Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / Predsednik Borut Pahor bo v Godiču pasel koze in krave

Predsednik Borut Pahor bo v Godiču pasel koze in krave

Prvi izmed pastirjev, ki bo v godiškem Eco resortu pod Veliko planino pasel krave in koze ter drugo živino, bo sam predsednik države Borut Pahor.

Po navedbah podjetja Palmieri bo predsednik Borut Pahor postal tudi prvi pastir države, saj se je odzval povabilu k opravljanju pastirske »sanjske službe«. Da mu koze, krave in druga živina, ki se že pase na pašnikih ob Kamniški Bistrici ne bo uhajala kot njegovi volivci, pa mu bodo pri delu pomagali tudi otroci iz kamniškega koncesijskega vrtca Zarja.

Kot je navedeno v napovedi oz. sporočilu za javnost, bo predsednik države, ki se ponaša z bogatimi izkušnjami pri oskrbi prve zlate ribice, v Godiču, 12. julija 2016, skupaj z otroki vrtca Zarja vodil otroško delavnico za oživitev kulturne dediščine in pastirskega poklica.

Če sodimo samo po tem, da gre za enega izmed redkih poklicev v katerem se naš predsedniški »tavžentmajster« še ni preizkusil, poklic pastirja zagotovo sodi v ogroženo kulturno dediščino, ki jo bodo poskušali oživiti tudi v Eko resortu pod Veliko planino, kjer omenjeni »sanjski poklic« pastirja, kot so ga poimenovali, uspešno oglašujejo po celem svetu že od marca letos.

Kot je zapisano v napovedi dogodka, bo predsednik Pahor, kot prvi pastir nove turistične atrakcije na Kamniškem, otrokom kamniškega vrtca predstavil slovenske avtohtone živali, jih povabil k hranjenju, na vodeni delavnici sodeloval pri prikazu molže in nato skupaj z otroki pospremil živali na pašo.

Ob tem bodo mladi pastirski pripravniki deležni tudi pastirske malice v obliki zakuske tradicionalnih jedi z Velike planine, kot so kislo mleko, žganci, trniči in klobase, otroci pa se bodo ob tem lahko podučili tudi o njihovem načinu priprave.

Predsednik Pahor bo z otroki sodeloval tudi pri sestavljanju lesene krmilnice in dokončal streho iz skodel, s čimer naj bi bila prikazana uporaba in uporabnost slovenskega lesa, ki je uporabljen v celotni pastirski vasici, samo krmilnico pa bo ovenčal tudi s priložnostnim spominskim obeležjem, ki bo obiskovalce za vedno spominjalo, da je na tem mestu Boris Pahor pasel živino.

V podjetju Palmieri navajajo, da bodo tako na poučen in zabaven način pripomogli k ohranjanju kulturne dediščine in skupaj s častnim gostom, predsednikom republike Borutom Pahorjem, pripomogli k širjenju prepoznavnosti prav tako častnega poklica pastirja.

Nedvomno gre podjetju Palmieri čestitati za še eno v vrsti izvrstnih marketinških potez, ki jim ne utegne pripomoči k še večji prepoznavnosti njihove pastirske vasice, nenazadnje pa morda tudi k pospešitvi pridobivanja vseh potrebnih dovoljenj, ki jih Eko resort pod Veliko planino, kot nam je zaupal direktor družbe Matjaž Zorman, še nima, saj pravi, da za našo birokracijo ni nič (pre)dolgo, četudi s tem ovirajo razvoj.