Naslovnica / NOVICE / Prvi branik ustave, vladavine prava in človekovih pravic

Prvi branik ustave, vladavine prava in človekovih pravic

Nataša Pric Musar, slavnostna govornica na tradicionalni spominski slovesnosti v Golicah, je v svojem nagovoru zbranim zagotovila, da bo v primeru, če bo izvoljena, zagotovo prvi branik ustave, vladavine prava in človekovih pravic.

V soboto, 1. oktobra 2022, se je pri spomeniku v Golicah odvila tradicionalna slovesnost v spomin na delovanje Manevrske strukture narodne zaščite v občini Kamnik v letu 1990 in delovanju narodne zaščite v Tuhinjski dolini v letu 1991.

Na tradicionalni prireditvi, ki so jo godbenice in godbeniki Mestne godbe Kamnik začeli z državno himno, je v imenu organizatorjev zbrane najprej pozdravil Zvonko Cvek, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenije Kamnik. V svojem nagovoru je spomnil na pomen osamosvojitvene vojne in vlogo posameznikov ter njihovih družin, ki so bili v ključnih trenutkih naše države, tudi na območju Tuhinjske doline, pripravljeni sprejeti tveganje ter na svojih domovih skriti orožje in strelivo.

V imenu Občine Kamnik je prisotne na slovesnosti nagovoril podžupan Sandi Uršič in dejal, da ni dovolj ohranjati le spomina na preteklo trpljenje, ampak, kot je dejal, je naša dolžnost, storiti vse, da se konča množično uničevanje človeških življenj, saj se, kljub bridkim izkušnjam človeštva in kljub zavezam politikov, strahote blizu nas dogajajo še danes ter dodal „Menim, da več orožja ni pravi odgovor na poti k miru. Pravi odgovor zame je več dialoga in iskrena pomoč pri iskanju zdrave pameti, tistim, ki so jo očitno zgubili.“

Slavnostna govornica tokratne prireditve je bila Nataša Pirc Musar, kandidatka za prvo slovensko predsednico države, ki je v svojem nagovoru poudarila, da so tovrstna srečanja pomemben opomnik, da se ne pozabijo dogodki in dejanja iz naše novejše zgodovine oz. osamosvojitvenih časov, ko smo bili Slovenci, ne glede na politična prepričanja, še složni oziroma:

„ Srečanja, kot je današnje, so opomniki, da ne pozabimo na dogodke svoje novejše zgodovine. Ta spomenik nas spominja na osamosvojitvene procese v Tuhinjski dolini. Iz današnjega kota je še posebej vredno omembe, da ste se zavezali istemu cilju ljudje različnih političnih prepričanj. To je vrednota, ki jo v današnji državi pogrešam. Namesto da bi nas 30 letna zgodovina država povezala, smo danes bolj razdvojeni kot kadar koli prej.“

Nataša Pirc Musar se je v svojem nagovoru še osebno zahvalila vsem prisotnim za njihov trud in prispevek v časih osamosvajanja in osamosvojitvene vojne ter zagotovila, da bo, če bo izvoljena za predsednico države, zagotovo prvi branik ustave, vladavine prava in človekovih pravic, ki, po njenih besedah, niso ne leve, ne desne, kajti človekove pravice bodisi imamo, bodisi nam jih nekdo vzame.

S kulturnim programom so prireditev, ki jo je povezovala Ivica Bajde, popestrili godbenice in godbeniki Mestne godbe Kamnik, učenke in učenci POŠ Zgornji Tuhinj ter Ljudski pevci Tuhinjske doline.

 

Kot je v gostoljubni Tuhinjski dolini v navadi, pa se je po slovesnosti nadaljevalo sproščeno druženje ob okepčilu izpod marljivih rok tuhinjskih gospodinj in gospodarjev.