Naslovnica / NOVICE / Proslava ob dnevu državnosti, odkritje spominske plošče in podelitev priznanj pripadnikom Kamniške čete

Proslava ob dnevu državnosti, odkritje spominske plošče in podelitev priznanj pripadnikom Kamniške čete

Letos je Dan državnosti prav poseben praznik, saj praznujemo tridesetletnico samostojne in neodvisne države Slovenije.  Slovesnost ob rojstnem dnevu naše države je danes potekala tudi na Veliki Lašni, kjer so bila, na posestvu Jureta Drobeža – Zalaznika, veteranom Kamniške čete podeljena priznanja.

Slavnostni govorec prireditve  je bil Matej Tonin, ki je zbrane pozdravil:

“Današnja slovesnost ima dva razloga, dve bistveni točki; prva je, da se spomnimo velikih in slavnih dogodkov iz naše polpretekle zgodovine in drugi, da nam je to opomin za prihodnost. Da ne pozabimo, kako je bilo in da lahko v ključnih trenutkih računamo sami nase.

 

Pred 30 leti je bilo posebno vzdušje. Zagotovo si vsakdo v svoj spomin prikliče kje je takrat bil in kaj je takrat počel, zagotovo pa je največja stvar, ki se je bomo spominjali enotnost. Tista enotnost, ki je povezala vse Slovenke in Slovence, zato da smo končno zaživeli svoje sanje. Vedno znova je potrebno poudariti, da nam ni bilo nič podarjenega. Spomnimo se, da se je še 21. junija 1991 državni sekretar v Beogradu govoril, da ne bodo nikoli priznali Slovenije. Bil je to čas ko se je 551. Odred zbral na tej lokaciji, vse sile so bile uperjene proti nam, ampak to nam ni zbilo morale temveč nas je še bolj povezalo …  prav ta enotnost je naredila veliko razliko.”

Zbrane so pozdravili tudi župan Matej Slapar, mag. Zvonko Cvek, in Janez Gregorič, predsednik OZVVS Domžale, ki so si bili vsi enotni v eni stvari in sicer v ponosu in hvaležnosti, ki pritiče veteranom.

Natanko na današnji dan pred tridesetimi leti je bil mobiliziran 551. odred za specialne namene, ki je opravljal pomembne obrambne zadolžitve na različnih lokacijah. V dneh od odpoklica so se zdajšnji veterani pripravljali za bojno delovanje tudi v rajonu Male in Velike Lašne, tu so bili pripadniki deležni velikega gostoljubja, zlasti na posestvu Zalaznika. Kot pomnik in opomnik na tedanje dogodke bo sedaj na hiši visela spominska plošča, ki sta jo odkrila poveljnik 551. odreda za posebne namene major Bine Kladnik in župan občine Kamnik Matej Slapar.

Na slavnosti so Matej Tonin, Bine Kladnik in poveljnik Kamniške čete Sašo Matičič podelili posebna priznanja pripadnikom Kamniške čete, ki so izvedle blokado vojašnic v Ljubljani.

Prejemniki priznanj so:

Abunar Alojz, Avpič Jurij, Bizjak Tomaž, Cesar Matjaž, Cibašek Izidor, Drolc Jakob, Gregorinčič Zlatko, Hadalin Srečko, Hajdinjak Brane, Hočevar Ivan, Horvat Ervin, Jegovnik Miro, Jemc Borut, Jeras Lado, Jerman Tomaž, Jurjevič Miroslav, Kaker Marko, Kemperle Janez, Kobe Marko, Kočar Stane, Kogej Sašo, Komatar Ivan, Korbar Marko, Koretič Marko, Kotnik Dušan, Kvas Robert, Kvaternik Janez, Lamovšek Tomaž, Lombergar Joža, Lužar Dušan, Matičič Sašo, Matjaž Branko, Nemec Bogomir, Nograšek Marko, Oražem Franc, Orešnik Viktor, Osolin Darko, Petek Branko, Petek Robert, Petek Tomaž, Pinterič Janez, Pipan Roman, Pirnat Janez, Podbevšek Stanislav, Poljanšek Branko, Povšner Iztok, Povšnar Matjaž, Prezelj Matjaž, Pustoslemšek Stanislav, Rakovič Kemal, Repenšek Rajko, Rokavec Stanislav, Skok Franc, Slapar Matjaž, Špeh Roman, Tonin Franc, Turza Alojz, Uranič Janez, Urankar Tone, Vrhovnik Damjan (Stahovica), Vrhovnik Damjan (Kamnik), Zabret Jenko, Zavolovšek Franc, Završan Marko in Zupin Metod.

Slovesnost, ki jo je povezoval Tone Ftičar,  so popestrili šolarji OŠ Vranja Peč, za glasbeno podlago, ki se je podala prazniku, pa so poskrbeli člani Mestne godbe Kamnik.