Naslovnica / NOVICE / Povečano število okužb s COVID-19 v občini Kamnik, zato se obnašajmo odgovorno

Povečano število okužb s COVID-19 v občini Kamnik, zato se obnašajmo odgovorno

Po uradnih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje od včeraj v občini Kamnik beležimo pet novih primerov okužbe z virusom COVID-19, skupaj pa deset aktivnih primerov. Dejstvo je, da epidemiološka slika v zadnjih dneh narašča, kar je zagotovo posledica dva krat večjega števila testiranj in tudi širjenje okužbe. Občinski štab Civilne zaščite vse od konca meseca junija, ko se je ponovno začela pojavljati okužba v naši občini, redno spremlja stanje in o tem sproti obvešča vse ključne organizacije zaščite in reševanja (Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik, Dom starejših občanov Kamnik, Policijo, gasilce, komunalne službe, itd.).

Od včeraj na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik, zaradi okužbe enega dijaka, pouk na dveh oddelkih poteka na daljavo, in sicer skladno z navodili NIJZ ter pristojnega ministrstva. V vseh preostalih kamniških šolah in vrtcih pouk ter varstvo poteka nemoteno. Vsi javni zavodi so bili včeraj s strani Občine Kamnik ponovno obveščeni ter opozorjeni na pravočasno obveščanje ter ukrepanje skladno z navodili NIJZ. Poudariti je potrebno, da pravočasno obveščanje in odgovorno ravnanje vseh, tako staršev in otrok na eni strani kot tudi učiteljev in Občine na drugi strani, pripomore k hitrejšemu in učinkovitejšemu sprejemanju odločitev za preprečevanje širjenja okužbe.

Stanje v občini Kamnik je obvladljivo, saj gre v večini primerov za širjenje okužbe znotraj družine. Občinski štab Civilne zaščite pa bo še naprej skupaj z vsemi organizacijami zaščite in reševanja ter šolami in vrtci stalno v stiku, da bi v primeru novih okužb strokovno in pravočasno izvedli vse potrebne ukrepe.

Pričakujemo lahko, da se bo epidemiološka slika na državni in tudi občinski ravni v naslednjih dneh še poslabšala, zato moramo biti vsi skupaj odgovorni drug do drugega ter upoštevati navodila glede ohranjanja razdalje, higiene rok in nošenja mask. Skupaj zmoremo biti odgovorni.

Besedilo: Občina Kamnik

Preventivni ukrepi Nacionalnega inštituta za javno zdravje

Situacija, ki smo ji izpostavljeni, je velik izziv, zato je še posebej pomembno, da delujemo preventivno in odgovorno za omejitev širjenja bolezni COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2. Pomembno je, da v primeru bolezenskih znakov in simptomov (kot so na primer nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, kašelj), ostanemo doma in se po telefonu posvetujemo s svojim izbranim zdravnikom ter upoštevamo njegova navodila.

Vsak izmed nas lahko zmanjša tveganje za okužbo in širjenje okužbe z izvajanjem naslednjih ukrepov:

 • med gibanjem v vseh zaprtih javnih prostorih je obvezno imeti usta in nos dosledno zakrito z masko, ruto ali šalom;
 • redno in temeljito si umivamo roke z milom in vodo;
 • v primeru, da voda in milo nista dostopna, si roke razkužimo z namenskim razkužilom za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože;
 • ne dotikamo se obraza (oči, nosu in ust) z nečistimi/neumitimi rokami;
 • izogibamo se tesnih stikov z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. Upoštevajmo varno razdaljo 1,5 metra;
 • upoštevajmo pravilno higieno kašlja (preden zakašljamo/kihnemo, si pokrijemo usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljamo/kihnemo v zgornji del rokava);
 • papirnat robček po vsaki uporabi odvržemo med odpadke in si nato umijemo roke z milom ter vodo;
 • upoštevamo pravila socialnega distanciranja, kar pomeni, da se brez potrebe ne družimo z osebami izven skupnega gospodinjstva, pazimo na razdaljo 1,5 m, v trgovino gremo čim manjkrat in takrat, ko ni veliko ljudi, kar največ poskusimo opraviti preko spletnih strani;
 • če je mogoče, se odločimo za uporabo alternativnih metod nakupovanja, kot so spletna prodaja in dostava na varen način, pri čemer dostavljavec ne vstopa v naš dom in nam dostavi paket pred vhodna vrata. Pri tem upoštevamo priporočila na naslednji povezavi. Če potrebujemo zdravila iz lekarne, za pomoč prosimo zdravega svojca ali drugo zdravo osebo, če pa se v lekarno odpravimo sami, upoštevajmo priporočila na naslednji povezavi;
 • če potrebujemo pomoč, prosimo družinske člane, prijatelje ali pomoč poiščemo v lokalni skupnosti (Rdeči križ, Civilna zaščita ipd.).

 

Vsa priporočila in navodila lahko spremljate na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in sicer na povezavi tukaj.

Video vsebina higiena kašlja in nasveti za umivanje rok je dostopna TUKAJ

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Shrani nastavitve