Naslovnica / Napovedi in obvestila / Prihaja 5. Križnikov pravljični festival
Foto: Luka Dakskobler

Prihaja 5. Križnikov pravljični festival

V petek, 10. junija, in v soboto, 11. junija 2016, se bo v Motniku in na Vranskem odvijal že 5. Križnikov pravljični festival Jenkret je biv … Osrednja nit pestrega kulturnega programa za otroke in odrasle bo pripovedovanje ljudskih pravljic, ki jih je zbral in zapisal Gašper Križnik, eden najpomembnejših slovenskih zapisovalcev iz 19. stoletja, a letos tudi v povezavi s stripom in ljudsko glasbo. Festival poleg pravljic posameznikom in družinam ponuja obilje dogodkov, sprehodov, iger, glasbe, ustvarjanja, celo kulinaričnih užitkov. Letošnji častni pokrovitelj je pesnik, pisatelj, dramatik, igralec,  prevajalec in tudi pripovedovalec g. Andrej Rozman Roza.

Križnikov pravljični festival – živo pripovedovanje ob stripu in ljudski glasbi

Festival letos slavi svojo prvo malo obletnico; že peto leto ga prirejajo soustanovitelji v enaki zasedbi: Knjižnica Kamnik, Kulturno društvo Motnik in sodelavki Irena Cerar ter Ivanka Učakar. Seveda v sodelovanju s številnimi lokalnimi partnerji, sodelavci, društvi in podporniki.

Predfestivalske aktivnosti so se pričele že marca Knjižnica Kamnik je razpisala tradicionalni likovni natečaj za osnovnošolce z naslovom  Jenkret je biv – podobe Križnikovih pravljic. Letošnji izziv je pretopiti Križnikove pravljice v formo stripa. Da bi naloga šla lažje od rok, je v okviru natečaja potekala posebna delavnica za mentorje – vodil jo je David Krančan, avtor izvirnih stripov, ki temeljijo prav na ljudskih pripovedih. Izbrana likovna dela bodo razstavljena in nagrajena prav v času Križnikovega pravljičnega festivalu v Motniku.

Ker je eno od poslanstev festivala tudi izobraževanje na področju pripovedovalske umetnosti, se bo pred pričetkom festivala v soboto, 28. maja, odvila pripovedovalska delavnica. Tudi letos jo bo vodila mag. Anja Štefan, pesnica, pisateljica in izkušena pripovedovalka, pa tudi stalna gostja festivala.

Slovesno odprtje festivala predstavlja že tradicionalni petkov pripovedovalski dogodek za odrasle, ki poteka v Kulturnem domu Motnik. Festival bo odprl letošnji častni pokrovitelj g. Andrej Rozman Roza, pridružila pa se mu bosta župana občin Kamnik in Vransko, gospod Marjan Šarec in gospod Franc Sušnik. Križnikove pravljice, večinoma še neobjavljene in shranjene v Štrekljevi zapuščini na Inštitutu za slovensko narodopisje ZRC SAZU, bodo pripovedovali uveljavljeni pripovedovalci z različnih koncev Slovenije: Boštjan Napotnik, Andrej Rozman Roza, Vesna Radovanovič, Anja Štefan, Breda Podbrežnik in Katja Preša. Večer bo vodila Irena Cerar.

Na petkov slavnostni večer si bomo v parku Pod lipami lahko ogledali tudi razstavo fotografij Luke Dakskoblerja z naslovom Prvih pet pravljičnih let. Luka je dolgoletni fotoreporter in dokumentarni fotograf, večkrat nagrajen doma in v tujini, a tudi uradni fotograf festivala. Razstavo je omogočil Zavod za turizem in šport v občini Kamnik.

Kriznik2016-fotoLukaDakskobler-064

Foto: Luka Dakskobler

Večer se bo zaključil s koncertom dveh izjemnih gostov Boštjana Gombača in Janeza Dovča, ki se bosta predstavila s svojimi Sozvočji. Boštjan Gombač je znan slovenski multiinštrumentalist ter skladatelj glasbe za gledališče, film in televizijo. Je član skupine Katalena in številnih drugih zasedb. Janeza Dovča poznamo kot harmonikarja, skladatelja in improvizatorja, je član zasedbe Jararaja ter srčika številnih glasbenih projektov, med katerimi Sozvočja Slovenije veljajo za vzorčni primer promoviranja slovenske kulture, glasbe in izvajalcev doma ter v tujini.

Osrednji festivalski dan se bo odvijal v soboto, 11. junija. Začel se bo z Motniško pravljično potjo za družine. Z Ireno Cerar, snovalko poti in pripovedovalko, bomo tokrat raziskovali motniško mlinarsko dediščino. Pot bo letos nekoliko glasbeno obarvana, saj si bodo udeleženci lahko na poti sami izdelali naravna zvočila ter skupaj s pripovedovalko soustvarjali pravljice.

V dopoldanskem času bo vzporedno potekal tudi del programa na Vranskem, drugi osrednji lokaciji festivala. Tam se bosta otrokom predstavila dva prekaljena ustvarjalca: pripovedovalec Rok Kosec in glasbenik Goran Završnik, ki tvorita duo Vroča župa. V njuni izvedbi je nastalo kar nekaj legendarnih interpretacij, ki so objavljene na zgoščenkah Za dva groša fantazije (Radio Študent).

V zgodnjih popoldanskih urah bomo pravljicam v Motniku lahko prisluhnili na dveh pravljičnih postajah: na grajskem griču ter ob Vrbanovčevem kozolcu, ki je zaščiten kot objekt kulturne dediščine državnega pomena. Pestro bo tudi v parku Pod lipami, ki predstavlja osrednji prostor za druženje. Tam se bodo otroci lahko dobro naigrali z izvirnimi igrami, ki jih vsako leto pripravijo dekleta iz skupine Me4 (Turistično društvo Motnik). Za predah bomo lahko listali po pravljicah in drugih knjigah v priročni knjižnici, se predali kulinaričnim dobrotam iz kulinarične ponudbe Okusi Kamnika, ki so jo razvili v Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik. Na stojnicah v parku pa bodo svojo dejavnost predstavila tudi delujoča motniška društva in turistični krožek Osnovne šole Šmartno, ki je s svojimi raziskovalnimi nalogami zelo uspešen. Odrasli se bodo lahko z vodnikom sprehodili po Motniški turistično-kulinarični poti, ogled pa zaključili z degustacijo lokalnih kulinaričnih specialitet iz Okusov Kamnika.

Z delavnico za otroke, ki bo potekala pod kozolcem, se bo letos festivalu pridružil stripar, ilustrator in lutkar Andrej Štular. Stripovsko bo obarvano tudi letošnje odprtje likovne razstave Podobe Križnikovih pravljic s podelitvijo nagrad udeležencem likovnega natečaja. Rok Kušlan bo pripovedoval Križnikove pravljice, Andrej Štular pa jih bo istočasno likovno opremil. Prireditev bo povezovala Tadeja Pungerčar.

Popoldanski dogodek Jenkret je biv … jen povžar, ki ga že peto leto pripravlja Ivanka Učakar, bo zopet namenjen pripovedovanju domačinov. Zgodbe svojih staršev, starih staršev, znancev, stricev in tet nam bodo v narečju pripovedovali Jože Keršič iz Motnika, Ljuba Lajmiš iz Kamnika in Ira Zorko iz Ljubljane, pridružile pa se jim bodo tudi Mara in ljudske pevke iz Domžal, ki so s svojim nastopom ter dobro voljo v oddaji Slovenija ima talent pred časom navdušile celotno Slovenijo.

Sklepni večer festivala bo tudi letos nekaj posebnega. Duo Vroča župa, ki na festivalu s svojimi izvirnimi interpretacijami sodeluje že peto leto, bo pripravil samostojni večer Križnikovih pravljic z naslovom Beg na grad. Prisluhnili jim bomo lahko na slikovitih grajskih razvalinah, večer pa bomo sklenili z ognjeno predstavo skupine Čupakabra. Vroče bo – tako ali drugače!

kriznikov festival logo

Častni pokrovitelj festivala Andrej Rozman Roza:
Z veseljem sem sprejel povabilo na Križnikov festival. Najprej zato, ker mislim, da je renesansa pripovedovalske kulture, ki je zajela naše kraje, zelo koristno za bolj sproščen odnos Slovenk in Slovencev tako do svojega jezika kot tudi do literature. V nasprotju s pisanjem in branjem je pripovedovalstvo družabno dogajanje, dogaja se v živo in tak je tudi jezik, ki se s pripovedovalstvom širi. Živ je bil tudi jezik, s katerim je Gašper Križnik pred več kot sto leti zapisoval povesti in zgodbe in nam na ta način ohranil avtentično govorico svojega časa in kraja. Zanimiva je tudi njegova življenjska zgodba, še posebej razmisleka vredno pa se mi zdi dejstvo, da je za svojo pomembno slovenistično dejavnost našel več razumevanja v Petersburgu in Zagrebu kot pa v Ljubljani. Nenazadnje pa se festivala veselim tudi zato, da bom končno od bliže spoznal Motnik, ki sem ga doslej le z zanimanjem opazoval s ceste skozi Tuhinjsko dolino.

Čestitko ob peti obletnici festivala nam je poslal tudi prof. dr. Janez Bogataj
(častni pokrovitelj festivala leta 2013):

»Če gledamo zgodovinsko, pet let ne predstavlja veliko. Vendar pa je za festival, kakršen je Križnikov v Motniku, to zelo veliko in predvsem pomembno. V časih, ki so pogosto zelo neprijazni, žal, tudi žlahtnim kulturnim prizadevanjem v lokalnih okoljih, je zato že velik uspeh, če se je takemu festivalu kot je Križnikov, uspelo obdržati kar pet let. Vzrokov za to je več. Na prvem mestu potreba sodobnega človeka po skrivnostnih svetovih in sporočilih pravljic, povedk, legend. Drugič lokalni ponos na posameznike, v primeru Motnika na Gašperja Križnika, ki so s svojim ljubiteljskim prizadevanjem zapisali  in s tem ohranili pogosto brezčasna sporočila in vodila tudi našim sodobnim vsakdanjikom in praznikom. In tretjič, kar me najbolj veseli, da tudi v Motniku vsaj enkrat na leto zapustijo resničnostna poneumljanja prek televizijskih ekranov ter prisluhnejo pravim pravljicam, povedkam in legendam, ki nagovarjajo vsakega, od najmlajših do tistih, ki imajo največjo obveznost prenašanja pravljičnih vsebin. Čestitam organizatorjem in obiskovalcem tega pomembnega festivala, ki mu želim še nadaljnjih 5, 50, 500 , 5000 in še več let.«

Kdo je bil Gašper Križnik?
Gašper Križnik  (18481904) je bil čevljar v Motniku, ki se je z večjim veseljem kot čevljarstvu in kasneje svoji trgovini posvečal zapisovanju slovstvene folklore. Zapisal je več kot 200 pravljic, povedk, pesmi, pregovorov in šal. A tudi zanj se potrjuje znani pregovor, da nihče ni prerok v svojem kraju. V času svojega življenja je namreč zapise pošiljal znanstvenikom in znanstvenim ustanovam , tudi v tedanjo Rusijo in Zagreb, a le malo zbranega mu je uspelo objaviti. Leta 1874 je v Celovcu izdal knjigo Slovenske pripovedke iz Motnika. Bil je prvi, ki je zapisoval v narečju. Etnolog Milko Matičetov je zanj dejal: »Samo ambicioznemu čevljarju iz Motnika se moramo zahvaliti za ohranjeno nepopačeno obliko ljudske pravljice v osrednji Sloveniji konec 19. stoletja.«
Pregledne zbirke njegovih pravljic še nimamo. 105 let po njegovi smrti oživljamo dediščino, ki jo je prav on rešil pred pozabo, a seveda tako, da je aktualna za sodobni čas.

Na festivalu, ki ga je omogočila Občina Kamnik, sodelujejo Zavod za turizem in šport Kamnik, Turistično društvo Motnik, Občina Vransko in Zavod za turizem in šport Vransko.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve