Zveze veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda mag. Zvonkom Cvekom in Vojkom Droskom v imenu Policijskega veteranskega društva Sever – odbor Kamnik položil še cvetje k spomenikom padlim med 1. svetovno vojno, spomeniku Edvarda Peperka, »piramidi sprave« in spomeniku padlim v NOB. Slednji so se poklonili pri spomeniku Rudolfa Maistra, župan pa je cvetje položil tudi h kapelici v Parku spomina in opomina na Kopiščih v Kamniški Bistrici.

Že v petek, 30. oktobra 2020, bi se morala na kamniških Žalah odvijati tradicionalna osrednja komemorativna slovesnost, a je namesto slovesnosti delegacija k spomenikoma padlim v NOB in med 1. svetovno vojno v imenu Koordinacijskega odbora veteranskih organizacij Občine Kamnik položila venec. Delegacijo so sestavljali predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Dušan Božičnik ter podžupana Bogdan Pogačar in Aleksander Uršič. 

 

Besedilo: Občina Kamnik
Fotografije: Občina Kamnik in Klemen Brumec