Naslovnica / NOVICE / Pomagajmo: Mlada družina nujno išče dom

Pomagajmo: Mlada družina nujno išče dom

Sem mama. Sem še marsikaj drugega, ampak v prvi vrsti sem mama, ki bi naredila vse, da zaščiti svoja dva otroka. Imam punčki, stari 3 leta in leto in pol, in ne morem več dovoliti, da odraščata v okolju, v kakršnem smo trenutno.

Naj povem, da v najemu živim že cca 10 let. Z dvema najemodajalcema smo se dobro razumeli in imeli ves čas najema spoštljiv odnos (prvič sva se z možem – takrat še fantom – morala seliti, ker se je garsonjera prodajala, drugič pa – takrat že z dvema otrokoma -, ker se je v stanovanje, kjer smo živeli, želela vseliti lastnikova hčerka). Skratka, tudi razšli smo se na čisto lep način.

To, kar pa z možem doživljaja pri trenutnem najemodajalcu, pa je postalo milo rečeno nevzdržno. Pogosto je pijan (ali še kaj drugega) in potem začne klicariti, ampak tako momlja, da sploh ne razumeva, kaj nama hoče povedat. Nato začnejo leteti sporočila. V njih je samo žaljenje, tudi grožnje in način komuniciranja, kot lahko preberete na priloženih fotografijah.

 

In to brez nekega očitnega razloga, kaj sva mu sploh naredila. Recimo, eden od očitkov, zaradi katerega smo bili deležni vpitja, je bil, da ga nisem (dovolj glasno) pozdravila, ko smo se srečali na dvorišču. Ali kakšen drug banalni razlog. Dodajam, da sva mu vse mesece plačala najemnino + stroške vsakega 15. v mesecu za tekoči mesec in to brez dneva zamude.

Ker je takšno maltretiranje vsakodnevno, ker nas napada tudi ‘v živo’, recimo, ko se odpravimo v trgovino ali sploh kamorkoli, ne moremo več. Proti večeru, ko je pod (močnejšim) vplivom raznih substanc, sploh postane hudo in samo čakam, kdaj bo verbalno nasilje preraslo v fizično.

Tega smo deležni že nekaj časa, v zadnjih dneh pa se je stopnjevalo do te mere, da res hočemo in moramo oditi. Čeprav je čas za selitev vse prej kot primeren, si ne predstavljam, da bi v takšnih okoliščinah preživljali božično-novoletne praznike.

Zato res nujno, nujno iščemo drugo stanovanje, in lepo prosimo, če kdo ve za kakšno (vsaj 70 m2 in najmanj 3-sobno), da to javi uredništvu portala Kamnik.info, kjer nas bodo povezali. Nepremicnine.net in podobne portale znava že na pamet, tako da oglasov od tam ni potrebno pošiljati.

Še veliko, veliko raje kot v nov najem, bi stanovanje kupili. Kot že napisano, v velikosti vsaj 70 m2 oziroma vsaj 3-sobno, cena pa do max 180.000 evrov. Pogoj je, da je stanovanje (ali manjša hiša) takoj vseljiva.

Če ima kdo še kakšen nasvet, kaj lahko storimo v dani situaciji, bova z možem prav tako vesela vsake informacije. Ali če imate podobne izkušnje, se, prosim, javite. Na dolgi roki si želim tudi, da nihče od najemnikov ne bi doživljal, kar tukaj doživljamo mi. Nismo sicer prvi – v enem letu, kolikor smo tukaj, so se v sosednjem stanovanju (isti lastnik) zamenjali trije različni najemniki in pri vseh je bilo ob izselitvi polno vpitja.

Želim si, da bi občina kaj naredila v to smer, da se mladim družinam oziroma sploh vsem, ki imajo ali rešujejo stanovanjski problem, zagotovi bivanje, dostojno človeku, ne pa da smo tako zelo prepuščeni sami sebi in na povsem neurejenem trgu deležni takšnega ali drugačnega trpinčenja.

Bralka