Naslovnica / NOVICE / Projekt Shema šolskega sadja in zelenjave v OŠ Stranje že šesto leto

Projekt Shema šolskega sadja in zelenjave v OŠ Stranje že šesto leto

Vemo, da sta debelost in nezdravo prehranjevanje resna problema v sodobni družbi. Zaskrbljujoči so podatki, ki govorijo o porastu debelosti, diabetesa tipa 2, srčnih boleznih in drugih boleznih nepravilne prehrane.

zelenjava stranje 9Želimo ohraniti in krepiti zdravje naših otrok ter jih navajati na zdravo prehrano, zato izvajamo poleg rednih vzgojno-izobraževalnih vsebin in kvalitetnega jedilnika tudi projekte s področja zdrave prehrane: Shema šolskega sadja in zelenjave in Tradicionalni slovenski zajtrk ter Manj sladkorja, več zdravja. Prav tako se trudimo vnašati  lokalno pridelano hrano.

Ključni cilj ukrepa Sheme šolskega sadja je vzpodbuditi uživanje sadja in zelenjave v dnevni prehrani ter s tem dvigniti stopnjo ozaveščenosti o pomenu sadja in zelenjave za zdravje med otroki in mladostniki.  V Sloveniji ta ukrep izvaja Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Ministrstvom za šolstvo in šport ter Ministrstvom za zdravje.

S prijavo k temu ukrepu smo na Osnovni šoli Stranje pričeli že v letu 2009/10 in bili uspešni, prav tako vsa leta do danes, torej že šest let. Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja nam je odobrila predvideno višino pomoči. Pomoč je povrnitev stroškov nabave določenih vrst sadja in zelenjave, in sicer za učence od 1. do 9. razreda, ki so vpisani v šolskem letu. Najvišja pomoč na učenca na šolsko leto znaša 6 EUR, za eno leto smo torej pridobili  cca 2,200 evrov.

Učencem smo sadje/zelenjavo razdeljevali vsaj 1x mesečno, v četrtkih, v času razredne ure. Te ure so v urniku določene in v času uživanja sadja/zelenjave je poleg učencev v razredu prisoten njihov razrednik, ki poskrbi za higieno učencev (umivanje rok) in sadja oziroma zelenjave (vsak učenec tudi sam umije sadež) ter kulturno uživanje sadja/zelenjave, ki ga na pladnju prinese v razred dežurni učenec. Sadje/zelenjavo smo naročali od že izbranih dobaviteljev eko sadja in zelenjave.

zelenjava stranje 2

V šestih letih smo dosegli vse zastavljene cilje, saj smo poleg razdelitev sadja in zelenjave izvedli vse zastavljene izobraževalne in promocijske dejavnosti.

Izobraževalne aktivnosti za učence, delavce šole in starše: učenci so preučili, katere vrste sadja rastejo v naši okolici; vsa leta smo izdelovali plakate in seminarske naloge o zdravi prehrani s poudarkom na svežem sadju in zelenjavi; ob različnih priložnostih so bile organizirane praktične medgeneracijske delavnice na teme o zdravem življenju, zdravi prehrani in uživanju svežega sadja in zelenjave,  učenci so raziskovali svoje prehranske navade in jih ocenili z vprašalnikom ter analizirali; delili smo zloženke (na javni predstavitvi prehranskih projektov), ki prikazujejo različne načine pridobivanja živil; učenci so se navadili upoštevati higienske dobre navade: pred zaužitjem so si najprej umili roke, potem pa še sadje in zelenjavo; izvedeni so bili naravoslovni  in tehniški dnevi na temo zdrava prehrana;  starši, učitelji in učenci ter lokalna dobaviteljica mleka so obiskali predavanje o zdravi prehrani in projektu Shema šolskega sadja in zelenjave ter o vseh prehranskih šolskih projektih, ki smo ga letos že drugo leto izvedli z učenci 6. razredov.

 

Izvedene so bile tudi promocijske aktivnosti za učence, delavce šole in starše ter lokalne dobavitelje: članki na šolskih spletnih straneh na temo pomembnosti uživanja svežega sadja in zelenjave v vsakdanji prehrani; objave informacij o projektu na spletnih straneh šole, predstavitev plakatov, ki so jih učenci izdelovali preko leta na temo zdrava prehrana s poudarkom na uživanju svežega in kvalitetno pridelanega sadja in zelenjave v šolski avli, v razredih – staršem na roditeljskih sestankih, na medgeneracijskih delavnicah s prostovoljci smo pripravili sadne solate in promovirali tudi preventivo za zdrave zobe, učenci so se igrali z igralnimi kartami Sadje in zelenjava (na primer v podaljšanem bivanju), učenci 3. razredov so si ogledali  ljubljansko tržnico, s poudarkom na eko pridelovalcih;  posneli smo radijsko oddajo za šolski radio z lokalnim pridelovalcem eko sadja, naš učenec je sprogramiral računalniško igrico Poberi jabolka; načrtno smo vzgajali različno sadje oziroma zelenjavo iz semen (paradižnike, jagode, fižol, krompir, jabolka, slive in tudi avokado).  Vse objave so na šolskih spletnih straneh.

zelenjava stranje 7

Ključni cilj ukrepa Sheme šolskega sadja in zelenjave »spodbuditi uživanje sadja in zelenjave v dnevni prehrani ter s tem dvigniti stopnjo ozaveščenosti o pomenu sadja in zelenjave za zdravje med otroki in mladostniki« je na podlagi naših podatkov dosežen. V kolikšni meri je bil dosežen, bi bile potrebne bolj natančne analize in predstavitev podatkov spletne ankete, ki jo vsako leto naši učenci rešujejo pred in po končanem projektu.

Za bodoče si želimo tudi več lokalnih dobaviteljev, predvsem sezonsko sadje in zelenjavo bi lahko kupovali z domačega dvorišča.

Fotografije so s predstavitve prehranskih projektov v letošnjem letu v OŠ Stranje, aprila 2016.

Martina Ozimek,
vodja prehranskih projektov na OŠ Stranje

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve