Naslovnica / ŠPORT / XC Kamnik: Pred nedeljskim vrhuncem sezone kamniških gorskih kolesarjev

XC Kamnik: Pred nedeljskim vrhuncem sezone kamniških gorskih kolesarjev

BOJ GREGE IN BOŠTJANA, PETER V FORMI, TINA NABRUŠENA

Pred kamniškimi gorski kolesarji iz Calcit Bike Teama je vrhunec sezone, domači Kamniški kros, kjer se bodo delile majice za državne prvake. V nedeljo ob 10. uri se začne zares, glavna dirka dneva pa bo od 14. uri, ko je start članov in mlajših članov, minuto kasneje jim bodo sledile članice, še minuto za njimi bodo začeli mladinci. Dogajanje v centru Kamniku se začne že ob 10. uri, takrat se bodo na progo podali tekmovalci do 15 in 17 let, ob 10.01 veterani in amaterji, ob 11.45 tekmovalci do 7 let, ob 12. uri tekmovalci do 9 let, ob 12.30 tekmovalci do 11 let in ob 13. uri tekmovalci do 13 let.

Ob 16.10 bodo center Kamnika zasedli najmlajši kolesarčki, takrat bo namreč že tradicionalna dirka poganjalčkov.
Poganjalčki
Podelitev v vseh kategorijah bo ob 16.30 na Glavnem trgu, kjer sta start in cilj dirke.

Na startu ženske elite dirke pričakujemo obračun dveh tekmovalk, ki sodita v svetovni vrh tega športa. Za najboljšo v Sloveniji se bosta udarili Blaža Klemenčič, ki brani naslov, in Tanja Žakelj. Čim bližje jima bo skušala priti članica kamniške ekipe Tina Perše.

Tina jumbo plakat

»Nabrušena sem. Malo še potreniram, potem pa počitek. Progo smo naštudirali, mi je v redu. To je domača proga, želim si čim manj zaostanka za Tanjo in Blažo. V teh dneh sem še trenirala na progi, nekje dvakrat na teden. Spočita sem od vsega dogajanja, motivacija tudi je, proga je domača, navijačev bo dosti. Upam samo, da ne prevroče,« napoveduje Blejka, ki krasi jumbo plakate in spletne strani za 18. Kamniški kros ter hkrati državno prvenstvo. Kako ji je fotografija všeč? »Pravijo, da je lepa. Meni pa ni. Samo meni ni všeč. Sem pa počaščena,« je v smehu pripomnila Peršetova.

Kar nekaj časa pa na dirkah ni bilo Petra Zupančiča, ki letos prvo sezono nastopa med mlajšimi člani. Zaradi šole in mature je tekmovanja dal nekoliko na stran, kar pa ne pomeni, da ni pripravljen.

»Uživam počitnice in treniram na polno. Najprej sem moral urediti šolo in maturo. Zdaj je lažje. Zdi se mi, da je forma najboljša letos, vprašanje pa, kako se bo to poznalo na dirki. Dolgo nisem imel tekme, veliko sem jih izpustil zaradi šole. Zadnja dva tedna sem želel dirkati, ampak ni bilo nobene dirke v bližini. Progo sem šel pogledat. Je boljša, vsaj meni, skakalnica je poravnana, je varna in hitra. Mi odgovarja, linije sem naštudiral. Bomo pa videli v nedeljo,« pravi Zupančič.

Naslov v moški članski konkurenci brani Calcitovec Boštjan Hribovšek, ki je lani v Završnici osvojil svojo prvo majico državnega prvaka. Sodeč po rezultatih bo njegov največji tekmec klubski kolega Gregor Krajnc, ki sicer nastopa v kategoriji do 23 let.

Največ tekmovalnih kilometrov v nogah ima Gregor Krajnc. Ta letos dirka tako na gorskem kot cestnem kolesu, v zadnjih tednih je nastopil na dirki po Sloveniji in tudi na državnem prvenstvu v cestni dirki, ki pa ga ni dokončal. Celotno sezono se odlično vozi, kar je obet za napad na vrh in obračun s klubskim kolegom in velikim prijateljem Boštjanom Hribovškom.

»V Kamniku še nisem bil, bom še šel pogledat. Slišal sem, da je nekaj novega, ena pentlja na progi. Ta teden bom pogledal. Treniram po načrtu, vse skupaj usklajujem glede na vročino. Spočit sem od vseh zadnjih aktivnosti na cestnih dirkah. Šel sem na Peco, malo uživat,« je povedal Šentjurčan v dresu Calcita, ki na vprašanje, ali lahko pričakuje, da bo premagal Boštjana, odgovoril: »Potrudil se bom, tak je cilj.«

»Par treningov sem imel na progi, nič posebnega, jo poznam iz prejšnjih let. Trasa bo malo drugačna kot lani. Bo kar v redu. Malo se bom še spočil ta teden, treniram čim manj,« je uvodoma dejal Hribovšek, o boju za prvo mesto pa dodal: »Odpeljal bom, kolikor bom lahko. Nisem tak kot sem bil marca in na začetku sezone. Vse bom dal od sebe, da ubranim majico. Če nisem šel v Baku, si želim, da vsaj majico ubranim.«

Calcit Bike Team