Naslovnica / NOVICE / Postno obarvana tržnica domačih dobrot

Postno obarvana tržnica domačih dobrot

Nekdanji načrtovalci praznikov in običajev so najbrž že dobro vedeli zakaj pustu sledi post. To je namreč čas, ko so se shrambe in kleti z lanskimi pridelki povečini že dodobra spraznile, preostanek pa je potrebno skrbno razporediti do dni, ko bodo na voljo že prvi letošnji pridelki.

trznica-post2015211

Postnemu času primerna je bila tudi današnja ponudba dobrot na kamniški tržnici domačih dobrot, ki že kar nekaj časa na Glavnem trgu poteka vsako zadnjo soboto v mesecu, kar pa še ne pomeni, da bi človek lahko s tržnice prišel lačen. Najrazličnejših dobrot je bilo še vedno v izobilju, le ponudba lokalno pridelanega sadja in zelenjave je še nekoliko omejena in se ne more primerjati z uvoženo ponudbo trgovskih centrov, ki pa je včasih precej dvomljive kakovosti. Februar v naših kraji vendarle še ni čas jagod in paradižnika, je pa kljub temu še vedno moč dobiti lepa jabolka, zadnje domače korenje, krompir, brstični ohrovt, radičm motovilec in podobno obstojnejšo in trajnejšo zelenjavo, da domačih jajčk, skute in sira ter pečenih, vloženih, sušenih in sladkih dobrot sploh ne omenjamo, velikoplaninskemu trniču, ki se je prav dobro prijel,pa se zaenkrat tudi ni treba bati, da bo šel v pozabo, saj jih, razen na češnjiški kmetiji Pr’ Gabršk, delajo tudi Pr’ Španc v Stranjah.

trznica-post2015161

 

Na današnjem tržnem dnevu je bilo moč izbirati med ponudbo šestnajstih stojnic, na katerih so svoje domače dobrote in izdelke ponujali: Bio Iris – biološko dinamična kmetija pri Vodiškarju,  Društvo podeželskih žena Tuhinjske doline, Kmetija Pr’ Gabršk, Ribogojnica Mihovc, Kmetija Pr’ Anžič, Kmetija Pr’ Španc, Kmetija Pr’ Kajet, Kmetija Jenko, Domače mesnine Soud, Kmetija Pibernik, Zelenjavni vrt Tina, Oljarna Kolarič, Šentveter, Rokodelstvo Damjana Spruk, hiša slaščic Tarangela in Ivankini krofi.

trznica-post2015101

Naslednja tržnica Okusi Kamnika – podeželje in eko, bo na vrsti natanko čez mesec dni, 28. marca, dober teden pred Veliko nočjo, ko lahko na stojnicah najbrž že lahko pričakujemo najzgodnejše letošnje pridelke, na Zavodu za turizem in šport pa, v pozdrav pomladi, za naslednjo tržnico kamniških lokalnih dobrot, pripravljajo tudi pester spremljevalni program.