Naslovnica / NOVICE / Prav lepo je res na deželi… Klepet ob kavi z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandro Pivec

Prav lepo je res na deželi… Klepet ob kavi z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandro Pivec

V lepem in prijetnem  vzdušju je v četrtek, 27. kimovca 2018, potekal obisk ministrice dr. Aleksandre Pivec, ki je komaj dobro nastopila svoj mandat, v prostorih gostilne Repnik na Vrhpolju pri Kamniku, saj se je pogovora udeležila velika množica vseh, ki jim ni vseeno kako je z nami vsemi, ki smo odvisni od dobre, varne hrane, ki nam gozd pomni način življenja in lepa obdelana polja ter pokošeni travniki ohranjanje pokrajine, ki jo občudujejo prav vsi od blizu in daleč.

»Ako umre čebela, umre tudi človek« je bila  ena od prvih misli ob pozdravu vsem udeležencem pogovora, ki sta ga skupaj organizirala Odbor izpostave KGZS Kamnik in Čebelarska družina Kamnik. Številčna udeležba prisotnih je prijetno presenetila gostjo, ki je pokazala res veliko znanja in dobro poznavanje področja, ki ga pokriva, četudi je le-to zelo zahtevno in težko obenem pa tudi sredi priprav na novo obdobje po letu 2020 – kmete pa tare birokracija, ki vzame skoro toliko časa kot vse ostalo delo skupaj.

Ob tem se lahko vprašamo, če res ne vemo več kdo sta bila sadjarja Pirc ali Lombergar, kdo je bil čebelar Virjant, ki je izdelal prvi panj z premičnim satjem, kdo je bil Žurga, po katerem se imenuje vrtnica in še kdo… Mogoče bo treba tudi v Kamniku ljudem, ki so vpisani v sam svetovni vrh ohranja dobrega, ali pa prenašanja znanja in znanosti med ljudi, nameniti trenutek pozornosti in obuditev spomina.

Ampak o tem jutri, ko bomo se zavedali, da hrana raste v naravi in ne na policah trgovin, da je varna hrana osnova za zdravo življenje in ko se zaprejo vrata hleva se ta zaprejo za vedno. Apetit po pozidavi najbolše zemlje je še vedno velik, četudi na betonu ne raste nič.

Vse to so bile misli klepeta in mnogo prehitro je minil čas, mi pa smo bili vsi skupaj zadovoljni in se veselimo naslednji obisk ministrice, ki se ji vidi, da je res prava oseba na pravem mestu!

Joško Romšak
Štefan Virjant