Naslovnica / KULTURA / Post-pandemsko Rozino odmaševanje

Post-pandemsko Rozino odmaševanje

Jezik naš ki si nam v mislih,
za vse na svetu daj nam svoje ime,
bodi še naprej naše kraljestvo,
in nam daj da mislimo po tvojih zakonih
kakor na samem tako tudi javno.
Daj nam danes naše vsakdanje zgodbe
in odpusti nam naše napake,
kot jih tudi mi odpuščamo svojim sogovornikom,
in ne preženi nas v angleščino,
ampak nam omogoči čim več dobrega.

S temi besedami je včeraj visoki svečenik verske skupnosti Zaničnikov farmojšter A. R. Roza pričel večerno kamniško postkoronsko in predvolilno odmaševanje v obliki zaničniškega verskega obreda. Predstava, ki spominja na kabaret, kroži po Sloveniji že kar nekaj časa, natančneje trinajst let, a je z vsako uprizoritvijo drugačna, še bolj aktualna ter zaničniško odmaševalna. Pri obredu sta v Klubu Kino Dom poleg kitarista Leonardija in treh pevk nastopala tudi lokalna ministranta Završnik – na klavirju ter Selko – klavir in trobenta.

Predstava, ki jo spremljajo mnogi glasbeni vložki – večinoma so to prevedene priredbe angleških besedil, slavi naš jezik v različnih žanrih in različnih zgodbah, Rozman pa je obiskovalce, ki so vabljeni da pri “molitvi” aktivno sodelujejo, nagovoril v dveh pridigah. Sinoči se je tako Andrej Rozman Roza dotaknil aktualnih tem, tudi Ukrajine in politike, previdno je potipal tudi Šarca, večinoma pa se je osredotočal na materni jezik in njegovo (zlo)rabo ter na predajo prepričanja njegove verske skupnosti v kateri “verjamejo, da je v Sloveniji možna ničta stopnja DDV na vse proizvode, ki širijo temelj slovenske države, slovenski jezik.”

Obiskovalci so si po odmaševanju prav zagotovo na poti domov v mislih ponavljali Jeziknaš, v brk pa peli prirejene in izboljšane popevke z daljnih dežel.