Naslovnica / NOVICE / Prvi kamniški sum na morebitno okužbo s korona virusom je bil ovržen s testom

Prvi kamniški sum na morebitno okužbo s korona virusom je bil ovržen s testom

V Zdravstvenem domu Kamnik so včeraj popoldne obravnavali prvi sum na morebitno okužbo s korona virusom, zaradi česar je bil opravljen tudi test vzorca, ki pa je dal negativen rezultat.

Včeraj popoldne so v Zdravstvenem domu Kamnik v obravnavo sprejeli tujo državljanko, študentko z znaki viroze, ki se je pred tem nahajala tudi v Italiji, zaradi česar je bil, kot nam je povedal dr. Sašo Rebolj, direktor Zdravstvenega doma Kamnik, odvzet vzorec za testiranje na morebitno okužbo s korona virusom, vendar je testiranje dalo negativen rezultat.

Kot nam je dr. Rebolj že pred tem povedal v telefonskem pogovoru, so v Zdravstvenem domu Kamnik na morebiten pojav okužbe s korona virusom na Kamniškem pripravljeni, sprejeti ukrepi pa so v večji meri podobni tistim pri gripi oz. drugimi kužnimi boleznimi, zato kakih večjih težav, tudi ob morebitnem pojavu, ne pričakujejo.

Težave bi bilo morda pričakovati zgolj v primeru, da bi do širšega obsega okužb prišlo tudi med samim osebjem ZD Kamnik, kar pa bodo vsekakor poskušali preprečiti z ustreznim strokovnim delom in preventivnimi ukrepi, zaradi česar so se v ta namen že pred časom ustrezno založili tudi z zaščitnimi sredstvi za osebje in morebitne okužene paciente.

Glede preventivnih ukrepov za občane pa je dr. Rebolj dejal, da še vedno veljajo splošna navodila za preprečevanje širjenja okužb, kot so kašljanje v rokav, umivanje rok z vodo in milom, izogibanje zaprtim prostorom, kjer je veliko ljudi in podobno.

Najboljša preventiva sta umivanje rok in splošna higiena

Ker je v Kamniku že včeraj dopoldne zmanjkalo zaščitnih mask vsem tistim, ki jih niste uspeli kupiti, ni potrebno biti pretirano v skrbeh, saj (zgolj) nošenje mask ne zagotavlja zaščite pred okužbo oz. kot navajajo na NJIZ: “Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask v Sloveniji ni potrebna. Maske se premočijo in po določenem času ne nudijo več zaščite. Potrebno jih je nadomestiti z novimi. Zelo pomembno je, da so pravilno nameščene (pokrivajo nos in usta). Maske so smiselne znotraj zdravstvenih ustanov, kjer so zaposleni poučeni, kdaj je uporaba maske potrebna, ter o njeni pravilni namestitvi, nošenju, snemanju in odstranjevanju. Zdravstveni delavci zaščitne maske nosijo v smiselnih okvirih in ne celoten delovni čas. Na potovanju svetujemo ravnanje v skladu z lokalnimi navodili.”

Ažurne informacije so vsem prebivalcem na voljo na straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (https://www.nijz.si/), nekaj navodil pa v nadaljevanju poobjavljamo tudi sami.