Naslovnica / NOVICE / Pregled prvomajskega dogajanja v Kamniku in okolici

Pregled prvomajskega dogajanja v Kamniku in okolici

V prihodnjih prazničnih dneh bo nekaj več prostega časa, ki ga lahko izkoristimo tudi za druženje ob kresu, golažu in na tradicionalnih prvomajskih prireditvah. Za lažjo odločitev, smo vam pripravili kratek pregled prvomajskega dogajanja na Kamniškem. Pregled sicer najbrž ni popoln, zagotovo pa vsebuje večino pomembnejših dogodkov in prireditev.

Kresovanja

Na predvečer prvega maja so na Kamniškem že nekdaj potekala številna kresovanja. Kakega organiziranega kresovanja v Kamniku, oz. njegovi neposredni okolici letos, žal, ni, se pa nekaj več dogajanja obeta v Tuhinjski dolini in na višje ležečih točkah.

Kamnik
Edina napovedana predprvomajska prireditev v Kamniku, ki smo jo uspeli zaslediti, je glasbeni večer v Blues baru ob avtobusni postaji, kjer bodo imeli že zvečer prvomajski golaž, namesto kresa, pa bo golaž in atmosfero z vročimi ritmi grel Sergej Škofljanec – Sergio. Da se kdo, v primeru slabega vremena in mraza ne bi slučajno prehladil, pa bodo imeli v Blues baru tudi akcijo ene izmed nižje oktanskih alkoholnih grenčic.

Organizatorji tradicionalnega kresovanja na Vrhpoljah so, zaradi nenehnih pritožb sosedov obupali, se pa nadejamo, da se bomo morda že prihodnje leto lahko znova udeležili kresovanja na Starem gradu, kjer je bilo svoje čase, na predvečer prvega maja, prav zabavno.

Sela pri Kamniku
Kresovanje že tradicionalno prirejajo na Selih pri Kamniku. Kres bodo gasilci PGD Sela, ob tamkajšnjem gasilskem domu, zakurili ob 20. uri, prireditev pa bo najbrž trajala vse dotlej, dokler bo tlela žerjavica.

Snovik
Manjše kresovanje, namenjeno predvsem njihovim apartmajskim gostom, pripravljajo tudi v Termah Snovik.

Motnik
Kresovanje pripravljajo tudi člani PGD Motnik, ki bodo, prav tako ob 20. uri, zakurili na travniku nad športnim igriščem. Če bo vreme, bodo ob kresu nekateri najbrž dočakali tudi jutranjo budnico.

Zgornji Tuhinj
Zabavno vaško kresovanje pripravljajo tudi krajani Zgornjega Tuhinja , ki bodo zakurili ob tamkajšnjem šolskem igrišču, zagotovo pa bo tudi za vse kar sodi k pravemu kresovanju, ki se utegne zavleči vse do zgodnjih jutranjih ur.

Planina Kisovec
Kres bodo zakurili tudi ob Domu na Kisovcu, kjer sicer ne napovedujejo kake večje prireditve, saj bodo poslovali kot običajno, le da se bo, ob dobri družbi, ob tej priložnosti dalo družiti tudi ob ognju oz. kresu.

Kamniški vrh
Če bo to dopuščalo vreme, se utegne zgoditi, da bo kres zagorel tudi na Kamniškem vrhu, kjer je kresovanje, kadar pač je, vedno nekaj posebnega. Vse skupaj je v največji meri povezano z vremenom, zato kresovanja na Kamniškem vrhu še ne moremo z gotovostjo potrditi, če pa bo, bo pa zagotovo luštno.

Bržčas utegne biti kako manjše kresovanje še kje, vendar podatkov o tem zaenkrat še nimamo.

 

1. maj

Še bolj pestro dogajanje, kot na predvečer prvega maja, se nam obeta že v najzgodnejših urah prazničnega dne.

Stahovica
Med prvimi, že ob 5. uri zjutraj, bodo s tradicionalnim jutranjim druženjem zastavili v gostilni Pri planinskem orlu v Stahovici, kjer bodo za budnico in vesele viže poskrbeli člani domače zasedbe Mladi orli, obiskovalci, pa se boste lahko pokrepčali s tremi vrstami golaža, in sicer medvedovim, gamsovim in govejim. Kot nalašč za vse, ki se boste hoteli pokrepčati pred vzponom na Svetega Primoža, kjer bo v tamkajšnji cerkvi tudi maša.

Vrhpolje
Tradicionalno zabavno prvomajsko jutranje druženje ob golažu in plesu, bodo pripravili tudi v gostilni Repnik v Vrhpoljah pri Kamniku. Za ples in zabavo ob poskočnih vižah bodo poskrbeli Viharniki, se bodo pa pri Repniku, kot je že v navadi, okrog 9. ure, na svojem budniškem pohodu po občini, ustavili tudi kamniški godbeniki.

Zgornje Stranje
V navdušenju nad tem, da so dobili novo gasilsko vozilo, se bodo letos kuhanja golaža lotili tudi člani PGD Kamniška Bistrica, ki bodo, v gasilskem domu v Stranjah, z brezplačnim golažem postregli v jutranjih urah.

Motnik
Jutranja budnica v Motniku bo pri gostilni Flegar, člani Športnega društva Motnik, pa vas vabijo, da se v petek zjutraj udeležite tudi njihovega tradicionalnega prvomajskega pohoda na Srobotno. Pot je nezahtevna in primerna za vsakogar ter je kot nalašč tudi za družinski izlet, ki se ga bodo razveselili tudi najmlajši. Člani društva bodo na Srobotnem poskrbeli tudi za prvomajski golaž, pijačo in dobro glasbo.

Palovče
Tradicionalni jutranji prvomajski golaž bo moč dobiti tudi pri Lovski koči LD Kamnikv Palovčah, da bo druženje še bolj zabavno, pa bo poskrbljeno tudi za živo glasbo.

Jeranovo – Mekinje
Že tretje leto zapored bodo prvomajski golaž skuhali tudi v ribogojnici Mihovec na Jeranovem. Golaž vam bo na voljo od 7. ure naprej, mimogrede pa lahko ujamete še kakšno ribo za vaš prvomajski piknik.

Gora sv. Miklavž nad Šmartnim
Pestro dogajanje oz. prvomajsko srečanje na Gori sv. Miklavž, napovedujejo tudi člani tamkajšnjega istoimenskega turističnega društva, ki bodo na Gori, od 11. ure dalje stregli z golažem, ob 15. uri bo v cerkvi maša, ki ji bo sledilo tradicionalno veselo druženje, zakurili pa bodo tudi kres. Med vsemi, ki boste na Goro prišli peš, bodo izžrebali tudi srečneža, ki bo golaž prejel brezplačno.

Kamniška Bistrica – Pod žičnico
Tradicijo prvomajskega golaža nameravajo obuditi tudi v nedavno tega prenovljeni gostilni Pod žičnico, kjer bodo skuhali golaž, s katerim vam bodo postregli od 7. ure naprej, od 10. ure dalje, pa vas bo zabaval tudi Duo Pustotnik, med 12. in 13. uro, pa naj bi jih obiskala tudi Mestna godba Kamnik.

Kamniška Bistrica – Dom v Kamniški Bistrici
Tradicionalna osrednja slovesnost ob mednarodnem prazniku dela bo, kot vedno, tudi letos potekala v Koncu oz. pri planinskem Domu v Kamniški Bistrici. Slovesnost se bo začela ob 11. uri. Slavnostni govornik letošnje prireditve bo Tone Ftičar, v programu pa bodo nastopili člani DKD Solidarnost in Mestna godba Kamnik, zbrane pa bo nagovoril tudi kamniški župan Marjan Šarec. Kot vedno, pa utegne biti luštno tudi na sosednjem travniku Pri Jurju.

Velika planina
V Velikem Stanu na Veliki planini PD Bajtar organizira tradicionalni, že 51. turni smuk, ki se bo pričel ob 11. uri.
Za ženske bo organiziran spust v lavorju, srečo pa boste lahko poiskali tudi na srečelovu, ki bo potekal v Jarškem domu na Mali planini.

Iz podatkov, ki smo jih s kar nekaj truda in telefoniranja uspeli zbrati skupaj, kajti večina dogodkov ni kaj dosti oglaševanih, je razbrati, da se bo na območju občine Kamnik v teh dneh vseeno odvilo kar nekaj zabavnih in družabnih prireditev. Kljub temu, da smo poskušali izbrskati kar največ podatkov o dogajanju, pa smo prepričani, da smo kak dogodek nehote spregledali, oz. da zanj za enkrat še ne vemo. Zaradi tega bomo informacije, v koliko se bo le dalo, dopolnjevali tudi tekom jutrišnjega dne, če pa morda posedujete kako informacijo o dogajanju, ki ga nismo omenili, pa bomo veseli, če nam jo posredujete.

Za dobro mero kratkega povzetka prvomajskega dogajanja na Kamniškem, dodajamo še približni »vozni red« prihodov Mestne godbe Kamnik, katere člani bodo domala celo noč vandrali po prizoriščih njihove tradicionalne budnice.
3.30 Kamnik (Glavni trg)
3.40 KS Duplica (Bakovnik, Frezija)

4.05 KS Podgorje
4.20 KS Šmarca (pri gostilni Barob)
4.45 KS Volčji Potok (brunarica)
5.25 KS Tunjice
5.55 KS Mekinje (Pri Murki)
6.45 KS Motnik
7.00 KS Špitalič
7.40 KS Zgornji Tuhinj
8.05 KS Pšajnovica
9.10 Vrhpolje (Pri Repniku)
10.10 Godič
11.00 Kamniška Bistrica

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve