Naslovnica / NOVICE / Povzetek preventivne akcije: Občani so ta vikend povečini spoštovali pravila

Povzetek preventivne akcije: Občani so ta vikend povečini spoštovali pravila

Redarska služba Občine Kamnik je skupaj z Društvom GRS Kamnik in ob pomoči Policijske postaje Kamnik včeraj, v nedeljo, 6. aprila, na lokacijah Zaprice, Mali grad, Sv. Primož nad Kamnikom, Kamniška Bistrica (izvir), Sv. Miklavž, Špica in Stari Grad opravljala preventivno akcijo o zadrževanju na ciljih omenjenih priljubljenih izletniških točk v občini Kamnik.

Nadzor se je opravljal od 9. do 15. ure. Ugotovljeno je bilo, da je bilo v nedeljo manj obiskovalcev na priljubljenih točkah kot v soboto, in sicer na Sv. Miklavžu je bilo v času nadzora polovico manj obiskovalcev, na gradu Zaprice in na Malem gradu ravno tako. Na Starem gradu nad Kamnikom in v Kamniški Bistrici je bilo poleg posameznikov nekaj tudi kolesarjev, na Špici nekaj tekačev ter posameznikov, ob zaključku turističnih točk pa niso posedali in se zadrževali. Parkirišče na začetku poti k Sv. Primožu nad Kamnikom je bilo prazno.

Po podatkih Policijske postaje Kamnik je bilo, od uveljavitve Odloka o začasni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v RS ter prepovedi gibanja izven občin, na območju PP Kamnik ugotovljenih 26 kršitev.

Z Društva GRS Kamnik so povedali, da so preventivno opazovali dogajanje na območju Kamniške Bistrice (v Koncu, na Jermanci, pri izviru, pri Jurju, pod gondolo, na Brsnikih), Sv. Primožu nad Kamnikom in na Starem gradu s Špico. V soboto so med 10. in 17. uro našteli na vsaki od teh treh omenjenih lokacijah približno po 70 ljudi. To je zelo malo, glede na to, da je bil čas vikenda. V večini gre za družine, pare ali posameznike. Skupinskih druženj tudi člani Društva GRS Kamnik niso opazili ter tako zaznali, da ljudje upoštevajo varnostno razdaljo in se drug drugemu izogibajo. Po njihovih zaključkih ljudje bolj dosledno upoštevajo navodila kot pretekli vikend.

 

Policijska postaja Kamnik se je pridružila nadzoru. Poostren nadzor so opravljali v Kamniški Bistrici in na celotnem območju občine Kamniku.

Ugotavljamo, da ljudje upoštevajo pravila in priporočila in se res v zelo zmanjšanem obsegu zadržujejo na zaključkih priljubljenih kamniških izletniških točk. Še bolj pa se je izkazalo dejstvo, da so vse službe nadzora več kot odlično sodelovale.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik