Naslovnica / KULTURA / Poletavci – konec poletnega branja, zdaj je čas za Bralno značko

Poletavci – konec poletnega branja, zdaj je čas za Bralno značko

Knjižnice v ljubljanski regiji so vključene v projekt Poletavci za poletne bralce med 7. in 12. letom starosti in NajPoletavci za bralce nad 13 let, pri projektu pa že vrsto let sodeluje tudi Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik.

Poletni bralci prejmejo izkaznice, v katere beležijo svoje branje – vsak dan se bere vsaj pol ure, saj pol ure branja na dan prežene dolgčas stran, letos pa se je našemu povabilu k poletnemu branju odzvalo 145 mladih bralk in bralcev.

Na zaključni prireditvi v soboto, 17. 9., so v dvorani knjižnice v Kamniku nastopili mladi pripovedovalci iz kamniških osnovnih šol, ki so se udeležili pripovedovalske šole, ki jo je organizirala knjižnica v okviru letošnjega Križnikovega pravljičnega festivala. Iz OŠ Marije Vere so pripovedovali: učenca Jakob Kuhar in Freja Bogdanovič in šolska knjižničarka Vanja Hočevar. Iz OŠ Stranje sta nastopila učenka Klara Ivančič Klemenčič ter učitelj Anže Slana; iz OŠ Toma Brejca pa učenke Ajda Strniša, Ella Poljanšek in Maša Kogovšek. Mladi pripovedovalci so pripovedovali tako dobro, kot da bi to počeli že dolgo vrsto let.

 

Sodelujoči so prejeli priznanje in majico, letošnji glavni nagradi, ki ju je prispevalo podjetje HERVIS – za Poletavce badminton set in za NajPoletavce set za tenis na plaži, sta prejela Nace Kališnik in Ivona Lederer, izžrebali pa smo tudi knjižne nagrade in nagrajenko, ki je prejela dve vstopnici za Arboretum v Volčjem Potoku, za kar se Arboretumu toplo zahvaljujemo.  

Vsi sodelujoči bralci z letošnjim priznanjem Poletavcev ali NajPoletavcev  lahko izkoristijo možnost, da se jim sodelovanje prizna kot ena prebrana knjiga pri opravljanju šolske bralne značke. S tem so seznanjeni tudi vsi mentorji bralne značke po šolah.

Nosilka obeh projektov je Mestna knjižnica Ljubljana, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik pa sodeluje pri bralni akciji od poletja 2018.

Na svidenje drugo leto, ko se bomo spet lotili poletnega branja!

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik