Naslovnica / KULTURA / Pripovedovalska delavnica Zgodbe na poti z dr. Margarete Wenzel

Pripovedovalska delavnica Zgodbe na poti z dr. Margarete Wenzel

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik vas v sklopu 11. Križnikovega pravljičnega festivala vabi na pripovedovalsko delavnico Zgodbe na poti z dr. Margarete Wenzel, ki bo v sodelovanju s KD Fabularij potekala v sredo, 8. in četrtek, 9. junija, od 10. do 18. ure ter v petek, 10. junija, od 10. do 14. ure v Mekinjskem samostanu.

Avstrijska pripovedovalka Margarete Wenzel z Dunaja se s pripovedovanjem profesionalno ukvarja že vrsto let. Je ena od vodilnih avstrijskih pripovedovalk in kot ustanoviteljica dunajske Pripovedovalske akademije tudi vodilna mentorica na tej akademiji. Zaradi velikega zanimanja bo tudi letos svoje bogato znanje s področja pripovedovanja delila z nami v samostanu Mekinje.

Namen

Na delavnici bodo udeleženci spoznali različne načine pripovedovanja zgodb in razvijali svoj (p)osebni slog. Pobliže bodo spoznali pripovedne strukture, načine ubesedovanja, tipe pravljic. Dobili bodo odgovore na vprašanja, kakšna mora biti zgodba, ki motivira tudi poslušalca, in kako jo podati. Usvojeno znanje bodo lahko uporabili kot veščino pripovedovanja in jasnega izražanja lastnih stališč tako v zasebni kot profesionalni sferi.

Vsebina

Delo bo praktične narave, poudarek bo na prostem pripovedovanju in pridobivanju nasvetov, kako razviti lasten pripovedni slog. Temu bodo namenjene tudi različne vaje, ki spodbujajo telesno in glasovno izražanje, vaje za spodbujanje domišljije in ustvarjanje ter ubesedovanje vizualnih podob. Kako način pripovedovanja  prilagoditi atmosferi, ki jo ustvarja publika in prostor dogajanja? Kako se povezati s poslušalci? Kako pripovedovanje uporabiti v zasebnem in profesionalnem življenju?

Delavnica je namenjena vgojiteljicam/em, učiteljem/icam, knjižničarjem/kam, pravljičarjem/kam, pripovedovalcem/kam, staršem in vsem, ki se na tak ali drugačen način ukvarjajo z ljudskimi zgodbami.

Margarete Wenzel je doktorica filozofije in kot pripovedovalka tudi ustanoviteljica Pripovedovalske akademije na Dunaju, ki velja za valilnico avstrijskih pripovedovalcev. V več kot dvajsetih letih kariere je zasnovala vrsto izobraževanj. Med drugim redno izobražuje zaposlene na dvorcu Schönbrunn in drugih pomembnih muzejih Avstrije. Izvaja pripovedovalske delavnice za socialne delavce, bibliotekarje, pedagoge in tudi podjetja.  Kot članica organizacije Tellers without Borders je aktivna na področju socialne pedagogike in dela z ljudmi v stiski. Je tudi izkušena mentorica otrok, ki veliko ur preživi na gostovanjih po šolah. Zadnje čase se intenzivno ukvarja ne le z ljudsko pravljico, temveč tudi osebno pripovedjo.

Ker mentorica prihaja iz Avstrije, bo izobraževanje potekalo v angleškem jeziku.

Cena delavnice je 100,00 EUR. Po prijavi boste prejeli podatke za plačilo.

Za prenočitev so v mekinjskem samostanu na voljo eno, dvo in več posteljne sobe (nočitev z zajtrkom https://samostanmekinje.si/cenik-nocitev/ ). Rezervacijo nočitve označite na PRIJAVNICI. Predhodno je možno naročiti tudi vegetarijansko kosilo, ki nam ga bodo dostavljali iz gostilne Repnik, kar prav tako označite na prijavnici.

Informacije in prijave sprejemamo do 27. maja 2022 oz. do zapolnitve mest. Izpolnjeno prijavnico pošljite na: urskababnik@kam.sik.si in mateja.keber@kam.sik.si.

Delavnico sofinancira Javna agencija za knjigo.

Vljudno vabljeni!

PRIJAVNICA

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik