Naslovnica / Črna kronika / Požar na Veliki planini
Velika planina 1. januar 2016 kmalu po polnoči. Foto: Tomaž Petek

Požar na Veliki planini

Kmalu po polnoči je na Gradišču oz. na  vrhu Velike planine izbruhnil požar, ki so ga najverjetneje zanetile rakete. Zagorela je podrast, požar pa je viden tudi iz doline.

Medtem ko na kamniškem glavnem trgu plešejo in se veselijo novega leta, je gasilcem, že kmalu po polnoči, vstop v novo leto pokvaril poziv, da je na Veliki planini prišlo do požara. Pri Zelenem robu oz. na Gradišču (Za plečem), kjer je bilo še malo pred tem iz doline moč videti ognjemet, se je namreč vnela podrast, ogenj pa je moral zajeti kar obsežno področje, saj je požar moč dobro videti tudi iz doline.

pozar velika planina

pozar velika planina 4

Na Veliko planino so se že odpravili gasilci PGD Kamnik in PGD Kamniška Bistrica, po neuradnih podatkih, pa so aktivirani tudi že gasilci iz še nekaterih kamniških gasilskih društev.

pozar velika planina 5

Pogled na požar s planšarskega naselja. Foto: Martina Lanišek Babačič

1:20 Kot je moč videti iz doline so gaslci že uspeli priti do Zelenega roba oz. do Gradišča, se pa požar, ob pomoči vetra, širi od Gradišča proti Zelenemu robu. Gori suha trava, vnelo pa se je tudi ruševje.

1:40 Sodeč po videnem je gasilcem na vrhu in na vzhodni strani Gradišča uspelo požar že omejiti, dolg pas ognja pa je še viden na vzhodni strani, v smeri Zelenega roba.

2:10 Gasilcem je uspelo požar na večih mestih že precej omejiti, jim pa njihov trud, vsaj v smeri Zelenega robu in v spodnjem delu očitno precej otežujeta veter in nedostopen teren. Nekajkrat je namreč že kazalo, da se požar umirja, nato pa se je znova razplamtel.