Naslovnica / NOVICE / Predvolilno Martinovanje na kamniški tržnici

Predvolilno Martinovanje na kamniški tržnici

Na nekoliko polišpani kamniški tržnici, katere obnova je stala 47.000 evrov in na kateri odslej stoji tudi deset novih pokritih stojnic, je danes dopoldne potekal krst vina, za katerega je v veselem razpoloženju, skupaj s skupino Bojsi in harmonikarjem Brankom Tičarjem, poskrbel Kondad Pižorn – Kondi.

Če izvzamemo obnovo že precej dotrajanih stopnic, ki so bile obnovljene že na začetku poletja, in deset novih stojnic ter nekaj na novo zarisanih parkirnih mest, je kamniška tržnica v večji meri še vedno takšna, kot smo je že vajeni že desetletja, ampak ker smo domala tik pred volitvami, ko je vsakršna novost dobrodošla priložnost za (samo)promocijo mestne oblasti in posameznih županskih kandidatov, je bilo današnje, kar dobro obiskano odprtje obnovljene tržnice obarvano nekoliko bolj živahno.

V čast čudodelnemu sv. Martinu je bila danes na tržnici, precej bolj kot običajno, pestra in raznolika tudi ponudba, saj je bilo moč na stojnicah kaj dobrega tudi popiti in prigrizniti, tako da je vse skupaj v neki meri spominjalo na žal že skorajda pozabljene tržne dneve  Okusi Kamnika, ki so se njega dni, bolj ali manj redno, odvijali tudi na kamniškem Glavnem trgu.

Za zabavo ob prigrizku ter kozarčku ali dveh, ki jih je bilo danes v izobilju tudi na ne tako odmaknjenih stojnicah županskih in strankarskih kandidatov, je duhovito poskrbel Konrad Pižorn – Kondi, ki je krst mošta v vino uspel obarvati vsaj nekoliko po kamniško. Četudi je bil danes v vlogi Bakhusovega odposlanca, pa je njegova čudodelna žal premajhna, da bi ob sotočju bližnje Nevljice in Kamniške Bistrice Martinov čudež zajel tudi kamniško vodo, s katero se bo dalo še naprej zgolj odžejati in umiti, ne pa, razen v morebitni bevandi, tudi opiti.

So pa nove stojnice, kamniško predvolilno vzdušje je vendarle vse bolj vroče in napeto, kaj hitro postale tudi predmet vročih oz. posmehljivih političnih pogovorov na račun trenutne kamniške oblasti. Izdelava desetih, dvakrat barvanih stojnic iz smrekovega lesa in nerjavečim okovjem ter streho v belo-modrih barvah je, skupaj z vozom za prevoz, po podatkih Zavoda za turizem, šport in kulturo, znašala namreč kar 9.300 evrov.

Žal danes nismo mogli preveriti natančnega podatka o ceni posamezne stojnice, ki naj bi, po neuradnih podatkih stala okoli 700 evrov, kar pa je cena, pri kateri je marsikdo izmed prisotnih privzdignil obrvi in zastrigel z ušesi, padali pa so tudi hudomušni komentarji v smislu, če jih je mestna oblast morda naročila kar pri zlatarju.

Se pa kljub temu nadejamo, da bodo nove stojnice, tudi zaradi tega, ker zagotovo niso bile poceni, še dolgo in dobro služile svojemu namenu.

Nasploh pa je bil pa utrip današnje Martinove sobote  v središču Kamnika, nad katerim so se davno tega pele tudi vinske gorice, na račun številnih predvolilnih dogajanj, tudi drugače prav lepo živahno. Čudežni recept za ožitvitev mestnega središča se tako morda skriva prav v vinu in volitvah, ki bi morale biti očitno bolj pogosto. Zatorej živijo sv. Martin, voltitve mošt in vin’!