Naslovnica / KULTURA / Prvi kamniški prednovoletni večer v znamenju zborovske glasbe

Prvi kamniški prednovoletni večer v znamenju zborovske glasbe

Star slovenski pregovor pravi, da kdor poje, slabo ne misli in danes se je v mestnem jedru Kamnika dobrih misli kar trlo. Božična voščila in vse najboljše slovenski državi so namreč obiskovalcem na Glavnem trgu voščile kar štiri pevske skupine, ki so z zborovsko glasbo pričele niz brezplačnih glasbenih večerov ob zaključku leta.

zborovski vecer 5

Kot prvi so na oder pod vodstvom dirigenta dr. Andreja Missona stopili člani prvega slovenskega pevskega društva Lira Kamnik, ki je leta 2012 praznovalo 130-letnico ustanovitve. Zaradi svojega dela je društvo pred leti prejelo zlato plaketo Občine Kamnik in častni znak svobode Republike Slovenije za dosežke na področju slovenskega zborovskega petja ter prispevka k slovenski narodni zavednosti. Moški zbor namreč posebno pozornost namenja prav slovenskim ljudskim pesmim in tudi današnji državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti, so pevci počastili s slovensko naravnanim repertoarjem, ob katerem je zapel tudi marsikateri obiskovalec.

zborovski vecer 8

Naslednji zbor je predstavila kar njihova dirigentka gospa Karla Urh, glasbena pedagoginja, ki je obiskovalce s prijetnimi napovedmi popeljala skozi celoten današnji glasbeni izbor Mešanega pevskega zbora Društva upokojencev Kamnik. Zbor, ki je bil ustanovljen leta 1966,  se vsako leto udeležuje pevskih revij v Kamniku in po Sloveniji, nekajkrat pa so se podali tudi čez mejo na obisk h koroškim Slovencem.

zborovski vecer 9

Z nekoliko bolj božičnimi pesmimi so večer na Glavnem trgu nadaljevali člani Komornega pevskega zbora Šutna Kamnik, ustanovljenega leta 1997. Pod taktirko umetniškega vodje Primoža Leskovca so obiskovalcem pričarali šenekaj božičnega vzdušja, ki se počasi umika in daje prostor silvestrskim praznovanjem. Zbor pesmi črpa iz najrazličnejših virov, v njihovi organizaciji pa niso le koncerti, temveč tudi drugačne prireditve kot so bile na primer žive jaslice v rovu pod Malim gradom.

zborovski vecer 10

Večer je hitro tekel dalje in že so oder zavzeli pevke in pevci zadnje izmed današnjih štirih pevskih skupin, Mešani pevski zbor Odmev. Dirigentka Ana Smrtnik, ki že vrsto let vihti dirigentsko palico približno 30-članskega zbora, je v letošnjem letu kamniški Odmev pripeljala do dveh zlatih diplom na mednarodnem tekmovanju zborov in orkestrov v Bratislavi. Njihovim ljudskim, zimzelenim, črnskim duhovnim in drugim skladbam so prav radi prisluhnili tudi obiskovalci na Glavnem trgu in jim ob koncu namenili topel aplavz.

zborovski vecer 7

Sara Vidmar,
Zavod za turizem in šport v občini Kamnik.

Fotografije: Klemen Brumec