Naslovnica / NOVICE / Prvošolci zajtrkovali skupaj z ministrico za kulturo

Prvošolci zajtrkovali skupaj z ministrico za kulturo

Učenci prvega razreda OŠ Stranje so imeli danes priložnost, da so tradicionalni slovenski zajtrk poobedovali skupaj z ministrico za kulturo mag. Julijano Bizjak Mlakar.

Tretji november v mesecu od leta 2012 obeležujemo kot dan slovenske hrane, na ta dan pa v številnih vrtcih in šolah pripravijo tudi tradicionalni slovenski zajtrk, katerega namen je tako promocija zdravih prehranskih navad med mladimi, kot tudi ozaveščanje o pomenu samooskrbe z lokalno pridelano hrano.

Ob tej priložnosti se je ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar odzvala povabilu na zajtrk in  danes zjutraj obiskala Osnovno šolo Stranje, kjer se je srečala z vodstvom šole, pokramljala z učenci devetega razreda, nato pa se je pridružila prvošolcem pri tradicionalnem slovenskem zajtrku ter tako tudi z lastnim zgledom pripomogla k opozarjanju na pomen vsakodnevnega zajtrka, ki naj bo, namesto z industrijsko pripravljene ter povečini uvožene hrane dvomljivega porekla in kvalitete, sestavljen iz živil zdrave domače oz. lokalne pridelave.

 

K svoji mizi so kulturno ministrico Julijano Bizjak Mlakar z veseljem povabile prvošolke, medtem ko so si fantje, kot je v nižjih razredih običajno, raje zaželeli moške družbe in zajtrk poobedovali skupaj z ravnateljem Borisom Jemcem.

Otroci, ki so se pred tem s svojo učiteljico Miro Rifl pogovarjali in učili o moki, niso zgolj zajtrkovali, ampak so pomagali tudi pri strežbi in pripravi miz, le nalivanje toplega domačega mleka so prepustili učiteljicam. Njihov trud ni ostal neopažen, saj ga je ministrica, ki je bila nekdaj tudi sama kar precej stroga profesorica v srednji šoli, nemudoma opazila in tudi pohvalila.

ministrica zajtrk os stranje 77

Na jedilniku današnjega tradicionalnega slovenskega zajtrka v Osnovni šoli Stranje so se znašle same imenitne, okusne, predvsem pa v domačem okolju pridelane jedi; od pirinega kruha namazanega z maslom in medom, do lončka domačega mleka in nepogrešljivega jabolka.

 

Prijetno sproščen, predvsem pa dober zajtrk se je kar prehitro končal in ministrica se je morala odpraviti na delo v svoje ministrstvo, otroci pa nazaj k pouku, kjer bo, po dobrem in zdravem zajtrku, danes nedvomno lažje počakati tudi na vsakodnevno šolsko malico.

X