Naslovnica / NOVICE / Prvi Festival čemaža je uspel

Prvi Festival čemaža je uspel

Minuli konec tedna je v Termah Snovik potekal prvi Festival čemaža v Sloveniji. Na prireditvi so osrednji gosti, znani zeliščarji in strokovnjaki za zdrav način prehranjevanja, predstavili  zdravilne lastnosti in rabo čemaža v kulinariki.

V soboto so ob pestri ponudbi čemaževih jedi, potekale izobraženalne delavnice na temo zdravilnih lastnosti in varnega nabiranja čemaža, kjer so se udeleženci seznanili z načini prepoznavanja čemaža in ločevanjem le-tega od njemu nekoliko podobnih strupenih rastlin. Slednje je bila tudi glavna tema dvodnevnega dogodka. Osrednji gost Dario Cortese, poznovalec samoniklih rastlin, gurman in avtor številnih monografij, je udeležence popeljal v gozd in predstavil sedaj rastoče užitne samonikle rastline in poudaril, da je za varno nabiranje čemaža pomembno dobro opazovanje narave ter umirjeno in spoštljivo nabiranje. V okviru dogodka je potekala tudi predstavitev bosonoge poti in Kneipp polivov.

 

V nedeljo je dogajanje vodila znana strokovnjakinja za zdrav način prehranjevanja, Marija Merljak, ki je predstavila čemaževe jedi in zdravilne lastnosti čemaža. Zeliščarka Jožica Bajc Pivec je prikazala način za izdelavo čemaževega pesta in čemaževega namaza. Po njenih navodilih so udeleženci izdelali zdravilno čemaževo tinkturo. Zanimiv je bil finale dogodka: čemaževa štefeta.

 

Pomerile so se 4 ekipe tekmovalk: Tuhinjske marjetice, Tuhinjske glasbenice, Tuhinjske rožice in Čemaževke. Tekmovale so v varnem nabiranju čemaža, v rezanju čemaža in v pripravi čemaževega pesta. Strokovna komisija, katere vodja je bila Marija Merljak, je kljub zelo izenačenim rezultatom razglasila zmagovalke, Čemaževke. Na koncu zabavnega tekmovanje je udeležence in razstavljalce pozdravil Ivan Hribar, predsednik Turističnega društva Tuhinjska dolina in prokurist podjetja Terme Snovik-Kamnik, do.o., ki vedno z optimizmom zre v prihodnost in izrazil prepričanje, da bo Festival čemaža postal tradicionalni.

Martina Klodič, Terme Snovik