Naslovnica / NOVICE / Prekrškarji, občina ma vas rada!

Prekrškarji, občina ma vas rada!

Občinski redarji so v lanskem letu izrekli za 157.830 evrov glob, občina Kamnik, pa je na račun prekrškov, ki jih je obravnavala občinska redarska služba, v lanskem letu »zaslužila« skoraj 80.000 evrov.

Srečanje z občinsko redarsko službo za občane običajno ni ravno najprijetnejšega značaja, še posebej v primeru, če občinski redarji, v Ameriki bi jim rekli šerifi, svoje srečanje z občanom, ali njegovim vozilom, slavnostno obeležijo z izdajo plačilnega naloga za prekršek.

Občani smo si za »listke«, zaradi neupoštevanja predpisov, ki jih sicer poznamo, vendar jih včasih vseeno ne upoštevamo, krivi povsem sami, ampak na živce nam gredo pa vseeno. Zato svojo jezo, dostikrat tudi neupravičeno, stresamo na komunalne redarje, ki, resnici na ljubo, zgolj opravljajo svojo službo. Največkrat so deležni kritik in jeze, njihovo delo, pa redko kdo pohvali.

Pred časom se je eden izmed redarjev prav simpatično pošalil na svoj (in naš račun). Ob odprtju parih metrov novega asfalta je varoval prizorišče in prisostvoval pogovoru, v katerem je nek občan pohvalil lokalne novinarje, češ da lepo pišemo. Hudomušni občinski redar je ob tem navihano pripomnil, da njega, ne glede na to kako lepo napiše, nihče nikoli ne pohvali.

Glede na to, da v zadnjem času občinska redarska služba, poleg pisanja »listkov, pogosto izvaja tudi meritve hitrosti, smo Občino Kamnik zaprosili za podatke o učinkovitosti in izplenu občinske redarske službe.

redarstvo

Iz podatkov, ki so nam jih poslali iz Občine Kamnik, je razvidno, da je občinska redarska služba v letu 2014 obravnavala 1523 prekrškov, na podlagi katerih je bilo izrečenih za 157.830 evrov glob ter izrečenih 437 opozoril. Ker naša zakonodaja, ob takojšnjem plačilu kazni, omogoča plačilo polovičke, je bil izkupiček v občinski malhi približno za polovico manjši, tako da je višina plačanih, oz. izterjanih glob znašala (samo) 79.594 evrov.

Največ, kar 425 glob, je bilo izrečenih v zvezi s parkiranjem na plačljivih parkirnih mestih, ki so bile izrečene parkirnim zastonjkarjem brez ustreznega parkirnega listka. Globa za »brezplačno« parkiranje na plačljivih parkirnih mestih, v primeru, da vas pri tem zalotijo redarji, znaša 40 evrov.

Na drugem mestu med ugotovljenimi prekrški v lanskem letu se nahaja parkiranje na mestih, ki so predvidena zgolj za kratkotrajno parkiranje, kar je potrebno označiti s parkirno uro. Redarji so na račun tega izrekli 324 glob (40 evrov), predvidevamo pa, da je bilo, v dobrobit zdravja občanov, največ tovrstnih glob izrečenih na parkiriščih v okolici zdravstvenega doma. H globam, ki so bile izrečene zaradi parkiranja, lahko dodamo še tiste, ki so bile izrečene za parkiranje na mestih, kjer to ni dovoljeno. Izrečeno globo iskreno privoščimo zgolj tistim 80 voznikom (80 evrov), ki so jih občinski redarji ujeli pri parkiranju na mestih, ki so rezervirana za invalide.

redarstvo1

Sledijo globe zaradi prekoračitve dovoljene hitrosti v naselju, kjer je največja dovoljena hitrost 50 km/h. Tudi teh glob je bilo izrečenih kar precej, in sicer, 261 glob v višini 250 evrov, 61 glob v višini 500 evrov, 5 cestnih dirkačev, pa je bilo oglobljenih s kar 1000 evri.

30 voznikov je bilo, z 250-imi evri, oglobljenih zaradi prekoračitve hitrosti izven naselja, kjer je najvišja dovoljena hitrost 70 km/h, 2 pa s 500 evri.

3 vozniki so bili oglobljeni s 300 evri zaradi prehitre vožnje na območju omejene hitrosti, kjer najvišja dovoljena hitrost znaša 30 km/h.

Kot vidimo se velika večina izmed 1524 prekrškov iz lanskega leta nanaša na nepravilno parkiranje in meritve hitrosti, so bili pa občinski redarji dejavni tudi na drugih področjih.

Skorajda razveseljivo je, da so občinski redarji (končno) uspeli uloviti in oglobiti tudi nekaj prekrškarjev v zvezi z odlaganjem odpadkov in onesnaževanjem narave.

Dvema prekrškarjema je bila, zaradi sežiganja in odlaganja komunalnih odpadkov v nasprotju z odlokom, izrečena globa v višini 1000, prav tako dva prekrškarja sta bila oglobljena (100 evrov) zaradi brskanja po posodah in kontejnerjih, oz. razmetavanja odpadkov v okolici le-teh, en občan, pa je bil z 200 evri oglobljen zaradi onesnaževanja narave oz. odlaganja odpadkov na mesta, ki za to niso predvidena.

Kot že rečeno, so občinski redarji v lanskem letu izrekli za 157.830 evrov glob, oz. občini »prislužili« nekaj manj kot 80.000 evrov, redarji pa niso zgolj kaznovali, ampak so izrekli tudi 437 opozoril.

V prvih treh mesecih letošnjega leta so občinski redarji izrekli 269 glob in 104 opozorila. Podatkov o letošnjem »izplenu«, pa zaenkrat še ni moč pridobiti.

redarstvo_izplen2014

V prilogah, ki so nam jih posredovali iz Občine Kamnik, si lahko tudi sami ogledate tabele, ki prikazujejo statistiko dela občinskega redarstva v letu 2014 in v prvem tromesečju letošnjega leta.

Priloge:

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve