Naslovnica / Napovedi in obvestila / Program prireditev ob občinskem prazniku Občine Kamnik 2016

Program prireditev ob občinskem prazniku Občine Kamnik 2016

V počastitev občinskega praznika, ki ga v Občini Kamnik praznujemo ob rojstnem dnevu generala in pesnika Rudolfa Maistra, se bo tudi v letošnjem letu zvrstila vrsta dogodkov in prireditev.

“GENERALU MAISTRU, ČASTNEMU MEŠČANU KAMNIŠKEMU, OSVOBODITELJU MARIBORSKEMU, JUNAKU JUGOSLOVANSKEMU, PESNIKU SLOVENSKEMU, OB ŠESTDESETI VIGREDI LOVOR VENEC VIJE ROJSTNO BISER MESTO KAMNIK.”
(Listina Mestne občine Kamnik iz leta 1934)

dan rm 2015 macek 2

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

v teh dneh se spominjamo rojstnega dneva našega velikega rojaka Rudolfa Maistra. Njegov prispevek Sloveniji je velik in nepozaben. Njegov pogum, čut za narodovo identiteto, odmaknjenost od hlapčevske miselnosti in pesniška duša kažejo na osebnost, ki ne razdvaja, temveč združuje enako ali pa različno misleče. Združuje vrednote, ki so temelj vsakega naroda in na katere smo tudi Kamničanke in Kamničani še posebej ponosni.

Tako bomo tudi letošnje leto s pestrim programom prireditev počastili dan Občine Kamnik, rojstni dan generala, kulturnika, pesnika, bibliofila in našega rojaka Rudolfa Maistra – Vojanova.

Osrednja slovesnost s podelitvijo priznanj Občine Kamnik bo v torek, 29. marca 2016, ob 18. uri v Domu kulture Kamnik. Promenadnemu koncertu Mestne godbe Kamnik boste lahko prisluhnili ob 16.30 na Glavnem trgu, ob 17. uri pa bo potekala proslava pri spomeniku Rudolfa Maistra s sodelovanjem Častne enote Slovenske vojske.

Praznik naše občine je priložnost, da pregledamo dogajanje v njej, zato bom še posebej vesel Vašega obiska na slovesnostih in prireditvah.

Marjan Šarec,
župan Občine Kamnik

 • 14. 3. ob 16. uri

podgorje cestaODPRTJE I. FAZE DELA CESTE PODGORJE–KAMNIK
Podgorje, Center Cvirn

Izbrani izvajalec KPL d. d. je septembra 2015 začel z gradbenimi deli »Rekonstrukcija LC št. 160011 Podgorje–Kamnik, I. faza od krožišča Podgorje do uvoza za tehnične preglede.« Dela v dolžini 530 metrov, ki so se zaključila decembra 2015, so obsegala zamenjavo spodnjega ustroja v debelini 90 centimetrov, vgradnjo kamnitega materiala za sloj kamnite grede, vgradnjo tamponske plasti, izdelavo drenažne kanalizacije, ureditev odvodnjavanja, vgradnjo granitnih robnikov za pločnik, izgradnjo pločnika v dolžini 610 metrov, izgradnjo avtobusnih postajališč, vgradnjo nosilne asfaltne plasti ceste, vgradnjo talnih led lučk na prehodu za pešce med avtobusnima postajališčema, planiranje in humiziranje, postavitev javne razsvetljave in vgraditev zaključne obrabne plasti vozišča.

 • 15. 3. ob 16. uri

rez-trte4REZ KAMNIŠKE POTOMKE NAJSTAREJŠE VINSKE TRTE
Kamnik, Park Evropa

Rez vinske trte spada med prva zimsko-pomladna ročna dela v vinogradih in je za vinogradnika strokovno tudi najzahtevnejše opravilo. Lanskega oktobra je kamniška potomka mariborske Stare trte, najstarejše žlahtne vinske trte na svetu, sorte modra kavčina ali žametovka, obrodila svoje žlahtne sadove. Da bomo lahko tudi letošnje leto deležni njenih plodov, bo rez kamniške trte opravil kamniški viničar Miro Sanabor in razdelil nove cepljenke.

 • 15. 3. ob 17. uri

majolikaPOSLIKAJ SI SVOJO MAJOLIKO
ustvarjalna delavnica klasične kamniške poslikave
Šutna, KUD Hiša keramike, zakaj pa ne majolka

Kdo ne pozna kamniške majolike s svojimi značilnimi poslikavami? V okviru tedna »Poslikaj si svojo majoliko« si boste lahko pri poslikavanju in prikazovanju ogledali mojstrici poslikave na keramiko, Ireno Radej in Slavico Cvetek, ter tudi sami poskusili poteze s čopičem na pripravljene majolike. Beloprstena keramika je zaznamovala Kamnik vse od ustanovitve prve keramične delavnice leta 1855 do 2008, ko so zaprli dekorativni oddelek v tovarni ETI Svit. Člani KUD Hiša keramike, zakaj pa ne majolka ohranjajo spomin in poslikavo ter izdelavo te kulturne dediščine v Kamniku. Na majolike boste lahko poleg pripravljenih predlog poslikali tudi svoje motive. Delavnica je namenjena vsem generacijam in se bo odvijala v prostorih KUD Hiša keramike, zakaj pa ne majolka na Šutni 29, in sicer med 15. in 18. marcem 2016, od 17. do 19. ure, 19. marca 2016 pa od 10. do 13. ure.

 • 16. 3. ob 15.30

domoljubna-razst41ODPRTJE RAZSTAVE LIKOVNIH DEL NA TEMO LJUBEZEN DO NARAVE IN KULTURNE DEDIŠČINE TER LITERARNIH DEL NA TEMO DOMOLJUBJE V PESMI ALI PROZI
dela učencev osnovnih šol 3. nagradnega razpisa veteranskih in domoljubnih organizacij občin Kamnik in Komenda
Preddverje Občine Kamnik

Koordinacijski odbor veteranskih in domoljubnih organizacij, ki združuje Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kamnik–Komenda, Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Kamnik, Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana – odbor Kamnik, Zvezo slovenskih častnikov Kamnik–Komenda in Društvo general Maister Kamnik skupaj s Foto klubom Kamnik pripravlja razstavo likovnih in literarnih del učencev 2. in 3. triade osnovnih šol občin Kamnik in Komenda, ki so sodelovali na 3. nagradnem razpisu koordinacijskega odbora veteranskih in domoljubnih organizacij. Predstavili se bodo učenci Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik, Osnovne šole Toma Brejca, Osnovne šole Marije Vere, Osnovne šole Stranje, Osnovne šole Šmartno v Tuhinju in Osnovne šole Komenda Moste. Do sredine meseca aprila bo tako v preddverju občinske stavbe na ogled 22 likovnih in 23 literarnih del, pogledi in razmišljanja mladih do narave in kulturne dediščine ter izpoved in razumevanje domoljubja učenk in učencev.

 • 16. 3. ob 17. uri

folklora-otroci41POJ Z MENOJ!
območna revija otroških in mladinskih pevskih zborov – I. del
Telovadnica Osnovne šole Toma Brejca

Med pozornosti vredne navedke, ki v okvir prireditev ob prazniku Občine Kamnik umeščajo tudi predstavitve kulturnega snovanja v tem prostoru, dodajamo tradicionalno zgodnjepomladno prireditev v organizaciji kamniške območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območno revijo otroških in mladinskih pevskih zborov. Na dveh zaporednih koncertih se bo predvidoma predstavilo preko dvajset pevskih zasedb, ki večinoma prihajajo iz kamniških osnovnih šol in njihovih podružnic, predstavljajo pa tudi pevsko dejavnost mladih v drugih okoljih, od vrtcev do resnejših usmeritev v okviru glasbenega šolanja. Nastopi sodelujočih na pregledni revijalni prireditvi bodo ob spremljanju javnosti podvrženi tudi strokovni presoji, ki bo najkakovostnejše dosežke izbrala za zastopanje Kamnika na regijskem in državnem nivoju.

 • 16. 3. ob 18.30

masaSPOMINSKA MAŠA ZA POKOJNE PROFESORJE, DIJAKE IN USLUŽBENCE GIMNAZIJE IN SREDNJE ŠOLE RUDOLFA MAISTRA KAMNIK
Kamnik, cerkev Frančiškanskega samostana

Gimnazija Kamnik, ustanovljena 1949. leta, je bila desetletja vzgon in vodilo kulturnega življenja v Kamniku. S širitvijo dejavnosti in programov v Gimnazijo in srednjo šolo Rudolfa Maistra Kamnik je kamniška srednja šola danes ena osrednjih izobraževalnih ustanov v Sloveniji. Mnogo izjemnih ljudi, povezanih z njo, profesorjev, nekdanjih dijakov in sodelavcev je že odšlo. S spominsko mašo v cerkvi Frančiškanskega samostana, ki jo bo vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, se bomo spomnili prav njih. Po maši ste vabljeni na druženje v frančiškansko dvorano. Združimo svoje spomine, spoštovanje in ljubezen!

 • 17. 3. ob 17. uri

rudolf maister praznikREDNA LETNA SKUPŠČINA DRUŠTVA GENERAL MAISTER KAMNIK
Sejna dvorana Občine Kamnik

Na svoji redni letni skupščini Društva general Maister Kamnik bodo člani predstavili poročila o delu društva v preteklem letu in sprejeli program dela za leto 2016.

 • 17. 3. ob 17. uri

pojzmenojPOJ Z MENOJ!
območna revija otroških in mladinskih pevskih zborov – II. del
Telovadnica Osnovne šole Toma Brejca

Drugi del območne revije otroških in mladinskih pevskih zborov.

 • 18. 3. ob 11. uri

PREDSTAVITEV KRAŠENJA BAZILIKE SV. PETRA V VATIKANU
Šutna, Župnijska cerkev Marijinega brezmadežnega spočetja

Dr. Sabina Šegula in Peter Ribič od leta 2011 sodelujeta pri krasitvi Bazilike sv. Petra v Vatikanu, sprva le za velikonočne praznike, z letom 2013 pa je prišlo povabilo za sodelovanje tudi pri božični krasitvi. Za velikonočne praznike so pri krasitvi Trga sv. Petra vključeni tudi Nizozemci. Dr. Sabina Šegula in Peter Ribič od vsega začetka sodelujeta z vatikanskimi vrtnarji pri krasitvi oltarnega dela v notranjosti bazilike, pri čemer imata povsem proste roke pri kombiniranju barv in različnih struktur v cvetličnih kompozicijah. Za vsak praznik izdelata približno 80 metrov dekoracije, ki jo pred praznikom namestijo v oltarnem delu bazilike. Dekoracija obsega aranžmaje okrog Berninijevih stebrov nad oltarjem, ograje nad kripto in sam oltarni del. Barve, ki se uporabljajo pri velikonočni krasitvi, so povsem papeške, torej bela in rumena s kančkom rdeče, ob božiču pa poleg omenjenih v nekoliko večjem obsegu prevladuje rdeča barva. V teh letih sta izvedla še dekoracijo nekaterih drugih delov Vatikana, kot je kapela v apostolski palači, zasebna papeževa kapela v domu Santa Marta, ob božični krasitvi pa izdelata tudi dekoracijo za ložo, kjer papež tradicionalno podeli svoj blagoslov »Urbi et orbi«. Sodelovanje pri tovrstnih dekoracijah predstavlja prav gotovo strokoven izziv, saj ima sam obseg dela velike razsežnosti. Nedvomno pa gre pri tem projektu za veliko priznanje Sloveniji, učiteljema in Biotehniškemu centru Naklo.

 • 19. 3. ob 10. uri

velikonocni sejem snovikVELIKONOČNA TRŽNICA OKUSI KAMNIKA – PODEŽELJE IN EKO
Kamnik, Glavni trg

Ob lokalnih kmečkih dobrotah iz Kamnika in okolice bo pred prihajajočimi velikonočnimi prazniki poudarek na cvetnonedeljskih butaricah, plesu in petju. Dogajanje bodo, poleg tržnega dne, popestrile otroške plesne skupine in pevci, potekala pa bosta brezplačna delavnica in prikaz izdelovanja cvetnonedeljskih butaric.

 • 22. 3. ob 15. uri

poslikava majolik svit kamnikODPRTJE RAZSTAVE »KERAMIKA JE MOJ IZRAZ«
Kapela Malega gradu

V čudovitem ambientu kapele Malega gradu se nam bo na prvi razstavi v sklopu razstav »Keramika je moj izraz« predstavila Kristina Rutar. Umetnica razvija ideje v mediju keramike, od funkcionalnega lončarstva, zasnovanega na vretenu, do oblikovanja in nadgradnje form, ki so estetski izraz najsodobnejših vizij v glini. Keramika je prešla od utilizirane rabe v igrivo iskanje lepote procesov v naravi, v novo pripoved o življenju znotraj nas.

 • 22. 3. ob 19. uri

kamniska knjigaKAMNIŠKA KNJIGA
pogovor o podobi našega mesta v literaturi in pričevanjih
Knjižnica Kamnik

Vlado Motnikar, novinar v kulturni redakciji Radiotelevizije Slovenija, je v zbirki tako imenovanih mestnih knjig založbe Slovenska matica izdal Kamniško knjigo, antologijo kulturnih prispevkov, zgodovinskih pričevanj in slikovnih upodobitev Kamnika. Pogovor bo vodila mag. Breda Podbrežnik Vukmir.

 • 23. 3. ob 17. uri

ostb bozic 6NA MLADIH SVET STOJI
Telovadnica Osnovne šole Marije Vere

Ob občinskem prazniku in prazniku vseh žena se bodo tudi letos na Osnovni šoli Marije Vere združili in pripravili čudovito kulturno prireditev, kjer bodo nastopali mladi ter vam pokazali svojo voljo do življenja in smeh, ki ga odrasli včasih kar malce pozabimo. V upanju, da se boste ob točkah, polnih plesa, petja in otroškega veselja, nalezli otroške igrivosti in radoživosti, vas vabimo k ogledu.

 •  24. 3. ob 10. uri

maistrov_pohodMAISTROVE POTI
prireditev učencev Osnovne šole Toma Brejca in Glasbene šole Kamnik
Telovadnica Osnovne šole Toma Brejca

Častnemu občanu in izjemno pogumnemu borcu Rudolfu Maistru, ki se je v prostem času ukvarjal s poezijo in slikanjem, se bomo letos poklonili tudi na prireditvi v veliki telovadnici Osnovne šole Toma Brejca. Prireditev bodo pripravili učenci Osnovne šole Toma Brejca in Glasbene šole Kamnik, obiskovalce pa popeljali po poteh življenja Rudolfa Maistra – Vojanova.

 • 24. 3. ob 18. uri

040 ognjemetMESTO NA SODU SMODNIKA
postindustrijski večer
Dom kulture Kamnik

Na večpredstavnostnem dogodku (premierna predstavitev petih kratkih filmov, makete upravne zgradbe – Katzenberga in priložnostne razstave) in v sodelovanju Doma kulture Kamnik, Kulturnega društva Priden možic, Mladinskega centra Kotlovnica in Medobčinskega muzeja Kamnik si boste lahko ogledali rezultate raziskovanja na območju nekdanje kamniške smodnišnice. Tri nemške (Anne, Lilly in Katharina) in španska prostovoljka Aurora so se s pomočjo Gorana Završnika in Marka Kumra spraševale, kaj danes pomeni smodnišnica Kamničankam in Kamničanom ter kako izkoristiti njene turistične, kulturnozgodovinske, naravne ali rekreacijske potenciale.

 • 26. 3. ob 9. uri

strelsko_tekmovanje_spitalicODPRTO VETERANSKO PRVENSTVO OBČINE KAMNIK V STRELJANJU Z MALOKALIBRSKO PUŠKO
Špitalič, Lovski dom

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kamnik–Komenda v organizaciji Zveze veteranov vojne za Slovenijo in v sodelovanju z Občino Kamnik prireja 11. občinsko odprto tekmovanje v streljanju z malokalibrsko puško za prehodni pokal ob prazniku Občine Kamnik. Najboljšim strelcem bodo podeljena bronasta, srebrna in zlata priznanja, najboljši ekipi pa prehodni pokal Občine Kamnik.

 • 26. 3. ob 10. uri
 1. 20tek_svprimoz31GORSKI TEK K SVETEMU PRIMOŽU
  Stahovica, Dom krajanov na Vegradu

Klub gorskih tekačev Papež organizira že 21. tradicionalni gorski tek k cerkvici sv. Primoža. Tek pomeni odprtje gorske tekaške sezone.

 • 28. 3. ob 17. uri

podoknica_solidarnostPODOKNICA PEVSKEGA ZBORA DKD SOLIDARNOST KAMNIK
Šutna, rojstna hiša Rudolfa Maistra

Tradicionalna »Maistrova podoknica« v organizaciji članov DKD Solidarnost Kamnik.

 • 29. 3. ob 16.30

godbaPROMENADNI NASTOP MESTNE GODBE KAMNIK
Kamnik, Glavni trg

Udarni ritmi tradicionalnega nastopa Mestne godbe Kamnik bodo naznanili osrednje slovesnosti ob prazniku Občine Kamnik.

 • 29. 3. ob 17. uri

dan rudolfa maistra 2015PROSLAVA PRI SPOMENIKU RUDOLFA MAISTRA S SODELOVANJEM ČASTNE ENOTE SLOVENSKE VOJSKE
Kamnik, Trg talcev

Položitev venca k spomeniku Rudolfa Maistra, slovenskega pesnika, generala in borca za severno mejo. Slavnostni govornik bo predsednik Zveze društev »GENERAL MAISTER« mag. Milan Lovrenčič. V kulturnem programu bosta nastopila Mestna godba Kamnik in Prvo slovensko pevsko društvo LIRA Kamnik.

 • 29. 3. ob 18. uri

praznik_obcine_kamnik1411OSREDNJA SLOVESNOST OB PRAZNIKU OBČINE KAMNIK S PODELITVIJO PRIZNANJ OBČINE KAMNIK
Dom kulture Kamnik

Slavnostni govornik osrednje slovesnosti, kjer bo podeljenih sedem priznanj Občine Kamnik, bo župan Občine Kamnik Marjan Šarec. V kulturnem programu bo nastopil Orkester Slovenske vojske.

 • 30. 3. ob 17. uri

osfa-27julijSNEGULJČICA, NAŠA ZNANILKA POMLADI!
Osnovna šola 27. julij Kamnik

Učenke in učenci Osnovne šole 27. julij Kamnik vam bodo predstavili Sneguljčico, kot je niste vajeni. Tudi njihova Sneguljčica je najlepša v kraljestvu in kraljica se je želi znebiti. Zgodba ostaja enaka, ampak taka, kot jo vidijo učenke in učenci, prestavljena v današnji, sodobni čas. Pričarali vam bodo vonj po pomladi, hkrati pa bo popoldne posvečeno vsem mamicam, saj Tone Pavček v svoji pesmi pravi: »Vsaka mama je prava mama, dana za srečo in na veselje. Prava. In ena sama. Za vse življenje.«

 • 30. 3. ob 19. uri

rojstna_hisa_rudolfa_maistraO RUDOLFU BREZ BRKOV
odprtje razstave in predstavitev slikanice
Šutna, rojstna hiša Rudolfa Maistra

Medobčinski muzej Kamnik bo ob letošnjem praznovanju Maistrovega rojstnega dne v njegovi rojstni hiši na Šutni in pred njo odprl razstavo »O Rudolfu brez brkov«. Razstava bo prikazovala Maistrovo otroštvo v družbi njegovih sodobnikov, med katerimi so številni zrasli v velike Slovence. In na vse je njihovo rojstno mesto Kamnik ponosno še danes. Namesto kataloga bo razstavo spremljala knjiga, slikanica, ki je preplet realistične zgodbe in domišljije.

 • 31. 3. ob 10. uri

vrtec okusi kamnika 26ZVESTOBA SEBI, SPOŠTOVANJE DRUGIH, USTVARJANJE TRADICIJE
razstava fotografij
Kamnik, Samčev predor

V Vrtcu Antona Medveda Kamnik so v okviru projekta »Etika in vrednote« v fotografski objektiv ujeli trenutke, ki prikazujejo domeno »Tradicija«. Otroci so se seznanili z ljudsko pesmijo, folkloro, Okusi Kamnika in Veliko planino. Podali so se na kamniške pravljične poti, se igrali igre naših dedkov in babic, raziskovali gradove ter obrti in tradicijo na podeželju. Odkrivanje zakladnice kraja je za otroke zelo pomembno, saj si tako pridobivajo lokalno pripadnost in prispevajo k tvorjenju tradicije, iz katere črpamo in ob njej iščemo navdih za napredek.

 • 31. 3. ob 17. uri

mini modna revija 84»EN, DVA, TRI, POMIGAJMO VSI«
Zasebni vrtec Sonček, igrišče enote Trobentica

Skozi igro, smeh in gib se mlajši in starejši navdušujemo nad lepotami življenja. Da bo telo razgibano, obraz nasmejan ter v srcu radost in mir, se pridružite in pomigajte skupaj z otroki Zasebnega vrtca Sonček.

 • 1. 4. ob 20. uri

ANA MIGRENA
premiera Gledališke skupine GSŠRM Rudolfi
Dom kulture Kamnik

Ana Migrena avtorja Andreja Rozmana – Roze je parodija na mehiško-španske telenovele. Življenje premožne malomeščanske družine se močno zaplete, ko se razvajeni mamin sinko Jorik zaljubi v Ramaelo, kasneje pa še v Ano, njegova mati pa flirta z domačim služabnikom. Sledijo nosečnosti, izsiljevanje, kraja, vse do srečnega konca. Napeto zgodbo ves čas prekinjajo reklame. Gre za neke vrste slovensko Esmeraldo. Ana Migrena je analiza potrošniškega malomeščanstva, v katerem življenje krojijo (anti)reklame, razmerje med javnim in intimnim pa je v celoti sprevrženo.

 • 2. 4. ob 11. uri

DAN ODPRTIH VRAT SVETOVALNE PISARNE ZA STAREJŠE
Kamnik, Tomšičeva ulica 23

Dan odprtih vrat Svetovalne pisarne za starejše bo namenjen predstavitvi pozitivnega in ustvarjalnega okolja za vse generacije. V predstavitvi dela boste lahko prepoznali vzgojo za pozitivne vrednote, predvsem spodbujanje dobrih medsebojnih odnosov, spoštljive komunikacije in drobnih dejanj prijaznosti. Kako nam to uspeva, boste lahko sami preizkusili z vključitvijo v različne delavnice, lahko pa si boste ogledali tudi film »Prostovoljstvo, mladost in starost«, ki je nastal ob petletnici delovanja Zavoda Oreli. Možen bo ogled prostorov Svetovalne pisarne za starejše, delovanja informacijske točke za starejše ter spletnih modulov »Prostovoljec« in »Mnenja«. Starejše gospe – likovnice, ki ustvarjajo pod vodstvom Nine Koželj, pa pripravljajo novo slikarsko razstavo.

 • 3. 4. ob 18. uri

sinsin 2015152FINESA PLESA 2016
območna revija plesnih skupin
Dom kulture Kamnik

Med pozornosti vredne navedke, ki v okvir prireditev ob prazniku Občine Kamnik umeščajo tudi predstavitve kulturnega snovanja v tem prostoru, dodajamo tradicionalno zgodnjepomladno prireditev v organizaciji kamniške območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti, območno revijo plesnih skupin. Nedelja bo tako ponudila seznanitev s še eno od popularnih kulturnih dejavnosti mladih na Kamniškem: plesom. Na reviji »Finesa plesa 2016« bodo v Domu kulture Kamnik nastopile skupine, ki gojijo različne zvrsti plesa, od baleta do hip-hopa, od »klasike« in stilskih žanrov do sodobnih oblik izraznosti z gibom. Nastopi sodelujočih na pregledni revijalni prireditvi bodo ob spremljanju javnosti podvrženi tudi strokovni presoji, ki bo najkakovostnejše dosežke izbrala za zastopanje Kamnika na regijskem in državnem nivoju.

 • 4. 4. ob 16. uri

ODPRTJE DELA CESTE ŠPITALIČ–OKROG
Špitalič, Zgornji Okrog

Izvajalec del EURONEP EKO d. o. o. je v oktobru 2015 asfaltiral 350 metrov dolg odsek kategorizirane občinske ceste Špitalič–Okrog pri Motniku. Ob strmem delu ceste od Okroga navzdol je bilo izvedeno tudi odvodnjavanje v kamnito-betonski kanal. S tem posegom je bil rešen pereč problem razkopavanja in odnašanja makadamskega cestišča ob vsakem večjem nalivu. Tudi oblaki prahu, ki so se v sušnih obdobjih valili po okoliških travnikih in naselju, so s tem posegom odpravljeni. Občina Kamnik je financirala izgradnjo 80 metrov odvodnega kanala in celovitega ustroja cestišča v dolžini 190 metrov, preostalih 160 metrov so financirali krajani sami.

 • 4. 4. ob 19. uri

knafliceviODPRTJE RAZSTAVE TONE KNAFLIČ 1893–1957
zgodba poštenega kapitalista
Grad Zaprice

Razstava Marka Kumra predstavlja prepoznavno osebnost kamniškega gospodarstva – priljubljenega kamniškega industrialca, lastnika kamniške usnjarne, Toneta Knafliča. V Kamniku je leta 1924 na noge postavil usnjarno, ki se je nato razvila v uspešen industrijski obrat. S svojim načinom vodenja poslov in odnosov med delavci je postal priljubljen zgled uspešnega in obenem socialno čutečega kapitalista. Njegovega ugleda niso omajali niti nečedni poskusi povojnih socialističnih oblastnikov, ki so mu usnjarno odvzeli in ga nato tudi prisilno upokojili. Razstava skozi fotografsko gradivo, nekatere ohranjene dokumente in pričevanja predstavlja njegovo pot od začetkov, preko uspešnega vzpona pa do povojne nacionalizacije in posledično – Knafličeve resignacije.

 • 5. 4. ob 16. uri

ODPRTJE SANACIJE DVEH PLAZOV V TUNJICAH
Tunjice, pod Župnijsko cerkvijo sv. Ane

V letu 2012 je zaradi večjih količin padavin ob poplavah prišlo do poslabšanja zemeljskega plazu pod platojem cerkve in poslabšanja stanja dovozne ceste pod pokopališkim zidom, kjer so se pojavile razpoke in usadi. Na podlagi izdelane projektne dokumentacije in terenskih raziskav je Občina Kamnik v septembru in oktobru leta 2015 pristopila k sanaciji obeh plazov. Pri sanaciji plazu pod platojem cerkve je bilo izvedeno odvodnjavanje, kamnita zložba oziroma zid v višini 4,8 metra in dolžini 18 metrov, postavitev ograje in asfaltiranje platoja. Pri sanaciji dovozne ceste pa je bilo izvedeno odvodnjavanje, zamenjava cestnega nasipa, kamnita zložba oziroma zid v brežini pod cesto v dolžini 50 metrov, postavitev ograje in asfaltiranje ceste.

 • 6. 4. ob 9. uri

EKONOMIJADA
srečanje slovenskih srednjih šol s programom ekonomski tehnik
Dom kulture Kamnik

Ekonomijada je dogodek, na katerem se bodo srečali dijaki, učitelji in ravnatelji slovenskih šol, ki izvajajo program ekonomski tehnik. Dogodek pod okriljem Skupnosti ekonomskih, trgovskih in administrativnih šol (enota Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije) vsako leto organizira ena slovenska šola. V letu 2016 je organizacijo Ekonomijade prevzela Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik. Dogodek je tako priložnost za promocijo programa kot tudi Kamnika. Zbirno mesto bo v Domu kulture Kamnik, kjer se bo sprva odvil sprejem udeležencev ter uvodna kulturna prireditev in seznanitev z dnevnim načrtom. Približno 75 dijakinj in dijakov bo v mešanih skupinah tekmovalo in raziskovalo Kamnik, učili se bodo borznega poslovanja, pravilnih davkov in odgovarjali na vprašanja na kontrolnih točkah. Učitelji bodo obiskali kamniško podjetje Nektar Natura d. o. o., ravnatelji pa bodo deležni ogleda Kamnika nekoliko drugače. Ob približno 12. uri se bodo vse skupine zbrale na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik, kjer se bo odvila zaključna prireditev in razglasitev rezultatov.

 • 7. 4. ob 18. uri

PREDSTAVITEV KAMNIŠKEGA ZBORNIKA ŠT. XXIII/2016
Grad Zaprice

Kamniški zbornik sodi med knjige, ki ne zastarajo. Namenjen je raziskovalcem kamniške preteklosti in je ena maloštevilnih knjig, kjer so na voljo raznovrstni podatki o kamniški občini ter njenih občankah in občanih. Pri nastajanju zbornika sodelujejo posamezniki različnih generacij. Člani uredniškega odbora Kamniškega zbornika pa so strokovnjaki z različnih področij, ki so skrbno prebrali prispevke, objavljene tudi v pričujoči številki.

 • 8. 4. ob 16. uri

slovesnost rudnik 2016 153ODPRTJE VOJAŠKEGA MUZEJA
Kamnik, glavna avtobusna postaja

Kulturno zgodovinsko društvo Triglav je bilo ustanovljeno leta 2007 kot prostovoljna organizacija, ki združuje vse tiste, ki jih zanima vojaška zgodovina. Društvo sodeluje pri različnih razstavah vojaške opreme, orožja in vozil. S približno 50 člani je edino svoje vrste v Sloveniji in se ukvarja tudi z organizacijo različnih zgodovinskih dogodkov ter ponazoritev, ki so se oziroma bi se lahko zgodili na območju Slovenije oziroma nekdanje Jugoslavije. Ravno tako se skupine društva udeležujejo najrazličnejših prireditev ostalih evropskih držav. Društvo neguje tradicijo nekaterih enot iz preteklosti z območja Slovenije, predvsem iz časa prve in druge svetovne vojne. V zadnjih treh letih so urejali prostore in muzejsko zbirko v prostorih pod glavno avtobusno postajo v Kamniku, natančneje na Maistrovi ulici 18. Muzej bo obsegal vojaškozgodovinsko zbirko od prve svetovne vojne do osamosvojitve in delček edinstveno ohranjene vojaške industrije, ki je delovala v nekdanji tovarni Kemijska industrija Kamnik.

 • 9. 4. ob 8. uri

maistrov_pohod0TRADICIONALNI 11. MAISTROV POHOD
Kamnik, Trg talcev

Društvo general Maister Kamnik ob občinskem prazniku organizira tradicionalni pohod po točkah, ki so v občini Kamnik povezane z Rudolfom Maistrom. Start in cilj sta pri spomeniku generala Rudolfa Maistra, pohod pa poteka mimo Maistrove rojstne hiše, Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, na Špico in nazaj v Kamnik. Pohod vodijo izkušeni planinski vodniki Planinskega društva Kamnik in člani Društva general Maister Kamnik.