Naslovnica / NOVICE / Proslava ob državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti

Proslava ob državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti

Društvo Demos na Kamniškem, Društvo general Maister Kamnik, Društvo sv. Jakoba in Krajevna skupnost Šmarca so v sodelovanju z Občino Kamnik v Domu krajanov v Šmarci včeraj zvečer pripravili proslavo ob preteklem državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti. Ob tej priložnosti je zbrane nagovoril slavnostni govornik, župan Matej Slapar.

Obiskovalce je sprva v imenu gostitelja pozdravil podpredsednik Krajevne skupnosti Šmarca Mitja Šarec.

Slavnostni govornik, župan Matej Slapar pa je zbranim čestital ob preteklem prazniku, namenil lepe misli za leto, ki prihaja, v svojem govoru pa poudaril pomen enotnosti: »Dan samostojnosti in enotnosti je državni praznik, ki obeležuje spomin na plebiscitarno odločitev 23. decembra 1990 in njeno razglasitev 26. decembra istega leta. Odločitev se je nedvomno zapisala globoko in neizbrisno v zgodovinski spomin vseh prebivalk in prebivalcev naše domovine, ki so in ste s svojo odločitvijo dokončno vsi skupaj sledili cilju ter hrepenenju mnogih generacij pred nami in vami. Hrepenenju po tem, da gremo skupaj po svoji samostojni poti naprej. To ni samo praznik samostojnosti. Je praznik enotnosti, saj smo skupaj uspeli preseči vse ideološke in druge razlike, ki so nas do takrat delile. V najtežjih in prelomnih trenutkih smo pozabili na zgodovinske zamere iz preteklosti in izbrali skupno pot, ki se je v zgodovini že na nek način nakazovala, pa nam do takrat, zaradi različnih razlogov in okoliščin, ni uspelo. Takrat, leta 1990, pa nam je. Uspelo nam je izstopiti iz tedanje skupne države, v kateri se je kmalu zgodilo nasilje nepredstavljivih razsežnosti. Takrat je slovenski narod izrazil izjemno enotnost. Enotnost po skupni državi, po slovenski zastavi, slovenski himni, po sodelovanju in tistemu najpomembnejšemu, po samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Takrat smo postavili temeljni kamen naše nove, slovenske države. Kako zelo smo bili enotni. Pa premoremo takšno enotnost tudi danes? Smo nanjo res lahko tako hitro pozabili in se brez kančka sočutja do lastne države obnašamo tako brezbrižno? Spoštovane občanke in občani, želim, da nam bi bil imperativ in želja po takšni enotnosti, kakršne smo bili priče takrat leta 1990, vodilo za razvoj, za sožitje in blaginjo za danes ter v prihodnje. Prihodnost, ki jo ustvarjamo in ki jo bodo bolj kot mi doživljali tisti, katerih čas šele prihaja, ne more biti samoumevna posledica naključnih dogodkov. Prihodnost mora biti osmišljen projekt razvoja našega naroda, pod okriljem najbolj plemenitih izkustev in znanj sodobnega sveta. Prihodnost je lahko le posledica strpnega dialoga, povezovanja, solidarnosti in iskrenosti. Zato si želim, da bi prihodnost načrtovali skupaj.«

 

Za glasbeno popestritev dogodka so poskrbeli pevci Mešanega pevska zbora Odmev Kamnik pod vodstvom Anice Smrtnik, citrar Tomaž Plahutnik in vokalistka Ana Plahutnik ter Špela Jenko in Ema Golmajer ob kitarski spremljavi Nane Balantič.

Z venčkom izbrane poezije Cirila Zobca so nastopile članice in člani Gledališke skupine Rudolfi pod mentorstvom Marje Kodra, za zanimivosti iz življenja Kamnika v preteklem letu ter preplet misli in besed pa sta poskrbela Majda Mihelič in Jože Berlec. Program celotne prireditve je pripravila dr. Marjeta Humar.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve