Naslovnica / Črna kronika / Ponoči je reka Kamniška Bistrica dosegla najvišjo raven
Poplave v Volčjem Potoku 8. novembra 2014

Ponoči je reka Kamniška Bistrica dosegla najvišjo raven

vodostaj_kamniske_bistrice_900Ob polnoči je Kamniška Bistrica dosegla najvišjo raven v zadnjih dneh, saj je višina reke narasla na 249 cm, pretok reke pa je presegel 130 m3/s. Nekaj po pol eni zjutraj je reka k sreči začela počasi upadati. Stanje na terenu se še izboljšuje in poraja se upanje, da je najhujše že za nami.

Trenutna gladina reke, merjena na avtomatski hidrološki postaji v Kamniku, znaša 210 cm, pretok vode pa 94 m3/s.

Spričo narasle vode so bili najbolj ogroženi južni deli občine, predvsem naselja Volčji Potok, Nožice in Hudo. V Volčjem potoku je že zvečer začela delati težave mlinščica ter tudi manjši hudourni potoki, vendar so gasilci pravočasno posredovali in ob pomoči gradbene mehanizacije tokove preusmerili oz. sprostili.

Močne večerne padavine so povzročile težave tudi v Tuhinjski dolini, kjer so nekajkrat posredovali tamkajšnji gasilci, več problemov pa je povzročil podor, ki se je sprožil pod cesto nad vasjo Snovik, zaradi česar so morali zapreti cesto. Manjši zemeljski plaz  se je sprožil tudi v Črni pri Kamniku in ogroža tamkajšnjo cesto.

Kot je pred nekaj trenutki v telefonskem pogovoru povedal poveljnik Civilne zaščite Kamnik, mag. Matjaž Srša, so razmere na terenu umirjene, oz. precej boljše kot so pričakovali in se bali, da bodo. Stanje se še izboljšuje, glede na trenutno vreme in vremensko napoved pa upajo, da je najhujše že mimo.

Trenutno ni v teku nobena intervencija, so pa na terenu ekipe Komunalnega podjetja Kamnik, ki pregledujejo in sanirajo razmere na lokalnih cestah in komunalni infrastrukturi.