Naslovnica / NOVICE / Projekt Večgeneracijski center Ljubljana v Kamniku v koronskem letu 2020

Projekt Večgeneracijski center Ljubljana v Kamniku v koronskem letu 2020

Pod koordinacijskim okriljem mladinskega centra Kotlovnice je tudi tekom leta 2020 potekal projekt Večgeneracijski center Ljubljana (VGC), v okviru katerega so se izvajale številne aktivnosti in brezplačne delavnice namenjene otrokom, mladim in starejšim iz socialno ogroženih okolij, ter osebam z nižjo delavno aktivnostjo.

VGC, ki v MC Kotlovnica deluje pod okriljem nosilca projekta Javnega zavoda Cene Štupar – Centra za izobraževanje Ljubljana, predstavlja osrednji prostor zbiranja in srečevanja v lokalnem okolju, njegov namen pa je (po sili razmer lahko tudi spletno) druženje, ohranjanje in širjenje socialne mreže, ter zadovoljevanje potreb različnih ranljivih ciljnih skupin, družin in posameznih družinskih članov v vseh življenjskih obdobjih.

Med januarjem in decembrom 2020 je bilo v sklopu 11 različnih dejavnosti izvedenih 195 terminov delavnic, v skupnem obsegu 541 ur aktivnosti. Skupno smo zabeležili udeležbo 1529 obiskov oziroma vključenost 204 različnih udeležencev.

Skupina Marjetice

Projekt je s pomočjo angažiranih izvajalcev uspel teči tudi virusnim razmeram navkljub, saj so se številne aktivnosti uspele premestiti na spletne platforme oziroma so bile izvajane na daljavo…

…ob še dokaj sproščenih poletnih dneh so udeleženci skupine Marjetic še uspevali svojo telesno in socialno aktivnost ohranjati s skupnimi pohodi, nekaj dni kasneje pa smo lahko na Festivalu LUPA v Ljubljani imeli priložnost spremljati skupino za aktivno starost (Predice) na njihovem javnem nastopu. Udeleženke kluba svojcev nepokretnih so se v okviru zgodnje-jesenskih druženj še uspevale izmenjevati svoje izkušnje v živo, s prihodom zimskih mesecev in zaostritve epidemiološke slike pa so medsebojne vezi ohranjale s pomočjo posrednega kontakta in skupnimi kreativnimi projekti. Podjetniške ideje in raziskovanja priložnosti so v skupini udeležencev Šole podjetništva prav tako našle svoje mesto na spletu, prav nič pa niso glede tega zaostajali tudi naši najmlajši udeleženci, ki so pod okriljem ustvarjalnih delavnic v Dnevni sobi v spletnem okolju videli priložnost za bolj igrive interakcije in preživljanju časa ob vodenih procesih zanimivih ustvarjanj vsak pri sebi doma. Tako na daljavo so se jim »pridružili« tudi udeleženci aktivnosti Risanje je za vsakogar, ki so se tekom novembra in decembra pod budnim mentorskim očesom kalili v snovanju scenarijev raznolikih zgodb in le-te nato korak za korakom tudi prenašali na papir in v stripovsko življenje. Povsem novo življenje pa je prav tako našel Drejček (na Marsu!), ki je pokukal na plano na Verinih ustvarjalnih delavnicah, ki so skupaj z aktivnostmi skupine The Producers potekale z mladimi udeleženci OŠ Marije Vere – le-ti so v širši vesoljni svet področja kulture prav tako uspevali zreti iz nič kaj tuje-zemeljskih domačih sob.

Verine ustvarjalne delavnice…

S programom aktivnosti v sklopu VGC bomo nadaljevali tudi v letu 2021, vse do septembra, ko se projekt zaključi. Z nastopom novega leta bomo prav tako nadaljevali z našim trudom načrtovanja aktivnosti na način, da bo njihova izvedba in vaša brezplačna vključitev vanje mogoča ne glede na epidemiološko sliko oziroma razmere.

Veselimo se vaših izrazov interesa priključitvi dejavnostim, ki bodo v novem letu potekale, za krajši vpogled v spekter možnosti, ki jih program ponuja, pa vam predstavljamo okvir aktivnosti, ki so se izvajale v letošnjem letu…

… za MLADE:

  • kulturni dogodki za otroke in mladino – v krajšem (izvedljivem obsegu) delavnica priprave impro nastopa, mala šola organizacije impro dogodkov ter obsežnejši sklop osnovnošolskih delavnic ustvarjanja in organiziranja dogodka;
  • ustvarjalne delavnice – kreativno druženje za otroke in mladino ter osnovnošolska ustvarjalna delavnica svetlobe in zvoka;
  • ustvarjalne delavnice – risanja in ustvarjanja inovativnih ter domiselnih zgodb, ki so bile nato predstavljene oziroma oblikovane v formatu stripa;

Risanje za vsakogar…

… za STAREJŠE:

  • skupine za samopomoč – skupina za dvig kvalitete življenja in ohranjanje aktivnih socialnih mrež za starejše ter srečanja svojcev nepokretnih oseb,
  • vodeno sodelovanje starejših pri skupnostih aktivnostih – medgeneracijska srečanja skupine za aktivno starost,

Skupina za aktivno starost – Predice

  • predavanja na različne tematike (komunikacija, digitalna pismenost, socialna omrežja …) – delavnice uporabe računalnika in pametnega telefona,

… za BREZPOSELNE:

  • delavnica priprave poslovnega modela – preverjanje poslovne ideje in ugotavljanje potenciala za samostojno pot.

Šola podjetništva

Mesečni programi aktivnosti na projektu VGC bodo tudi v sledečem letu objavljeni na spletni stani MC Kotlovnica na www.kotlovnica.si.

Za več informacij oziroma zainteresiranostjo glede priključitve aktivnostim pa nas vselej lahko kontaktirate tudi po elektronski pošti na info@kotlovnica.si ali na telefonski številki 070 405 484.

Javni razpis za izbor operacij financirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Operacija se izvaja v okviru projekta Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020.

9. Prednostna os: Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine.
9.1 Prednostna naložba: Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti.
9.1.3 Specifični cilj: Preprečevanje zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju.

Projekt podpirajo tudi Mestna občina Ljubljana, občina Kamnik, občina Vrhnika, občina Grosuplje in občina Ivančna Gorica.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve