Naslovnica / NOVICE / Pomoč za žrtve potresa na Kamniškem zbirajo gasilci PGD Kamniška Bistrica in Zavod Hrček

Pomoč za žrtve potresa na Kamniškem zbirajo gasilci PGD Kamniška Bistrica in Zavod Hrček

Po trenutno razpoložljivih informacijah humanitarno pomoč za prebivalce hrvaških krajev, ki jih je prizadel potres, na Kamniškem zbirajo gasilke in gasilci PGD Kamniška Bistrica in Zavod Hrček.

V Zavodu Hrček so v spletnem sporočilu zapisali, da se bo humanitarna pomoč za Petrinjo zbirala danes med 15. in 16. uro zbirala na Novem trgu (Novi trg 26a, zraven Zdravstvenega doma Kamnik), nakar bo krenila proti prizadetim krajem. So pa zapisali, da oblek ne potrebujejo več, lahko pa prinesete kako posodo, hrano, higienske pripomočke in odeje, spalne vreče in podobno..

Humanitarno pomoč pa zbirajo tudi gasilke in gasilci PGD Kamniška Bistrica, ki zbirajo predvsem hrano, pijačo, topla oblačila, obutev, odeje in higienske potrebščine. Zbiranje pomoči bo danes potekalo v gasilskem domu v Stranjah (Zg. Stranje 23), in sicer med 17. in 20. uro.

S čim vse lahko najbolj pomagate tudi sami, pa si lahko preberete na straneh Rdečega križa Hrvaške – Navodila za donacije in pomoč prizadetim v potresu

Uprava za zaščito in reševanje Republike Slovenije pa je, ob številnih pozivih za pomoč prizadetim prebivalcem, sporočila sledeče:

“Hrvaška je za pomoč ob potresu zaprosila preko Mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite. Slovenija se je na zaprosilo odzvala in je že oziroma še bo Hrvaški posredovala pomoč.

Rdeči križ Slovenije (RKS) je pri Hrvaškem Rdečem križu preveril potrebe glede materialne pomoči. Njihov odgovor je, da materialne pomoči  v obliki hrane, vode, oblačil in podobnega trenutno ne potrebujejo. Poleg tega bi problem predstavljal tudi sprejem take pomoči in skladiščenje, saj so skladiščne/logistične kapacitete porušene. Trenutna najučinkovitejša pomoč je zbiranje denarnih sredstev.

Zbiranje denarne pomoči naj poteka izključno preko humanitarnih organizacij, ki so v ta namen že objavile številke računov.

Pomoč oseb in pomoč v tehniki (npr. gradbeni stroji) zaenkrat tudi ni potrebna, zato svetujemo, da društva in posamezniki ne odhajajo na območje potresa.”