Naslovnica / NOVICE / Požigalci onesnaževalci

Požigalci onesnaževalci

Da na območju nekdanje smodnišnice vlada prava stihija, za katero se pristojne službe domala ne zmenijo, smo na našem portalu opozorili že večkrat, posamezni lastniki zemljišč pa imajo spričo neukrepanja odgovornih najbrž občutek, da jim nihče nič ne more in da »na svojem« lahko počnejo kar se jim zljubi, četudi s tem onesnažujejo in ogrožajo okolico.

Zaradi požiganja najrazličnejših, včasih tudi nevarnih odpadkov, med katerimi prevladujejo različni gradbeni odpadki, embalaža, plastika, ostanki barv in podobno, ki jo je sicer potrebno deponirati na ustreznih odlagališčih, so kamniški gasilci na območju nekdanje smodnišnice, ki vse bolj spominja na nekakšno postapokaliptično cigansko naselje, v preteklosti posredovali že kar nekajkrat.

Kljub posredovanjem gasilcev in opozorilom, da je požiganje in kurjenje odpadkov prepovedano, pa se nekateri lastniki tamkajšnjih zemljišč in objektov na vse skupaj očitno požvižgajo, saj je na območju smodnišnice vsaj nekajkrat tedensko opaziti in zavonjati smrdeč črn dim.

Na enega izmed takšnih, povsem nerazumljivih, predvsem pa nedopustnih primerov požiganja odpadkov nas je danes opozoril tudi bralec, ki nam je obenem poslal nekaj fotografij ter dejal, da je bil domala zgrožen nad tem, kako brezbrižno so delavci iz kombija nosili odpadke in jih metali na ogenj, ki je s črnim sajastim dimom zadimil in zasmradil celo okolico, kurišče s precej velikim ognjem, pa so kasneje pustili kar nezavarovano.

Še bolj, kot nad nedovoljenim kurjenjem in požiganjem odpadkov, ki je na prostoru smodnišnice očitno postalo kar stalna praksa, s katero požigalci na račun okolja bržkone »privarčujejo« nekaj evrov, ki bi jih morali nameniti za odvoz oz. ustrezno odlaganje odpadkov, pa je bil bralec razočaran nad tem, da občinska inšpektorica, ki jo je poklical, ni pristojna za posredovanja oz. za ukrepanje v tovrstnih primerih, saj naj ne bi imela ustreznih pooblastil, zaradi česar ga je usmerila na druge pristojne službe.

V telefonskem pogovoru nam je občinska inšpektorica navedbe potrdila ter povedala, da je nedovoljeno požiganje odpadkov v pristojnosti Inšpektorata za okolje in prostor, obenem pa svetovala, da občani prijave tovrstnih primerov nedovoljenega kurjenja in požiganja, po možnosti skupaj z morebitnim slikovnim ali drugim dokaznim gradivom, posredujejo omenjenemu Inšpektoratu oz. v primeru, da bi kurjenje ogrožalo požarno oz. splošno varnost, obvestijo tudi gasilce ali policiste.

Smo pa poklicali tudi lastnika zemljišča oz. podjetja ob katerega prostorih je bil danes zakurjen ogenj na katerem so goreli odpadki, ki nam v telefonskem pogovoru iskreno povedal, da včasih delavci ob njihovih prostorih res zakurijo kake ostanke lesa, ampak predvsem zaradi tega, ker si njihovi delavci na ognju za malico radi spečejo kak košček navadne salame. Po njegovih besedah pa je danes, potem ko sam ni bil več prisoten v poslovnih prostorih, prišlo do neljube napake delavcev, ki so na ogenj vrgli tudi nekaj kosov lesa, ki se ga je držala strešna lepenka, kar je povzročilo smrad in dimljenje, za kar se vsem občanom in občankam, ki jih je dim vznemiril ali motil, iskreno opravičuje.

Kot smo že omenili, lastnik današnji dogodek obžaluje, hkrati pa nam je v telefonskem pogovoru zagotovil, da bodo kurišče že jutri dopoldne pospravili, v prihodnje pa ob svojih poslovnih prostorih, kot obljubil, ne bodo nikdar več kurili.