Naslovnica / NOVICE / Praznični vikend na Veliki planini

Praznični vikend na Veliki planini

Vročinski val v dolini, prijetne temperature na planini! Vremenoslovci napovedujejo sončen vikend, z njim pa na Veliko planino prihajajo tudi številni dogodki! Vabimo vas na sobotni vodeni ogled po Veliki planini, v nedeljo, za praznik Marije Snežne, bo ob 11. uri v kapeli potekala maša, za otroke pripravljamo dogodek Pastirčkov dan.

Medtem ko nas je končno doseglo pravo poletje in z njim vroče temperature, številne obiskovalce privabljajo hribi in planine, saj so temperature za kar 10 stopinj nižje kot v dolini. Napovedano je sončno vreme, zato vas vabimo, da obiščete Veliko planino!

V soboto, 4. avgusta, vas vabimo na vodeni ogled Velike planine z lokalnim turističnim vodnikom, s katerim si boste ogledali kapelo Marije Snežne, Gradišče, jamo Vetern’co, Preskarjev muzej ter druge skrite in manj skrite kotičke Velike planine. Izvedeli boste marsikaj zanimivega o življenju pastirjev nekoč in danes, o siru trniču z Velike planine ter druge zgodbe, povezane z njo. Voden ogled se začne ob 10.30 na najvišji točki planine, to je Gradišče (vrh sedežnice), zaključi pa se pri gostišču Zeleni rob ob 13.30. Prijave sprejemamo na booking@velikaplanina.si

Nedelja, 5. avgusta, bo posvečena Mariji Snežni. Letos mineva 30 let, odkar je bila kapela po požigu med 2. svetovno vojno ponovno na novo zgrajena. Leta 1945 je bila tako večina pastirskih koč kot tudi kapela požgana, kar je uničilo neprecenljivo arhitekturno dediščino, saj so bile nekatere koče stare več kot 200 let. Po požigu so kmetje najprej občasno mašo opravljali kar na pogorišču ob preprostem oltarju, pozneje pa po pastirskih bajtah. Leta 1951 so kmetje začeli nabirati les za novo kapelo, ki pa je neko noč v čudnih in nesrečnih okoliščinah pogorel. Minilo je kar nekaj časa, da so si pastirji ponovno začeli prizadevati za gradnjo nove kapele. Jože Plečnik je naredil načrte za novo, moderno kapelo, a pastirji so si želeli kapelo, podobno nekdanji. Tako so začeli graditi kapelo z manjšim zvonikom, po zasnovi enako prejšnji. Delovne roke pastirjev, bajtarjev in preostalih ljubiteljev Velike planine so zaslužne, da je bila kapela ponovno zgrajena. Tako je slovenski metropolit dr. Alojzij Šuštar kapelo blagoslovil 7. avgusta 1988. Arhitekt, ki je načrte za kapelo narisal, je gospod Emil Fijavž, po predlogi arhitekta Vlasta Kopača.

Maša v kapeli bo v nedeljo ob 11. uri.

Za naše najmlajše pripravljamo pastirske delavnice, in sicer v nedeljo, od 10.30 ure dalje pred Preskarjevim muzejem. Obiskali bomo pastirje, si izdelali pastirski klobuk, igrali pastirske igre, spoznali mitična bitja, ki živijo na Veliki planini, obiskali muzej ter zakurili ogenj. Zberemo se ob 10.30 pred muzejem, delavnice se zaključijo ob 14. uri. Vabljeni vsi mladi radovedneži, ki bi želeli postati pastirji za en dan! Obiskala nas bo tudi kravica Vel’ka!

Velika planina d.o.o.