Naslovnica / NOVICE / Poslovil se je Jože Berlec, častni občan Občine Kamnik

Poslovil se je Jože Berlec, častni občan Občine Kamnik

V svojem 103. letu starosti se je poslovil častni občan Občine Kamnik in starosta kamniškega gasilstva Jože Berlec.

Jože Berlec (starejši) se je rodil 11. septembra 1919 v Buču, Šmartno v Tuhinju, od koder se je njegova družina pred domala natanko stotimi leti, jeseni leta 1921, preselila v Kamnik. Po končanem šolanju, osnovni šoli v Kamniku, Meščanski šoli Zgornja Šiška in kasneje Meščanski šoli Spodnja Šiška, je Jože Berlec, v letu 1934, pričel z delom vajenca v kamniški tovarni Titan, v kateri je bil zaposlen vse do svoje upokojitve leta 1978. Najprej kot orodjar, kasneje pa je napredoval vse do glavnega tehnologa v orodjarni, ki jo je leto in pol tudi vodil.

Aktivno je deloval v delavskem svetu, bil član več komisij in kar 25 let opravljal funkcijo tajnika sindikata. Več let je bil tudi predsednik tovarniške organizacije Rdečega križa in organizator krvodajalskih akcij. Za njim je dolga in uspešna pot v gasilstvu in vsi, ki ga poznajo, vedo povedati, da je bil pri poveljevanju gasilskih akcij odločen mož, ki je svoje bogato znanje s področja gasilstva prenašal tudi na mlade gasilce.

Jože Berlec je bil leta 2000, za 60 let predanega in uspešnega dela na področju gasilstva v občini Kamnik, imenovan častnega občana Občine Kamnika, obenem pa je bil tudi častni poveljnik Gasilske zveze Kamnik.

Kot prostovoljec, ki se je s prostovoljnim delom razdajal na različnih področjih, je bil Jože Berlec prejemnik številnih gasilskih in drugih priznanj, za svoje nesebično in požrtvovalno prostovoljno delovanje, pa je leta 2009 prejel državno odličje – plaketo, ki jo Državni svet RS podeli najzaslužnejšim prostovoljcem.