Naslovnica / NOVICE / Predstavitev enote vodnikov reševalnih psov KD Duplica v Hotemažah

Predstavitev enote vodnikov reševalnih psov KD Duplica v Hotemažah

V sredo, 10. 4, smo se člani enote vodnikov reševalnih psov Duplica odzvali na povabilo Prostovoljnega gasilskega društva Hotemaže in gasilcem Gasilske zveze Kokra predstavili našo enoto reševalnih psov.

Zbrali smo se Primož z Ajko in Ajašo, Vlado s Pavorjem, Tajda z Bosom in Matija z Medo. Ob prihodu pred gasilski dom smo opravili hitri motivacijski trening, da so naši kužki spoznali okolico. Po hitrem spoznavanju okolice smo v predavalnici pripravili krajše teoretično predavanje o osnovah in znanjih vodnikov in psov.

 

Gasilcem iz Gasilske zveze Kokra smo predstavili kaj vse morajo vodniki znati in koliko časa poteka samo šolanje, da postanemo vodniki reševalnih psov. Prav tako smo jim predstavili naše delo in organizacija na iskalnih akcijah.

 

Med gasilci je bilo največ zanimanja predvsem o načinu in času katerega namenimo za šolanje psov. Ob koncu smo jim predstavili še praktične prikaze dela s psom. Iskanje osebe po osebnem vonju, preiskava objekta ter kako učimo psa lajati in delo z mladim psom. Za konec bi se še enkrat zahvalil gasilcem iz PGD Hotemaže ter ostalim iz GZ Kokra, ki so nas prišli pogledat.

Primož Trebušak,
vodnik reševalnega psa KD Duplica