Naslovnica / Črna kronika / Prometna nesreča v Zg. Stranjah

Prometna nesreča v Zg. Stranjah

V dopoldanski prometni nesreči pri trgovini v Zgornjih Stranjah je bil poškodovan kolesar, ki mu je voznik osebnega vozila odvzel prednost.

Danes dopoldne, nekaj minut po 10. uri, je v križišču pri trgovini Tuš v Zgornjih Stranjah (znova) prišlo do prometne nesreče, v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in kolesar.

Po besedah očividcev je do nesreče prišlo, ko se je voznik osebnega vozila, na zelo zoprnem in nepreglednem križišču pri tamkajšni trgovini, poskusil vključiti v promet na regionalni cesti, pri tem pa zaprl pot kolesarju, ki se je v tistem trenutku (izza ovinka) pripeljal iz smeri Stahovice.

Do trka med vozilom in kolesarjem sicer ni prišlo, vendar je kolesar, najbrž v želji, da bi se izognil trčenju, sunkovito zavil levo, pri tem pa izgubil nadzor nad kolesom in padel ter se pri padcu poškodoval.

Na pomoč poškodovanemu kolesarju so prisebno nemudoma priskočili voznik osebnega vozila in tamkaj prisotni občani, ki so poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalne ekipe in gasilcev, obenem pa z varnostnimi trikotniki poskrbeli tudi za ustrezno označitev in zavarovanje kraja nesreče.

Reševalna ekipa NMP Kamnik je, ob pomoči gasilcev PGD Kamnik, poškodovanega kolesarja najprej oskrbela, nato pa ga z reševalnim vozilom odpeljala na nadaljnje zdravljenje, medtem ko so gasilci poskrbeli za urejanje prometa in označitev kraja prometne nesreče.

Okoliščine prometne nesreče bodo preiskali policisti, naj pa dodamo, da je bilo omenjeno križišče pri trgovini v Zgornjih Stranjah v preteklosti že večkrat prizorišče podobnih nesreč z udeležbo kolesarjev in motoristov, vendar je še dobro, da tovrstnih nesreč na omenjenem mestu ni še več.

Križišče je namreč za voznike, ki se poskušajo vključiti na regionalno cesto, z obeh strani zelo nepregledno, še posebej nevarno pa ob jutranjih oz. dopoldanskih urah, ko voznikom pogled na obe cestni ogledali otežuje oz. domala povsem onemogoča tudi sonce. Obenem pa imajo motoristi in kolesarji, še posebej tisti, nekoliko bolj tekmovalno razpoloženi, na rahlo spuščenem odseku ceste med mostom in trgovino, velikokrat tudi precejšnjo hitrost.

Spričo tega je najbrž zgolj vprašanje časa, kdaj utegne na omenjenem, precej obremenjenem križišču priti do nesreče s tragičnimi posledicami, zato najbrž ne bi bilo prav nič narobe, če bi pristojni morda proučili možnosti za izboljšanje prometne varnosti na omenjenem cestnem odseku.