Naslovnica / KULTURA / Pritegnejo, prevzamejo, začarajo… Koncert ob 20-letnici delovanja KPZ Šutna Kamnik

Pritegnejo, prevzamejo, začarajo… Koncert ob 20-letnici delovanja KPZ Šutna Kamnik

V petek zvečer so pevke in pevci komornega pevskega zbora Šutna na gradu Zaprice pripravili slavnostni koncert ob 20-letnici njihovega pevskega delovanja.

Korenine Komornega pevskega zbora Šutna segajo v leto 1997. V tem času je v zboru prepevalo veliko število pevk in pevcev. Zbor je v tem obdobju vodilo več zborovodij, zadnjo sezono pa je umetniško vodenje prevzela energična zborovodkinja Mateja Kališnik.

Pevski zbor Šutna že 20 let sooblikuje kulturno podobo Kamnika. Veliko sodelujejo tudi z drugimi pevskimi zbori in vsako leto še z dvema povabljenima zboroma priredijo koncert Marijinih pesmi. Tradicionalno je postalo njihovo povezovanje s kulturnim društvom Miran Jarc, ki ga spremljajo na vseh njihovih domačih predstavah v poletnem gledališču Studenec. So pa pevke in pevci komornega pevskega zbora Šutna združili igro in petje v predstavljanju slovenskih ljudskih običajev tako v domačem prostoru kot tudi na gostovanjih.

V današnjem koncertnem programu so se predstavili z različnimi domačimi kot tudi tujimi skladbami, s priredbami ljudskih, sakralnih in drugih pesmi. Lahko smo uživali ob poslušanju usklajenih pevskih glasov, temperamentnosti zbora kot celote, ki jo je bilo zaznati v posameznih skladbah, in so nas popeljale v posebna doživetja. Občinstvo je bilo več kot navdušeno nad njihovim pevskim nastopom in je nastopajoče nagradilo z bučnimi aplavzi. Ker so nas tako očarali s svojim nastopom smo si zaželeli še. Dodatne skladbe, ki so jih ob vodstvu zborovodkinje Mateje Kališnik pevci v nadaljevanju koncerta izvedli so navdušenje poslušalstva še potrdile.

Ob koncu koncertnega programa je Tone Ftičar, predstavnik Javnega sklada za kulturne dejavnosti v občini Kamnik, v imenu sklada komornemu pevskemu zboru Šutna podelil priznanje ob 20-letnici delovanja. Zlata in bronasta  Gallusova priznanja pa so prejeli še pevci in pevke za dolga leta udejstvovanja v zboru. Zboru Šutna so ob tej priložnosti čestitali tudi predstavniki KD Miran Jarc, moškega pevskega zbora Lira in mešanega pevskega zbora Cantemus.

Člani komornega pevskega zbora Šutna so se ob tej priložnosti zahvalili profesorici Mariji Holcar, za njeno sodelovanje, saj jih na njihovih nastopih vedno spremlja na klavirju. Za dolgoletno sodelovanje so se zahvalili tudi Občini Kamnik, Javnemu skladu za kulturne dejavnosti v Kamniku, KD Šmarca, moškemu pevskemu zboru Lira, Mestni pihalni godbi Kamnik in KD Miran Jarc Škocjan.

Lahko jim zaželimo še veliko tako navdihujočih nastopov kot je bil današnji, tistim, ki jih še niste slišali peti pa lahko toplo priporočim obisk njihovih koncertov: Pritegnejo, prevzamejo, začarajo.

Besedilo in fotografije: Brigita Artiček