Naslovnica / Črna kronika / Preiskovalni sodnik je za večino prijetih članov ‘kamniškega narko kartela’ odredil pripor
Del zasežene droge. - Foto: Policija

Preiskovalni sodnik je za večino prijetih članov ‘kamniškega narko kartela’ odredil pripor

Po eni izmed največjih in najuspešnejših kriminalističnih preiskav, s katero so slovenski policisti, s sodelovanjem policijskih kolegov iz več držav, po dveh letih in pol uspeli razbiti ‘kamniški narko kartel’ oz. mednarodno hudodelsko kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s proizvodnjo in preprodajo različnih drog, je bilo pred preiskovalne sodnike ljubljanskega okrožnega sodišča privedenih 18 osumljencev, ki so 17. osumljenim izdali sklep o odreditvi pripora zaradi ponovitvene nevarnosti.

V obsežni policijski akciji je bilo, ob izvedbi številnih sočasnih hišnih ter osebnih presikav, ki so potekale po celi državi, dobršen del jih je bil tudi na Kamniškem, sicer prijetih dvajset osumljencev, vendar sta bila vsaj dva osumljenca, oba z območja Kamnika, spričo razmeroma nepomembne, obstranske ali naključne vloge v združbi in dogajanju, po policijskem zaslišanju izpuščena že po nekaj urah.

Osemnajsterica prijetih članov združbe, ki je ostala v priporu, se včeraj srečala s preiskovalnim sodnikom, ki je sedemnajstim izmed njih, ker naj bi bili člani mednarodne hudodelske kriminalne združbe, ki je na veliko prodajala različne vrste droge v Sloveniji in tujini, zaradi ponovitve nevarnosti odredil pripor, eden izmed njih pa je bil izpuščen na prostost.

Slovenski policisti so v obsežni akciji in hišnih preiskavah zasegli več kilogramov različnih drog, pripomočke za izdelavo drog in jihovo pakiranje, sedem pištol, dve puški, 170 nabojev ter 240 tisoč evrov, ki naj bi izvirale iz trgovine z drogo. Obsežno ‘žetev’ pa so imeli tudi hrvaški policisti, ki so zasegli 550 gramov kokaina in 50 gramov heroina, več tablet ekstazija in več gramov amfetamina, 12.300 gramov marihuane, 190 tisoč kun (cca 25.500 tisoč evrov), 80 tisoč evrov in 320 švicarskih frankov.

Po ocenah Policije naj bi člani združbe, v času več kot dve leti in pol trajajoče kriminalistične preiskave, s preprodajo drog zaslužili najmanj 1,3 milijona evrov.

Podrobnjeje informacije o domnevnih članih in delovanju narko združbe oz. ‘kamniškega narko kartela’, pa navajajo v časniku Večer: