Naslovnica / Črna kronika / Pozor pred predrznimi tatinskimi neznanci, ki vas skušajo zamotiti pri opravilih na vrtu

Pozor pred predrznimi tatinskimi neznanci, ki vas skušajo zamotiti pri opravilih na vrtu

Policija opozarja vse občane, naj bodo previdni pri stikih z naznanci, ki jih poskušajo zamotiti na vrtu pri vrtnih opravilih, ali pa morda zvabiti iz hiše. S Policijske uprave Ljubljana so namreč sporočili, da so bili policisti včeraj, 21.  3.  2016, okrog 12.50 ure ponovno obveščeni o drzni tatvini, ki so jo na območju Domžal izvedli trije moški.

Policisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da so se na naslov oškodovanke pripeljali trije neznani moški z osebnim vozilom znamke Citroen AX zelene barve, kranjskih registrskih oznak.

Dva moška sta iz vozila izstopila in prišla do oškodovanke, ki je na vrtu opravljala vrtna dela. Neznanca sta jo s pogovorom zamotila, medtem pa je tretji stopil v odprto hišo skozi vrata in iz notranjosti odtujil nakit in denar. Z dejanjem so tatinski neznanci oškodovanko oškodovali za približno 1000 evrov, policisti pa jih še iščejo.

Opis neznancev:

Prvi  neznani  storilec,  moški star med 25-30 let, visok približno 175-180 cm, močnejše postave, oblečen v kavbojke in jakno; Drugi  neznani  storilec,  moški  star  med  25-30  let,  visok 175-180 cm, normalne  postave,  oblečen  v  temnejše kavbojke z všitim križem v predelu kolena, ter vetrovko; oba sta govorila slovensko. Opis tretjega storilca ni znan.

Kot so še zapisali na PU Ljubljana, se kazniva dejanja izvršena na opisan način najpogosteje  pojavljajo  na  odročnih  krajih, največkrat v času, ko je večja možnost, da so doma samo starejše osebe. Storilci praviloma delujejo v paru ali pa več njih.

Cilj  jim  je,  da  iz  objekta  (hiše)  izvabijo  stanovalce  iz različnih razlogov,  ali  z  namenom  odkupa  domačih živali, odkup kovin ali drugega materiala,  opravljanje storitev – konkretni primer polaganje kanalizacije.

Njihov pristop deluje na način: pridobiti zaupanje potencialne žrtve.  Med  tem,  ko  se  žrtev  posveča  “kupcem”, sostorilci neopazno vstopijo v objekt,  ga  preiščejo in odtujijo določene predmete (najpogosteje denar in nakit).  Po  dejanju skupaj kraj zapustijo, oškodovanec pa navadno ugotovi, da je žrtev kaznivega dejanja nekaj ur po dogodku,…

Policija  priporoča,  da  so  občani skrajno previdni v primerih, ko se pri njih  pojavijo  neznane  osebe  (če tudi je samo ena oseba, ker so-storilci lahko  nekje  v bližini), ki iz različnih razlogov želijo potencialno žrtev izvabiti  iz  objekta.  Občan  ima  možnost  ali  osebo odsloviti ali pa se odzvati. V kolikor se odzove, priporočamo, da vedno zaklenejo vhodna vrata, ključ vzamejo s seboj pa če tudi stopijo samo “za vogal”.

Pomembno  je tudi,  da si zapomnijo osebni opis, opis vozila, reg. označba, smer odhoda.

Podatke,  opažanja,  lahko  občani sporočijo na eno izmed telefonskih štev. policije:  ntervencijsko 113,  anonimni  telefon  080  1200 ali na najbližjo policijsko   postajo.

Policija  je  najbolj  uspešna  takrat,  ko  občani posredujejo   čim   več   konkretnih   informacij  (partnerski   odnos  za zagotavljanje varnosti).

Kazniva dejanja izvršena na opisan način se lahko zgodijo kjerkoli, zato previdnost ni odveč.