Naslovnica / Črna kronika / Predrzna tatova sta okradla starejšo občanko

Predrzna tatova sta okradla starejšo občanko

Starejša občanka iz območja Kamnika je bila žrtev dveh prevarantskih tatov, ki sta ji, pod pretvezo, da sta delavca, ki preverjata televizijski signal, iz hiše ukradla nakit.

Včeraj, okoli 12. ure, so bili policisti obveščeni o drzni tatvini na območju Kamnika, ki jo je izvedla dvojica predrznih tatov. Po navedbah Policijske uprave Ljubljana je prvi storilec, s pogovorom preverjanju televizijskega signala, zamotil starejšo občanko, drug storilec pa je medtem vstopil v njeno hišo, kjer je odtujil nakit ter občanko oškodoval za nekaj sto evrov. Storilca sta se nato s kraja odpeljala z avtom znamke Opel, sive barve.

Opis enega izmed storilcev: moški okoli 30 let, visok okoli 170 cm, temnejše  polti,  oblečen  v rjavo usnjeno jakno.

Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil, obenem pa opozarjajo, da se je znova povečalo število drznih tatvin iz hiš. Pri tem je še posebej zaskrbljujoče, da so žrtve  najpogosteje starejše  osebe, ki jih storilci lažje zmedejo, nemalokrat pa gre za slabotne in dementne osebe.

Storilci v takšnih primerih nekaterim poberejo celo vse  prihranke, zato je teža dejanj zato še toliko večja. V večini  primerov se storilci do osamljenih hiš pripeljejo z vozilom, se predstavijo da bodo opravili dela na telekomunikacijah in podobno, pri čemer pa žrtev zvabijo iz hiše, za vogal, medtem pa njihovi pajdaši iz odklenjenih hiš odtujijo vrednejše predmete.

Svojce  starejših oseb, sosede ali druge ki so v stiku z njimi, prosimo, da se  o  načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe. Eden izmed osnovnih preventivnih ukrepov je ta,  da storilcev ne spuščamo v hišo in ne zapuščamo stanovanja, od tovrstnih oseb pa zahtevamo, da se indentificirajo ter v nadaljevanju preverimo pri konkretnem podjetju, če se dela res opravljajo. V kolikor pri obnašanju oseb zaznamo karkoli sumljivega, ali pa smo že postali žrtev kaznivega  dejanja, pa je o tem takoj potrebno obvestiti policijo na št.  113.

Enako velja, da je policijo potrebno obvestiti že ko zaznamo, da se take osebe gibljejo v bližini naših domov ali prebivališč naših sosedov.

Policistom pri odkrivanju storilcev pripomorejo tudi  fotografije ali posnetki, tako osumljencev, kot njihovih vozil, ki jih  uporabljajo. Praksa podjetij, ki resnično izvajajo dela na nekem območju  je,  da o tem že prej obvestijo javnost,  da se najavijo pri lastnikih objektov in so taka “nenapovedana” dela res izjema.

Glede na to, da storilci brezvestno izkoriščajo starejše osebe, na žalost pogosto mine precej časa, preden je policija o dogodkih sploh obveščena, zato je preiskovanje takšnih kaznivih dejanj precej oteženo. Policisti zato prosijo vse, da jim pri tem pomagajo, da bomo lahko skupaj obvarovali naše starše, babice, dedke, sosede…

Več preventivnih ukrepih si lahko prepberete tudi na povezavi:https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-osebnega-premoenja/100133-policisti-opozarjamo-na-drzne-tatvine-v-vasih-domovih