Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / Priznanje za kamniško podjetje GEM motors d.o.o.
Izr. prof. dr. Marta Klanjšek Gunde, Mag. Karin Žvokelj, v. d. direktorja Urada RS za intelektualno lastnino, dr. Simon Mandelj, GEM motors d.o.o. - Foto: Marjan Verč

Priznanje za kamniško podjetje GEM motors d.o.o.

Med prejemniki letošnjih nagrad Svetovne organizacije za intelektualno lastnino je tudi kamniško podjetje GEM motors d.o.o., ki je prejelo nagrado WIPO IP Enterprise Trophy.

Nagrade Svetovne organizacije za intelektualno lastnino, World Intellectual Property Organisation (WIPO), s priznanjem dosežkov izumiteljev, ustvarjalcev in inovativnih podjetij pomagajo oblikovati kulturo, v kateri se spodbuja in ceni inovativnost in ustvarjalnost. WIPO deluje v okviru OZN kot krovna agencija za zagotavljanje in širitev varstva intelektualne lastnine v svetu.

Njihovi nagradi sta bili prvič podeljeni v Sloveniji lani, v okviru 13. mednarodne konference za prenos tehnologij. V okviru letošnje 14. mednarodne konference za prenos tehnologij, katere glavni organizator je Center za prenos tehnologij in inovacij na Institutu »Jožef Stefan«, sta bili pretekli teden podeljeni letošnji WIPO nagradi. Nagradi je izročila mag. Karin Žvokelj, v. d. direktorja Urada RS za intelektualno lastnino.

WIPO IP Enterprise Trophy so prejeli v podjetju GEM motors d.o.o.. V podjetju aktivno sodelujejo s številnimi javno-raziskovalnimi organizacijami. Imajo jasno strategijo upravljanja z intelektualno lastnino ter patente v EU, ZDA, Rusiji, Indiji, na Japonskem, Kitajskem ter v Južni Koreji, kar je ključno za B2B poslovanje. Njihova patentirana tehnologija elektromotorja in krmilnika vgrajenega v kolo električnega vozila je bila predstavljena na številnih mednarodnih sejmih in konferencah. Kreativnost in inovativnost načrtno spodbujajo med zaposlenimi ter sodelujejo v kampanjah za promocijo urbane e-mobilnosti.

Nagrado je prevzel dr. Simon Mandelj, direktor podjetja GEM motors d.o.o.

Izr. prof. dr. Marta Klanjšek Gunde, Mag. Karin Žvokelj, v. d. direktorja Urada RS za intelektualno lastnino, dr. Simon Mandelj, GEM motors d.o.o. – Foto: Marjan Verč

WIPO Medal for Inventors pa je prejela izr. prof. dr. Marta Klanjšek Gunde, raziskovalka na Kemijskem inštitutu, inovatorka ter so-ustanoviteljica odcepljenega podjetja MyCol d.o.o.. V podjetju na podlagi licencirane tehnologije razvijajo pametne nalepke s temperaturno občutljivo tiskarsko barvo, ki se ob segrevanju preko vnaprej določene temperature trajno obarvajo. Delo v podjetju je dobilo pet mladih, entuziastičnih sodelavcev.

Čestitamo!

Vir: Institut Jožef Štefan