Naslovnica / KULTURA / Pošasti domišljije v Kotlovnici

Pošasti domišljije v Kotlovnici

Po daljšem poletnem premoru so stene mladinskega centra Kotlovnica ponovno zapolnile umetnine, tokrat v obliki razstave pod imenom Digitalne ilustracije.

Avtor razstave je mlad kamniški umetnik Urban Rode, ki se že vrsto let ukvarja z digitalnim ustvarjanjem, njegovi motivi pa so imaginacijski in predstavljajo različna zgodovinska obdobja in kulture.

Razstavo sta odprla Duet Žar, ki sta se zadnji trenutek odločila opustiti program ter izvesti nekaj čisto drugačnega. S pogledom od slike do slike sta z improviziranim nastopom, ki je umetnine opeval, pričarala obiskovalcem tisto pravo, že rahlo temačno vzdušje, ki se je odlično podalo z vizualom.

Za njima je pred mikrofon stopila umetnostna zgodovinarka Evelina Štefin, ki je prebrala svojo recenzijo razstave: “…Kot umetnostna zgodovinarka sem najprej opazila sliko Knjižnica, kjer je opazen spoj umetnostnih elementov različnih obdobji. Zanimiv je prostor, ki na prvi pogled deluje srednjeveško s svojimi šilastimi loki in freskami, po drugi strani pa z razmetanimi kupi knjig deluje sodobno. Bralka, ki je svetlobni center slike, stopnjuje skrivnostnost kompleksnega prostora. Ustvarjalec daje velik pomen figuram, ki na več slikah zavzemajo največjo površino…”

Sam umetnik, redkobeseden, je zbrane le na hitro pozdravil in jih povabil na ogled razstave, vse skupaj pa se je kaj kmalu razvilo v pravi mali debatni krožek, saj so imeli obiskovalci kar precej vprašanj, ki jih je bil avtor seveda več kot vesel. Ko so bila vprašanja odgovorjena in so se oči napasle na prelepih umetninah pa so se skupaj še okrepčali s šampanjcem.

Razstava Urbana Rodeta z naslovom Digitalne Ilustracije bo v prostorih MC Kotlovnica na ogled še kakšen mesec dni, zato vsi, ki vas privablja temačna tematika prisrčno vabljeni k ogledu.