Naslovnica / NOVICE / Poslovil se je kipar Miha Kač
Miha Kač v svojem ateljeju. Foto: Dušan Sterle

Poslovil se je kipar Miha Kač

V 76. letu starosti se je poslovil neumorni kamniški izumitelj, inovator in kipar Miha Kač, ki je v svojem obsežnem ustvarjalnem opusu ustvaril tudi kip mamuta v naravni velikosti, katerega realizacije pa žal, kljub dolgoletnim obljubam, ni dočakal.

Miha Kač se je rodil 24. oktobra 1942 v Preserjah pri Radomljah, obiskoval osnovno šolo v Homcu in v Kamniku, že od domala malih nog pa je rad raziskoval in ustvarjal tako na tehničnem, kot na umetniškem področju.

Kot izučen finomehanik je bil dolga leta zaposlen v Iskri, kjer se je izkazal kot strokovnjak in izumitelj, kar mu je leta 1988 v njegovem podjetju prineslo tudi naziv »inovatorja leta«.

Četudi se je Miha Kač poklicno posvetil tehniki, ki mu je v težkih povojnih časih omogočila kruh in preživetje, je ves čas ostajal zvest tudi umetniškemu ustvarjanju. Sprva z izdelovanjem figuric za jaslice, kot trinajstletnik pa je leta 1955 ustvaril tudi že portret pesnika Franceta Prešerna. Inovativno in uspešno združevanje tehničnega in umetniškega znanja, ki mu je bilo v pomoč pri različnih projektih, mu je koristila tudi kot modelarju, saj je na začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja postal celo republiški prvak v modelarstvu.

Pri svojem delu se je Miha Kač usmeril predvsem na upodabljanje znanih Slovencev, njegovi kipi pa stojijo na številnih mestih v Sloveniji. Med bolj znanimi na Kamniškem je zagotovo kip Bosovega Tineta v Kamniški Bistrici, nedaleč stran, pri čebelarski plemenilni postaji prof. Josipa Verbiča, pa se nahaja tudi Kačev kip zaslužnega kamniškega čebelarja.

Opus, ki nam ga je zapustil Miha Kač, obsega prek 300 del, največje njegovo delo, ki žal (še?) ni bilo realizirano v obliki bronastega kipa, pa je zagotovo kip mamuta v naravni velikosti, ki ga je začel snovati leta 2005. Po domala triletnem trudu in brezštevilnih urah vloženega dela, je Kačev mamut leta 2008, 70 let po odkritju okostja mamuta v Nevljah, dobil svojo končno podobo oz. tudi negativ za ulitje kipa, ki pa po desetletju obljub še ni dočakal ulitja in postavitve.

Žal je ni dočaka tudi Miha Kač, od katerega se bomo poslovili v soboto, 10. marca 2018, ob 14. uri na kamniških Žalah.

Miha, počivaj v miru.

Fotografije: Dušan Sterle