Naslovnica / Črna kronika / Policija svetuje: Med prihajajočimi prazniki ne pozabite na varnost

Policija svetuje: Med prihajajočimi prazniki ne pozabite na varnost

V prihajajočih dneh je pričakovati povečan promet na mejnih prehodih, kot tudi po notranjosti države, saj je pred nami državni praznik reformacije in nato še praznik dneva spomina na mrtve. Povečan promet bo tudi v okolici pokopališč kot tudi v krajih, kjer bodo potekale žalne slovesnosti. Dva dela prosta dneva in jesenske počitnice, pa bodo marsikateri med vami izkoristili in odšli na krajši oddih, zato je potrebno primerno poskrbeti tako za lastno varnost kot za svoje domove. Na lastno varnost pa ne smemo pozabiti niti doma.

Da bodo dnevi minili čim bolj varno, brez večjih zapletov in nevšečnosti, pa vam v nadaljevanju posredujem nekaj nasvetov, s katerimi lahko te preprečite ali omilite:

Poslužujte se javnega prevoza

Ob obisku grobov bo na cestah v bližini pokopališč mogoče pričakovati zgostitve prometa, zato naj se vozniki pravočasno odpravijo od doma in predvidijo možnosti, kjer bodo parkirali vozilo. Svetujemo pa, da v kolikor je to mogoče, uporabljajo javna prevozna sredstva. Ponekod bo tudi spremenjena prometna ureditev, zato naj se vozniki in obiskovalci ravnajo po postavljeni prometni signalizaciji in upoštevajo navodila policistov in redarjev. Prav tako pa bodo policisti urejali promet na mestih, kjer bo prihajalo do zastojev.

Preverite razmere na cestah

Preden se odpravite na daljšo pot se pozanimajte o stanju in prevoznosti cest. Voznike tovornih vozil opozarjamo na upoštevanje Odredbe o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji, in sicer bo v ponedeljek, 31. oktobra, in torek, 1. novembra 2016, med 8. in 21. uro veljala prepoved prometa za tovorna vozila in skupino vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7.500 kg, traktorje, motokultivatorje, delovne stroje in vprežna vozila na cestah, kot jih določa 4. člen odredbe. Opozarjamo, da navedena omejitev velja tudi v nedeljo, 30. oktobra 2016, med 8. in 21. uro.

Prilagodite vožnjo razmeram na cesti

Čedalje krajši dnevi in predvsem poslabšanje vremena zahteva od udeležencev v prometu, predvsem pa voznikov motornih vozil, dodatno zbranost. Upoštevati je potrebno, da se lahko vozne razmere hitro spremenijo (mokro, spolzko, poledenelo vozišče, listje na vozišču), zato policisti opozarjamo voznike, naj vozijo previdno, hitrost vožnje prilagodijo vozišču, prometnim razmeram in svojim sposobnostim. Posebej pazite na otroke, pešce, kolesarje in starejše občane.

Pešci, poskrbite za lastno varnost in vidnost

Pešce pa opozarjamo na lastno varnost in vidnost. Slednji so med najbolj ogroženimi prometnimi udeleženci, saj so pogosto žrtve nesreč tako zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil (zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola, preblizu desnemu robu vozišča,…), kot tudi zaradi lastnih napak in neustreznega ravnanja. Da boste v prometu vidni, nosite svetla oblačila in predmete, ki to izboljšajo (odsevne trakove, kresničke). Predvsem upoštevajte prometne predpise in prečkajte cesto na prehodih za pešce. Vedno hodite po pločnikih (če obstajajo) oz. ob levem robu vozišča v smeri hoje.

Vozite trezni in privezani ter brez mask in mobilnih telefonov

Alkohol ne sodi za volan, vozite le trezni! Če boste uživali alkoholne pijače, se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. Naj vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva in ostale primernejše oblike prevoza.

Vozniki in potniki dosledno uporabljajte varnostne pasove. Naj nikomur ne bo odveč opozoriti sopotnika na obvezno uporabo varnostnega pasu. V primeru, ko v vozilih nimate vgrajene naprave za prostoročno telefoniranje, pa dosledno upoštevajte prepoved uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Opozorili pa bi tudi na bližajoča praznovanja “noč čarovnic”, ki postaja vse bolj popularno tudi v Sloveniji, povezano pa je z različnimi zabavami in maskami. Voznike opozarjamo, da med vožnjo v cestnem prometu ne smejo nositi mask. Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) v 35. členu namreč predpisuje, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem sodijo tudi maske, lasulje, kostumi in podobno! Za neupoštevanje te določbe je predpisana globa 120 evrov. Upoštevajte pa tudi, da pri mejni kontroli voznik in potniki ne smejo nositi mask.

Poskrbite za varnost premoženja

V obdobju, ki prihaja pa ne smemo pozabiti na lastno varnost in naše premoženje. Dnevi so vedno krajši in temačni, kar je samo še v korist nepridipravom, ki so se odločili oropati bližnjo trgovino ali posameznika na ulici. Žrtev uličnega ropa pa je lahko vsakdo in kjerkoli (na ulici, v parku, pred stanovanjskim blokom, na parkirišču itd.). Občanom tako svetujemo, da so ob dvigu denarja na bankomatih pozorni na okolico, denarja pa naj ne štejejo na ulici vsem na očeh. Prav tako svetujemo, da ste ob uporabi mobilnega telefona pozorni, da ne postanete žrtev predrznega tatu.

V primeru, da postanete žrtev roparja ali drznega tatu, s klici na pomoč opozorite mimoidoče in se ne upirajte, na njegove ukaze pa izročajte gotovino obotavljivo in počasi. Pri tem pa si poskušajte zapomniti čim več roparjevih značilnosti (postavo, starost, obleko, videz, jezik in smer bega).

Pri tem bi opozorili, da v času t.i. praznika Noči čarovnic ni dovoljeno vstopati na varovana območja (finančne ustanove, pošte, banke ipd.…) z masko. Obvestilo o prepovedi vstopa oseb z maskami pa mora biti označeno na vhodu varovanega območja.

Previdno tudi na pokopališčih

Kot že povedano, bodo v teh dneh najbolj obiskana parkirišča ob pokopališčih. Pri tem opozarjamo, da v izogib poškodovanju vozil pri vlomu, ne priporočamo shranjevanja vrednejših predmetov kot so torbice, mobilni telefoni, denarnice ipd. v vozilih. Ne na vidnem in tudi ne na nevidnem mestu, npr. v prtljažniku, pod sedeži, v prostorih za shranjevanje dokumentov ali predmetov. Storilec bo že ob najmanjši verjetnosti, da lahko pridobi korist, do takega predmeta zelo verjetno prišel s silo, v dejanju pa bo oškodovancu povzročil dvojno škodo – škodo na vozilu in predmetu, ki si ga bo prilastil. Prav tako bodite pozorni v dneh pred 1. novembrom, ko večina še ureja grobove. Veliko predrznih tatov takrat izkoristi nepazljivost oškodovancev, ki v času urejanja grobov odložijo torbice in
nahrbtnike, in jim jih odtujijo.

Ne vabite v goste vlomilcev

Vsi tisti, ki v prihodnjih dneh nameravate odpotovati, pa svetujemo, da svoja stanovanja in hiše ustrezno zavarujete in vzpostavite občutek, da je v hiši ali stanovanju vedno nekdo prisoten. Hiša naj ne daje videza, da je dlje časa prazna, oken se ne zastira, ne pušča se obvestil na telefonski tajnici ali objavljanje o daljši odsotnosti od doma preko družbenih omrežij, poštni nabiralnik pa je potrebno redno prazniti ali pa preusmeriti pošto. K preprečevanju vlomov zelo pomagajo tudi različne kombinacije tehničnega in mehanskega varovanja. Priporočljiva so časovna stikala za samodejno prižiganje luči; magnetna stikala, ki oddajo zvok visoke frekvence; zagozde z alarmom; tehnična vrata; če so vgrajena elektronska varovala, je treba po skrbeti tudi za njihovo neprekinjeno napajanje ipd. V veliko pomoč so lahko tudi sosedi, zato je koristno poznati in imeti dobre odnose z ljudmi in v okolju, v katerem živimo. Vrednejše predmete shranite
v primerne sefe ali blagajne. Osnovno pravilo pa je , da zaprete vsa okna in zaklenete vsa vrata, tudi na pomožnih objektih.

V kolikor opazite ob vrnitvi domov, da vam je bilo vlomljeno ( ali v primeru sprožitve alarmne naprave) takoj obvestite policijo na št. 113. Ne stopajte v objekt, saj se lahko v notranjosti še vedno nahaja storilec, prav tako pa lahko z vstopom uničite sledi, ki so pomembne za preiskovanje kaznivega dejanja.

Nataša Pučko,
predstavnica za odnose z javnostmi Policijske uprave Ljubljana