Naslovnica / Črna kronika / Policisti so uspeli uspešno raziskati oba kamniška majska ropa

Policisti so uspeli uspešno raziskati oba kamniška majska ropa

Policisti in kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so letošnjega maja na območju Kamnika obravnavali dva oborožena ropa, rop zlatarne in rop pošte, obe kaznivi dejanji pa so, tudi ob pomoči občanov in očividcev, uspeli uspešno raziskati. Dva osumljenca sta že v priporu, 28-letni osumljenec, ki je oropal poštarja, pa je, skupaj z ukradenim denarjem, še vedno na begu.

Danes je na Policijski upravi Ljubljana potekala novinarska konferenca, na kateri je Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminologijo PU Ljubljana, pojasnil potek obeh kamniških majskih ropov ter nadaljnje ukrepe policistov, ki so pripeljali do odkritja oz. prijetja treh osumljencev.

Valter Zrinski – Foto: PU Ljubljana

Posnetek izjave za javnost:

 

Rop zlatarne v Kamniku

Do prvega majskega ropa v Kamniku je prišlo 11. 5. 2017, ko so bili policisti, okoli 15.30 ure, obveščeni, da je bil izvršen rop zlatarne na Usnjarski ulici.

Kot smo poročali že na dan ropa, so policisti z zbranimi  obvestili,  ogledom  kraja  kaznivega  dejanja  in  forenzičnimi  preiskavami ugotovili, da je kaznivega dejanja ropa utemeljeno osumljen 28-letnik iz Ljubljane.

28-letnega roparja je, za  zdaj  še neidentificirani sostorilec, z osebnim avtomobilom,  na  katerem  so  bile  nameščene  ukradene registrske tablice pripeljal  v  bližino zlatarne, do katere je prišel peš ter oborožen s pištolo vstopil v zlatarno v kateri v trenutku ropa ni bilo drugih strank, zlatar oz. oškodovanec, pa se je nahajal v sosednjem prostoru.

Oboroženi ropar oz. 28-letni osumljenec je v zlatarni pričel s pištolo razbijati steklene vitrine in steklo pulta, od  koder  je  tudi  odtujil  več  različnega  nakita. Oškodovanec je skozi priprta  vrata  zavpil  na  osumljenca,  naj  z  dejanji  preneha, nakar je osumljeni  proti  njemu  uperil  pištolo  in  mu  zagrozil,  da ga bo ubil.

Oškodovanec  se  je  nato  umaknil,  medtem ko je osumljeni pobral še nekaj nakita  in  zbežal  iz  prodajalne  do že omenjenega sostorilca, ki ga je v bližini čakal z vozilom. Nato sta s kraja dejanja odpeljala neznano kam.

Na  podlagi  zbranih obvestilih in pridobljenih dokazih je bila 23. 5. 2017  28- letnemu osumljencu odvzeta prostost in je bil tudi v nadaljevanju s  kazensko  ovadbo  priveden  k dežurni preiskovalni sodnici, ki je po zaslišanju osumljencu odredila pripor.

Po navedbah PU Ljubljana, kje je danes potekala novinarska konferenca, je 28-letni osumljenec  stari znanec policije, saj gre za specialnega povratnika premoženjskih kaznivih dejanj, za kar je bil v preteklosti že pravnomočno obsojen.

Rop pošte na Duplici

Do drugega ropa v mesecu maju, pa je v Kamniku prišlo 17. maja zvečer, in sicer okoli  19.  ure, ko so bili policisti Operativno komunikacijskega centra PU Ljubljana  obveščeni o   izvršenem  oboroženem ropu poštnega uslužbenca Pošte Kamnik.

Z   zbranimi   obvestili   in  ogledom  kraja  kaznivega  dejanja  je  bilo ugotovljeno, da sta ropa utemeljeno osumljena 28-letni osumljenec iz Kranja in 32- letni osumljenec iz Medvod.

Osumljenca sta se z osebnim avtomobilom, ki ga  je  vozil  32  letni  osumljenec,  pripeljala  v  bližino  poštne poslovalnice  v  Kamniku, nakar je  28-letni osumljenec v neposredno bližino pošte, kamor se je takrat s poštnim vozilom pripeljal poštar.

Zamaskiran in s pištolo oborožen 28- letni osumljenec je pristopil do poštarskega vozila in od poštarja zahteval denar, pri čemer mu je grozil s pištolo.  Ker  mu  oškodovanec  denarja ni izročil, je 28-letni ropar iz notranjosti vozila odtujil vrečko z nekaj tisoč evri, nato pa od pošte zbežal do vozila, kjer ga je čakal 32-letni pajdaš.

Kot smo poročali že na dan ropa, pa se kamniški poštar ni pustil kar tako ugnati, ampak je stekel za roparjem, zaradi česar je 28-letni osumljenec s pištolo dvakrat ustrelil v zrak.

Oba  osumljenca  sta  z  vozilom sicer uspela pobegniti, vendar so policisti na podlagi opisa vozila, le-to kmalu izsledili in ustavili. V vozilu se ob prijetju nahajal le 32-letni osumljenec voznik, medtem ko je 28-letni ropar že pred tem zapustil vozilo in z ukradenim denarjem odšel neznano kam.

Policisti so 32-letnemu pajdašu roparja na kraju odvzeli prostost, nato pa je bil, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ropa,  priveden k dežurni preiskovalni sodnici, ki je zoper njega odredila hišni pripor.

28-  letni  osumljenec, katerega identiteta v začetni fazi ni bila znana in je  bila s preiskavo ugotovljena šele kasneje, je bil ovaden za kaznivo dejanje ropa  in  obenem, zaradi streljanja, tudi  za  kaznivo dejanje  povzročitve splošne nevarnosti, trenutno pa je omenjeni osumljenec še vedno na begu.

Tudi v tem primeru gre za povratnika, ki sta bila že pred tem pravnomočno obsojena za kazniva dejanja.

Zagrožena  kazen  za  opisana  ropa  je  kazen  zapora  od  3 do 15 let, za povzročitev splošne nevarnosti pa je zagrožena kazen zapora od 1 do 8 let.

Zahvala občanom in očividcem

Na današnji novinarski konferenci in v sporočilu za javnost, pa se policisti in Policijska uprava Ljubljana zahvaljuje vsem občanom oz. očividcem, ki so policiji  posredovali pomembne informacije in s tem nedvomno pripomogli k uspešni preiskavi obeh nasilnih kaznivih dejanj.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve