Naslovnica / Črna kronika / Prisebnost staršev preprečila novo tragedijo na Duplici

Prisebnost staršev preprečila novo tragedijo na Duplici

Ogromna veja, ki se je popoldne odlomila z drevesa v parku na Jakopičevi ulici na Duplici, je le za las zgrešila otroke, ki so se igrali v parku. Morebitno novo današnjo tragedijo na Duplici, pa je preprečila bliskovita in domala junaška reakcija Luke Požarja in Maje Štangar, ki sta uspela v zadnjem trenutku preusmeriti padajočo vejo.

Ob 17.55 so bili gasilci obveščeni, da je na igrišče v Jakopičevi ulici v Duplici padla večja veja. Aktivirani so bili gasilci PGD Kamnik in Duplica, ki so vejo odstranili, le veliki sreči, predvsem pa bliskoviti in prisebni reakciji staršev, zagotovo nespornih dupliških junakov dneva, Luke Požarja in Maje Štangar, pa se gre zahvaliti, da velika veja ni poškodovala otrok.

Ob tragičnem jutranjem dogodku na tirih v neposredni bližini parka, je namreč le malo manjkalo, da bi se danes na Duplici primerila še ena in še večja tragedija, kajti ogromna veja, ki se je odlomila z drevesa v parku, je namreč padla povsem blizu manjših otrok, ki so se, kot običajno v tem času, igrali v parku, ki je že od nekdaj tudi priljubljeno zbirališče tamkaj živečih občanov.

V trenutku, ko se je veja odlomila, se je v parku nahajalo kakih deset otrok in odraslih. Kot nam je v telefonskem pogovoru povedal Luka Požar, je najprej dvakrat ali trikrat počilo, kot pri žledolomu, nakar je z drevesa začela padati velika veja. K sreči se je ob padcu padajoča veja naslonila na drugo vejo, kar je nekoliko ublažilo padec, Maji Štangar in Luki Požarju, pa je vse skupaj omogočilo, da sta z bliskovito reakcijo uspela v zadnjem trenutku preusmeriti padajočo vejo, ki bi v nasprotnem primeru padla na tri manjše otroke, stare dve leti in manj.

Pri tem je Luko Požarja padajoča veja močno udarila tudi po roki, ampak kot pravi, je vseeno vesel, da se je vse skupaj srečno izteklo, o dogodku pa je, prek socialnega omrežja, obvestil tudi kamniškega župana Marjana Šarca, ki ga je pozval, da naj poskrbi za ureditev dreves v parku, ki je v občinski lasti.

Luka Požar je v svojem sporočilu županu zapisal:

»Glede na to da vas izjemno spoštujem ne bom negativno nastrojen, čeprav smo pred slabo uro v parku na Duplici pri spomeniku doživeli eno veliko srečo v nesreči. Namreč odlomila se je ogromna veja z drevesa, pod katerim so se tisti trenutek igrali naši otroci. Veja je padla pol metra stran od mojega 13 mesečnega sina in dveh sosedovih otrok starih 2 leti. Sreča je, da smo starši dovolj hitro videli, da veja pada in če ne bi skočili, veji spremenili smer, bi bil Kamnik zdaj ovit v eno ogromno žalost, ker udarca 5m dolge veje s premerom 15 cm, z višine 5 metrov, ne bi preživel nihče.

Čeprav sem dobil močan udarec veje po roki, ne bom kompliciral in se zapletal v, saj veste kaj, ker sem vesel, da se je vse končalo OK.

Apeliram na vas, da uredite drevesa v parku, kjer se vsak popoldan igra kar precej otrok z družinami, saj je park v občinski lasti.

Zahvala gasilcem, ki so s hitro intervencijo odstranili še nekaj suhih vej, ki so ogrožali trenutno stanje stanovalcev soseske…

Še enkrat apeliram na vas, da zadevo uredite v najkrajšem možnem času, kajti drevesa so izjemno suha in veje zelo krhke…«

Pri tem je Luka Požar dodal še to, da je problematika suhih vej na parkovnih drevesih prisotna že kar nekaj časa.

Župan se je na vse skupaj odzval v domala še istem trenutku ter zagotovil, da bo za nevarno drevje poskrbljeno že jutri, ko naj bi zadevo uredili strokovno usposobljeni delavci iz Arboretuma.

K sreči se je vse skupaj tokrat srečno končamo, nadejajmo pa se, da bo občina čim prej poskrbela za odstranitev vseh nevarnih vej, ne le v parku na Duplici, ampak tudi še kje drugje, kjer je to morebiti potrebno.

Fotografije: PGD Duplica in Luka Požar