Naslovnica / NOVICE / Pretreseni krajani Stolnika

Pretreseni krajani Stolnika

Občina Kamnik ponuja številne znamenitosti in zanimivosti, obisk vasi Stolnik z avtomobilom, motorjem ali kolesom, pa bi lahko najbrž uvrstili že kar med adrenalinske dogodivščine.

Adrenalinska dogodivščina motoriziranega obiskovalca Stolnika se prične že v Spodnjih Stranjah, nedaleč od križišča pri nekdanji gostilni pri Talep’ Mamic’, kjer avantur željnega voznika ali voznico, pozdravi nekaj manjših lukenj, ki pa jih bo jesensko deževje zagotovo še nekoliko popravilo, da bodo vredne svojega imena.

 

Le-te se nekoliko obilneje, kot primerna uvodna dobrodošlica, bržčas pa tudi kot opozorilo nič hudega slutečim voznikom, pojavijo tudi na razcepu pri smerokazu, koder se pot začne vzpenjati proti višje ležečemu Stolniku.

cesta-stolnik-2

Šikano na nepreglednem ovinku nad Trpotcem in le malo pred najvišje ležečo točko Spodnjih Stranj, najverjetneje sponzorirajo lokalni prodajalci pnevmatik in amortizerjev, kolesarji, ki se na pot podajo v času padavin, pa si lahko svoje bidone napolnijo kar v priročnem grabnu.

Voznike terenskih, lunarnih in motokros vozil, ki bi se na omenjeni cesti najbrž počutili kot na premišljeno načrtovanem poligonu, najlepše dogodivščine čakajo malo naprej od table, ki označuje začetek Stolnika.

cesta-stolnik-3

Cesta, ki je že vse od Spodnjih Stranj široka zgolj toliko, da se na njej brez težav peš srečata zgolj ne preveč dobro hranjeni sosedi, namreč vse do konca vasi ponuja številna nepričakovana presenečenja, ki bi se jih utegnil razveseliti vsak ozaveščen komunalni delavec, ki ne prenese pogleda na luknjo v cesti, če bi ga le kdaj poslali na teren izven Kamnika.

cesta-stolnik-16

Vožnja po razgibanem kraškem terenu, ki bi mu pred nekaj leti morda še lahko rekli cesta, namreč zagotovo ni dolgočasna, saj vozniku in njegovim sopotnikom ponuja artistično poskakovanje ter aktivno potresavanje, zato je kot nalašč za nedeljski izlet po dobrem in  obilnem kosilu v kaki okoliški gostilni, saj dokazano spodbuja prebavo. Če ste morda uporabnik zoboprotetičnih pripomočkov, pa vam priporočamo, da si pred vožnjo v Stolnik vaš grizalni pripomoček dodatno učvrstite, ali vsaj shranite v primeren žep, saj v nasprotnem utegnete utrpeti drago in nenadomestljivo izgubo.

V kolikor imate v Stolniku kakega sorodnika ali znanca, ne bodite presenečeni, če vam bodo ob prihodu 0,5 žganice dobrodošlice ponudili kar v tri deci kozarcu. Prebivalci Stolnika so namreč že pred časom spoznali, da običajni kozarčki za žganje niso več primerni, saj pretreseni obiskovalci takoj po vožnji do Stolnika več polijejo, kot popijejo. S podobno težavo so se menda srečali tudi v kamniškem zdravstvenem domu, kjer bili mnenja, da med Stolničani razsaja epidemija Parkinsove bolezni, vendar so ob obisku kraja ugotovili, da je tresavica zgolj posledica vožnje od Stolnika do Kamnika.

cesta-stolnik-10

 

Vrhunec avanturistično-adrenalinske vožnje do Stolnika, pa že lep čas predstavlja kačast dostop do vrha vasi pod Stolniškim gričem, kjer tamkajšnje luknje in občasne flike bržkone že dolgo uživajo tudi spomeniško zaščito, medtem ko za vzdrževanje obstoječega stanja, z vso ljubeznijo do svojega bližnjega in zglednimi medsosedskimi odnosi, skrbijo kar Stolničani sami. Le-ti so namreč nadvse hvaležni, da v vasi nimajo težav s prehitrimi vozniki, četudi njihova cesta ni opremljena z ležečimi policisti.

 

Je pa ob vsem skupaj potrebno poudariti, da so se pristojni, ki jim je na grbo zvaljena nehvaležna skrb za občinske ceste, in se zavedajo prometnih težav prebivalcev Stolnika, so se v zadnjem času zgledno in z vso marljivostjo lotili reševanja problema. Minule dni so namreč poskrbeli, da je tamkajšnja cesta, vsaj na nekaterih mestih, obilno posuta z listjem, kar cesti daje lepši, domala romantičen izgled, hkrati pa deloma ublaži tudi vožnjo po udarnih jamah in stolniških cestnih luknjah. Obenem omogoča tudi zanimivo in zabavno zaviranje polno presenečenj, za kar si najbrž zaslužijo vse pohvale. Tudi zato, ali pa predvsem zaradi tega, ker naj bi bilo Stolničanom pred nedavnim obljubljeno, da bodo njihove luknje ob prvem mrazu oz. takoj, ko bodo temperature zlezle pod ničlo, zapolnjene s kompaktnejšo in trdnejšo vsebino, kar krajane Stolnika že v naprej navdaja z nepopisnim veseljem.