Naslovnica / Črna kronika / Prometna nesreča: Avto po bregu zgrmel več kot 100 metrov pod cesto

Prometna nesreča: Avto po bregu zgrmel več kot 100 metrov pod cesto

Na lokalni cesti Smrečje v Črni – Gozd je včeraj, nekaj po 22. uri ponoči, prišlo do prometne nesreče, v kateri je vozilo, po strmi gozdnati grapi, zgrmelo več kot 100 metrov pod cesto.

Nemajhno srečo v nesreči sta imela sinoči 20-letni voznik in njegov sopotnik, ki sta z osebnim avtomobilom zdrsnila z lokalne ceste Smrečje v Črni – Gozd ter po dolgem kotaljenju in prevračanju vozila po strmem gozdnatem bregu, končala dobrih kakih 120 metrov pod cesto. Med prevračanjem vozila je voznika in sopotnika namreč vrglo iz avta, ki je svojo nenačrtovano gozdno pot, na kateri je oplazilo in zadelo številna drevesa ter povsem razbito končalo zagozdeno med drevesi.

Samo srečnemu naključju se gre zahvaliti, da je bil sopotnik pri vsem skupaj zgolj lažje poškodovan, tako da je lahko sam prišel nazaj do ceste in poklical na pomoč, kajti veliko vprašanje je, če bi prevrnjeno vozilo tako globoko v grapi in gozdu, sploh kdo opazil.

 

Nekoliko huje, k sreči pa ne usodno, jo je skupil 20-letni voznik, ki je ob nesreči utrpel več poškodb zaradi česar so ga, v eni izmed tehnično najzahtevnejših intervencij v letošnjem letu, iz strme in globoke grape, s pomočjo vrvne tehnike in koritastih nosil, potegnili gasilci PGD Kamnik ter reševalci Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Kamnik, ki so poškodovanega voznika pred tem že na kraju samem oskrbeli, nato pa prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Ljubljano.

Gasilci in reševalci so se pri reševanju zares izkazali, kajti njihovo delo na zelo strmem, razmočenem, spolzkem in listja ter zrahljanega kamenja polnem terenu, nikakor ni bilo enostavno, zaradi kotalečega se kamenja, ki se je prožilo ob najmanjšem dotiku, pa so bili tudi sami izpostavljeni precejšnji nevarnosti.

 

K sreči se je vse skupaj razmeroma srečno, bi pa ob tokratni nesreči bržkone kazalo opozoriti tudi na precej slabo stanje cestišča na lokalni cesti proti Gozdu, saj le-ta, spričo zlizanega asfalta, že ob najmanjših padavinah postane izjemno spolzka, za nameček pa je vozišče mestoma načeto, posedeno, brez utrjenih bankin in tudi brez varovalne ograje, ki bi bila domala nujna vsaj na najbolj kritičnih mestih.

Tudi zaradi tega, ker je omenjena cesta v zadnjem času še precej bolj obremenjena kot običajno, saj je ne uporabljajo zgolj prebivalci Gozda, ampak tudi prebivalci Brezij nad Kamnikom, ki lahko do svojih domov, zaradi prenovitvenih del na cesti med Godičem in Brezjami, že nekaj časa dostopajo zgolj po obvozu prek Gozda.

Na intervencijo ob včerajšnji nesreči so bili poklicani tudi gorski reševalci GRS Kamnik, ampak njihova pomoč k sreči ni bila več potrebna, prometno nesrečo pa so obravnavali tudi policisti.

Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, policisti v zvezi z včerajšnjo prometno nesrečo še zbirajo. Prva zbrana obvestila kažejo na to, da naj bi voznik osebnega vozila Renault clio, domnevno zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo glede na stanje vozišča, izgubil oblast nad vozilom, saj je zdrsel izven vozišča na brežino gozda, kjer je vozilo obstalo med drevesi. Voznik in potnik sta v nesreči utrpela poškodbe in sta zdravniško pomoč iskala v KC Ljubljana. Kot že rečeno, policisti informacije o okoliščinah nesreče še zbirajo, njihovi nadaljnji morebitni ukrepi pa zavisijo od zbranih informacij oz. ugotovitev.