Naslovnica / Napovedi in obvestila / Poskočna zadnja dneva leta 2014 v Kamniku

Poskočna zadnja dneva leta 2014 v Kamniku

KAMNIK, 29. december – V Kamniku bosta zadnja dva dneva letošnjega leta v znamenju polke in valčka. V torek, 30. decembra, bo na prazničnem odru na Glavnem trgu gostoval Ansambel Saša Avsenika, v novo leto pa bodo obiskovalci silvestrovanja v Kamniku lahko odplesali ob vižah domačinov, Ansambla Viharnik. Torkova zabava se bo pričela ob 20. uri, 31. decembra pa ob 21. uri. S praznovanjem novega leta se bo zaključil program Kamnik. 

Decembra. Čas veselja., ki ga pripravlja Zavod za turizem in šport v občini Kamnik in ki je decembra s številnimi dogodki praznično obarval to čudovito srednjeveške mesto. Ansambel Saša Avsenika, vnuka legendarnega Slavka Avsenika, nadaljuje bogato družinsko glasbeno tradicijo. Nastal je pred petimi leti, zdaj pa letno opravijo približno 160 nastopov doma in drugod po Evropi, februarja letos jih je pot vodila tudi k zdomcem v Kanado. Letos so izdali zgoščenko z naslovom Dolge so noči, katere posebnost je zagotovo sodelovanje z igralcem in komikom Jurijem Zrncem, ki je spisal besedili za dve šaljivi pesmi na zgoščenki – prvo o gospodarskih razmerah v Sloveniji z naslovom Tajkunček in drugo, ki nosi naslov po znani slovenski ljudski izštevanki Cuzi muzi popek špric. Posebnost zgoščenke je tudi inštrumentalna skladba Ples v škornjih, delo bratov Avsenik, ki so jo Avseniki igrali, a nikoli posneli, zato jo je po dolgem ležanju “v omari” obudil Sašo s svojim ansamblom. Na zgoščenki je tudi pesem Mladi smo, s katero je Ansambel Saša Avsenika polko pripeljal naravnost v središče Ljubljane in na vrh Nebotičnika.

Na zadnji dan leta 2014 pa na veselo druženje v Kamnik vabi Ansambel Viharnik. Kamniški glasbeni domačini bodo obiskovalce v leto 2015 gotovo popeljali v plesnem koraku, saj so njihove viže zagotovilo za dobro zabavo. Viharniki so pred nekaj leti Kamniku posvetili ves album z naslovom Kamnik naše mesto z istoimensko nosilno skladbo, pa tudi sicer v svojih pesmih radi opevajo lepote Kamnika in okolice, kot denimo v pesmi Planina ljubljena o Veliki Planini. Letos so po daljšem premoru izdali novo pesem Godec za pečjo, za katero so posneli tudi videospot. Sami pravijo, da sta zanje značilna pevski duet in štiriglasno petje, začinjeno z odločnim gorenjskim ritmom inštrumentalnega tria, ki pod petami zaneti pravi vihar.

Besedilo: ZAVOD ZA TURIZEM IN ŠPORT V OBČINI KAMNIK
Fotografija: Klemen Brumec