Naslovnica / NOVICE / Predstavitev knjige o Kamniški jami odstira tančice skrivnosti

Predstavitev knjige o Kamniški jami odstira tančice skrivnosti

Kamniško jamo, ki leži v grebenu Zeleniških špic, so leta 1978 odkrili kamniški jamarji in ji ob štiridesetletnici posvetili monografijo, v kateri so predstavili vso zbrano gradivo o tej kraljici jam na Kamniškem.

Knjigo je v kamniški knjižnici predstavil dr. Rajko Slapnik, predsednik Jamarskega kluba Kamnik, ki je jamo, skupaj z drugimi člani skupine, odkril dobrih štirideset let nazaj. Dr. Slapnik je poudaril da posebnost Kamniške jame ni le v legi, katera je izjemna zaradi horizontalnega glavnega rova, temveč tudi zaradi posebnih kristalov in novo odkritih hroščkov.

V jami se namreč skrivajo aragonitni kristali, katere lahko pri nas najdemo le še v Ravenski jami in rudniku Mežica, kristali pa izgledajo tako, kakor da bi iz stene rasli rjavkasti ježki. Poleg kristalnih ježkov v jami prebivata tudi dve vrsti endemičnih hroščkov, katerih do odkritja Kamniške jame nismo poznali.

V knjigi Kamniška jama 40 let po odkritju so poleg zanimivosti zbrani tudi članki o dostopu do jame, geologiji, predstavljeni so trodimenzionalni izmeri jame in biospeleološke raziskave, vmes pa najdemo tudi zgodovino dejavnosti in raziskovanj članov kluba.

Predstavitev knjige je popestril dr. Klemen Kregar, ki je predstavil merjenje jame s trodimenzionalnim optičnim čitalnikom, obiskovalci so si na projekciji lahko ogledali tudi avtorske fotografije Marka Vrabca, prav tako pa je bilo poskrbljeno za kulturno-glasbeni del, saj so Kaja, Ema in Tjaž odigrali nekaj skladb na svoje inštrumente.

Za tiste, ki jih navdihujejo jame in pohajkovanje po bližnjih hribih bo kmalu, že tradicionalno, prvega maja organiziran tudi ogled Kamniške jame za širšo javnost. Obisk sicer ni ravno preprost, saj je dostop do vhoda precej zahteven, ogled pa vzame kar dobršen del dneva. Do vhoda je približno dve uri hoje, ogled jame traja približno štiri ure in nato sledi še vrnitev v dolino, a kljub fizičnim naporom zanimanje za obisk kraljice jam vsako leto vztrajno raste.

Poslušalce je pozdravil tudi kamniški župan Matej Slapar in se Jamarskemu klubu zahvalil za sodelovanje ter za izdano publikacijo, ki bo ne le vodilo za druge jamarje, temveč bo najbrž navdušila še koga drugega za raziskovanje Kamnika in njegove okolice.