Naslovnica / NOVICE / Poostren nadzor nad pravilno uporabo KAMKOLESA

Poostren nadzor nad pravilno uporabo KAMKOLESA

Občina Kamnik bo poostreno nadzorovala izposojo in uporabo mestnih električnih koles v sistemu KAMKOLO.

Mineva leto dni od uvedbe projekta KAMKOLO, katerega cilj je uvedba javnega sistema izposoje koles, namenjenega vsem občankam in občanom ter turistom. Med uporabniki je bil projekt zelo pozitivno sprejet, saj je praktičen in ekološko naravnan sistem prevoza za potovanje po vsakdanjih opravkih znotraj občine, izboljšuje kvaliteto življenja ter spodbuja uporabo javnega potniškega prometa. V letošnji sezoni KAMKOLESA beležimo več primerov nepravilne uporabe oziroma vandalizma na kolesih in postajah. Predvsem moramo izpostaviti postaji Duplica in Qlandia. S ciljem preprečevanja tovrstnih odklonilnih dejanj je občinska uprava skupaj s Policijo poostrila nadzor nad uporabo in izposojo koles, zoper osumljence kaznivih dejanj nepravilne uporabe ali izposoje koles pa že potekajo predkazenski postopki.

Kamnik se je z uvedbo avtomatskega sistema izposoje 30 električnih koles na 6 postajah, pridružil številnim evropskim in svetovnim mestom, kjer tovrstni sistemi uspešno delujejo že vrsto let. Uporabniki se z njegovo uporabo izognejo vožnji z avtomobilom in plačilu parkirnine, prihranijo čas pri iskanju prostega parkirnega mesta, zmanjšajo izpuste ogljikovega dioksida in poskrbijo za kanček vsakdanje rekreacije.

V luči vandalizma in kaznivih dejanj na sistemu KAMKOLO, ki jih zaznavamo od začetka letošnje sezone, opozarjamo, da vsako malomarno ravnanje s kolesi pomeni kršitev splošnih pogojev in pogodbenih določil za kar lastnik sistema (Občina Kamnik) uporabnikom zaračunava tudi pogodbene kazni. Doslej zaznane najpogostejše hujše kršitve so bile deljenje dostopa do sistema (posojanje uporabniške kartice drugim osebam), vožnja dveh ali celo treh oseb na kolesu, nepravilno vračanje koles in puščanje nezaklenjenih koles pred gostinskimi lokali, stanovanjskimi bloki in trgovinami. Nekateri uporabniki redno kršijo 14-urni tedenski čas uporabe sistema in povzročajo poškodbe na kolesih (počene zračnice, zvite košare, poškodbe luči, zavor in zvonca). Vse to kaže na neprimerno uporabo koles in namerno povzročanje škode. Kot rečeno, Občina Kamnik opisana dejanja tudi sankcionira z zaračunavanjem pogodbenih kazni in plačilom poškodb po ceniku pooblaščenega serviserja. Kar nekaj uporabnikom smo za določeno obdobje že onemogočili dostop do sistema KAMKOLO.

Ponovno naj poudarimo, da si občinske službe prizadevajo ozaveščati uporabnike o pravilni uporabi koles, ki so dolžni s sistemom ravnati vestno in pazljivo. Vsak odgovarja za kolo v času izposoje in tudi za vso morebiti nastalo škodo.

Pravilna uporaba KAMKOLESA

Za izposojo kolesa potrebujete vašo uporabniško kartico sistema KAMKOLO ter PIN-številko:

 • na terminalu izberite gumb “IZPOSOJA” ter sledite navodilom na zaslonu,
 • svojo kartico približajte znaku na sprednji strani terminala,
 • ustrezna razdalja za prepoznavo kartice je 1−5 cm. Ob uspešno prepoznani kartici bo slišen pisk (1 krat),
 • vtipkajte svojo PIN-številko. Sistem bo preveril prosta kolesa,
 • izberite želeno kolo na terminalu ter pojdite do izbranega stojala. Na stojalu pritisnite gumb za izposojo kolesa,
 • sistem bo odklenil ključavnico. Na voljo imate 30 sekund, da izvlečete kolo.

Za vračilo kolesa je postopek sledeč:

 • na postaji se s kolesom približajte prostemu stojalu z leve strani. Kolo držite za krmilo ob svoji desni strani,
 • s sprednjim kolesom zapeljite v talno vodilo stojala,
 • prepričajte se, da je sprednje kolo nameščeno v vodilu,
 • zadnje kolo poravnajte v linijo (na črto),
 • kolo potisnite v zaklep do končne lege. Terminal bo po prepoznavi kolesa zapiskal,
 • obvezno preverite ali je kolo zaklenjeno.

Glede na to, da smo v poletnem času in smo priča visokim temperaturam, bo glede na pretekle izkušnje morda prihajalo tudi do motenj in začasnega nedelovanja monitorjev na terminalih, zato v tem primeru uporabniki lahko izposojo in vračilo opravijo preko mobilne aplikacije MICycle. Navodila za uporabo mobilne aplikacije si lahko ogledate TUKAJ.

Ob nadzorih nad pravilno uporabo koles in postaj bodo zoper kršitelje pristojne službe ustrezno ukrepale. Upamo, da smo tudi s temi navodili uporabnikom omogočili lažje razumevanje uporabe KAMKOLESA, ki vabi, da se z njim odpravite po poteh našega mesta.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

 

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve